Grad prijatelj životinja: U Rijeci postavljene kućice za ulične mačke!

Završen projekt „Izrada kućica za slobodno živuće mačke u gradu Rijeci“

Nakon odluke o odustajanju od organizacije novogodišnjeg vatrometa i preusmjeravanja dijela sredstva osiguranih u tu svrhu udrugama koje skrbe o životinjama, još jedna lijepa vijest iz Grada koji teče koja će obradovati sve ljubitelje životinja.

Zahvaljujući inicijativi riječkih gradskih vijećnika, Riječanke i Riječani brinut će o o slobodno živućim  mačkama koje su dobile kvalitetno izrađene kućice na čak 15 lokacija!

 

U četvrtak 22. prosinca u Gradu Rijeci održat će se prezentacija projekta „Izrada kućica za slobodno živuće mačke u gradu Rijeci“, koji je Grad Rijeka proveo u suradnji s Domom mladih. Riječ je o ustanovi koja je proračunski korisnik Grada Rijeke i čija je osnovna djelatnost organizacija slobodnog vremena djece i mladih. Ustanova je osnovana 1977. godine s ciljem da djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kroz različite aktivnosti razvijaju svoje potencijale, istražuju svoje interese, razvijaju kreativnost i stvaralačku energiju te usvajaju nova znanja na zanimljiv način.

U realizaciji projekta „Izrada kućica za slobodno živuće mačke u gradu Rijeci“ sudjelovala su djeca u dobi od 9 do 13 godina, polaznici radionica „Proljeća i ljeta u Domu mladih“, pod vodstvom voditeljice modelarske radionice. Ciljevi projekta bili su naučiti djecu obradi drva, razvijati kod djece i odraslih empatiju prema životinjama, potaknuti kod građana brigu o slobodno živućim  mačkama te stvoriti punktove kod kojih će građani sami voditi brigu o slobodno živućim mačkama.

U sklopu provedbe projekta polaznici radionica Doma mladih izradili su 15 kućica (skloništa) za slobodno živuće mačke. Kućice su postavljene na 15 lokacija u Rijeci, a Grad Rijeka je za provedbu projekta osigurao iznos od 20.000,00 kuna. Kućice će životinjama pružiti zaštitu od atmosferskih neprilika, a živopisno obojane dodatno će uljepšati okoliš gradskih četvrti u kojima su postavljene. Neke od lokacija su Boćarski klub Pećine, Šetalište Joakima Rakovca, Trsat, zelena oaza ispred crkvenih zidina kod Kosog tornja u Starom gradu, Krešimirova ulica, Zamet, Bivio, Drenova i druge.

Projekt će predstaviti pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin i stručna suradnica za projekte Doma mladih Irena Križanec.

Podsjetimo, uz Proračun Grada Rijeke za 2022. godinu u prosincu prošle godine usvojeno i više amandmana koji su postali njegov sastavni dio, a jedan od njih je i amandman vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera kojim je prihvaćen iznos od 20.000,00 kn za financiranje ovog hvalevrijednog projekta.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rijeci se održava 10. TjeDAN ZA DARovitost

Cilj TjeDNA ZA DARovitost je skrenuti pozornost javnosti, posebice stručne, na prava darovite djece i odgojno-obrazovne potrebe koje proizlaze iz njihovih specifičnih osobina. Namjera je senzibilizirati javnost o važnosti prepoznavanja i njegovanja darovite, kreativne i talentirane djece i mladih kao budućih pokretača našeg društva te skrenuti pozornost na  vrijedne, kreativne i originalne djelatnike koji svojim djelovanjem promiču ideje kvalitetnog poučavanja.

Rijeka kreće s izradom 15 kućica za mačke lutalice

Nakon što je mačka Anastazija odlukom Dubrovačkih muzeja deložirana iz svog doma pred Kneževim dvorom, revoltirani građani pokrenuli su akciju ocjenjivanja muzeja i društvene mreže zasuli negativnim recenzijama i komentarima. Riječki primjer pokazuje da se može drugačije. Zahvaljujući inicijativi riječkih vijećnika, stanovnici „grada koji teče“ brinut će o mačkama lutalicama koje će dobiti kvalitetno izrađene kućice na čak 15 lokacija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER