Sindikat biciklista i ove godine priprema nekoliko događanja u sklopu Europskog tjedna mobilnosti

#EUROPEANMOBILITYWEEK - Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Kombiniraj i kreći se!“

Sindikat biciklista sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti već dugi niz godina. Tema 21. Europskog tjedna mobilnosti je „Bolja povezanost“ kojim se ističe kako se pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje efikasnije povezivanje mjesta i osoba. S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan „Kombiniraj i kreći se!“.

Sindikat biciklista je u dva navrata „oslobađao“ Masarykovu ulicu od motoriziranog prometa kako bi se građani i gradske vlasti osvijestili o potrebi proširenja donjogradske pješačke zone i smanjenja broja automobila u središtu grada. Budući da će sam Grad Zagreb od 16.-22. rujna zatvoriti motorizirani promet u Masarykovoj ulici, Sindikat biciklista je ove godine pokušao ograničiti prometovanje vozila bez dozvole u sjevernom, pješačkom dijelu Draškovićeve ulice s obzirom na to da se ona ne koristi kao prava pješačka zona i time ukazati na tu problematiku. Nažalost, kako ističu, nisu dobili dozvolu MUP-a RH, uz kratko objašnjenje kako je ta intervencija nesigurna.

U Sindikatu biciklista ističu kako su za ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti pripremili nekoliko malih događanja te pozivaju građan(k)e da im se pridružite, bilo kao volonteri u organizaciji, bilo kao posjetitelji. U nastavku navodimo o kojim je događanjima riječ:

Dijeljenje biciklističkog doručka / mjesto i vrijeme: iznenađenje, 16.- 22.9.2022.

  • Pronađite volonter(k)e Sindikata biciklista kako jedno jutro od 16. do 22. rujna na ulicama Zagreba dijele biciklistički doručak vozačima bicikala koje sretnu na putu do posla

Biciklistički poligoni za klince

  • 1. mjesto: Knjižnica Augusta Cesarca, Radauševa 7, Maksimir, Ravnice, 19.9.2022., 18 sati - Ispred Knjižnice Augusta Cesarca postavit će se poligon za klince na kojem će ih se poučavati o prometnim pravilima za bicikliste i bontonu u prometu. Organizator: Sindikat biciklista i Knjižnica Augusta Cesarca
  • 2. mjesto: u blizini parka Kate Šoljić, Trešnjevka sjever, 20.9.2022., 18 sati - U blizini parka Kate Šoljić postavit će se poligon za klince na kojem će ih se poučavati o prometnim pravilima za bicikliste i bontonu u prometu. Organizator: Sindikat biciklista i MO Ciglenica

Predavanje „Cycleship”, magistarski rad produkt dizajnera Jakova Habjana

  • mjesto: Dom održive mobilnosti, Ribnjak ulica 3, 21.9.2022.,19 sati

„Sve više predmeta u našoj okolini, od mobitela do perilica rublja, postalo je sve zamršenije i teže razumljivo. U trenutku kada nešto neizbježno krene po zlu, korisnik je izostavljen, bez moći nad sudbinom tog predmeta. To, u kombinaciji s činjenicom da je kapital lakše steći prodajom novog nego popravljanjem starog, stvara veliki odmak između prosječnog korisnika i predmeta. Sličan slučaj može se promatrati u kontekstu bicikala, a inicijative poput Swapfiets rastu kako bi se riješila ova situacija. U svom istraživanju proučavao sam poveznicu između korisnika i predmeta, koristeći bicikl kao studiju slučaja. Cycleship istražuje kako proces povezivanja i izgradnje odnosa s biciklom donosi dugovječnost i potiče brigu. Pitao sam se kako posebni dodaci mogu zaustaviti i obrnuti zastarijevanje bicikla. Kako se može olakšati proces sudizajniranja nečijeg bicikla, kroz koji se njeguje emocionalna veza između korisnika i predmeta? Kako kreativnost može igrati ulogu u pretvaranju običnog predmeta u ekskluzivan?“ – Jakov habjan je svoj magistarski rad obranio 2022. godine na Royal Academy of Art u Haagu. Organizator: Sindikat biciklista; Predavač: Jakov Habjan

Sve novosti o aktivnostima Sindikata biciklista u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti možete pratiti i na Facebook eventu.

  • Tijekom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna besplatni prijevoz bicikala
Kao i svake godine do sada, u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom, tijekom Europskog tjedna mobilnosti osiguran je besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala na području Hrvatske. Karte za besplatan prijevoz djece od 6 do 12 godina potrebno je preuzeti na blagajnama, a popis vlakova u kojima možete prevesti bicikle možete pogledati ovdje. Na prugama na kojima je zbog izvođenja radova uveden zamjenski autobusni prijevoz, bicikli se ne mogu prevoziti.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Privremena regulacija prometa tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2022.

Svim vozačima preporučuje se da tijekom održavanja Europskog tjedna mobilnosti (16.-22. rujna), a posebice Europskog dana bez automobila (22. rujna), izbjegavaju dolazak vozilima u uži centar grada te da umjesto osobnih vozila koriste javni gradski prijevoz i druge alternativne oblike prijevoza, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

Uži centar Zagreba barem na jedan dan bez automobila

Europski dan bez automobila tradicionalno se održava 22. rujna i predstavlja središnji događaj svakog Europskog tjedna mobilnosti. Tim povodom, u četvrtak se na ulicama zagrebačkog središta održava tradicionalna 22. „Zagrebačka žbica“ kojom se promiču tolerancija i prometna kultura među svim sudionicima u prometu.

Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2022.

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2022.), čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama. U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER