Rijeka kreće s izradom 15 kućica za mačke lutalice

Grad Rijeka će s 20.000,00 kuna financirati projekt izrade kućica za ulične tzv. slobodno živuće mačke

Nakon što je mačka Anastazija odlukom Dubrovačkih muzeja deložirana iz svog doma pred Kneževim dvorom, revoltirani građani pokrenuli su akciju ocjenjivanja muzeja i društvene mreže zasuli negativnim recenzijama i komentarima. Riječki primjer pokazuje da se može drugačije. Zahvaljujući inicijativi riječkih vijećnika, stanovnici „grada koji teče“ brinut će o mačkama lutalicama koje će dobiti kvalitetno izrađene kućice na čak 15 lokacija.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke održanoj 14. prosinca 2021. godine usvojen je Proračun Grada Rijeke za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu. Uz proračun je usvojeno i više amandmana koji su postali sastavni dio proračuna, a jedan od njih je i amandman vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera kojim je prihvaćen iznos od 20.000,00 kn za financiranje projekta izrade kućica za ulične tzv. slobodno živuće mačke, javlja riječki portal Fiuman.hr.

Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb je za realizaciju navedenog projekta zatražio suradnju Doma mladih Rijeka, ustanovu koja je proračunski korisnik Grada Rijeke i čija je osnovna djelatnost organizacija slobodnog vremena djece i mladih. Ustanova je osnovana 1977. godine s ciljem da djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kroz različite aktivnosti razvijaju svoje potencijale, istražuju svoje interese, razvijaju kreativnost i stvaralačku energiju te usvajaju nova znanja na zanimljiv način.

Tako je s predstavnicima Doma mladih Rijeka dogovorena suradnja na navedenom projektu u sklopu čijih će radionica polaznici – djeca u dobi od 9 do 13 godina, pod vodstvom voditeljice modelarske radionice izrađivati kućice za mačke. U planu je izrada 15 kućica koje će mačkama pružiti zaštitu od atmosferskih neprilika, a živopisno obojane dodatno će uljepšati okoliš gradskih četvrti u kojima će se postaviti. Neke od odabranih lokacija su Boćarski klub Pećine, Šetalište Joakima Rakovca, Trsat, zelena oaza ispred crkvenih zidina kod Kosog tornja u Starom gradu, Krešimirova ulica, Zamet, Bivio, Drenova i druge.

Navedeni projekt osim zaštite životinja ima za cilj naučiti djecu obradi drva, razvijati empatiju prema životinjama kod djece i odraslih, potaknuti brigu građana o slobodno živućim mačkama te stvoriti punktove kraj kojih će građani o njima sami voditi brigu.

Troškovi projekta za izradu 15 kućica procjenjuju se na 25.000,00 kuna, od čega bi za pokriće troškova materijala 20.000,00 kuna osigurao Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, a 5.000,00 kuna Dom mladih za udio u plaći voditelja radionica.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Stravičan pomor pasa i mačaka na Braču

Na Braču je zavladao pravi pomor pasa i mačaka. Prošle nedjelje otrovana su dva lovačka psa te nekoliko mačaka, najopasnije je bilo oko Miraca, ali i na cijelom području Supetra, javlja Slobodna Dalmacija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER