Rijeka: U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti posađeno dvadeset stabala melije

Stabla su posađena na prostoru Poduzetničke zone Bodulovo

Sadnja stabala već je niz godina sastavni dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci, a akciju zajednički organiziraju Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i KD Čistoća. Do sada je u akcijama sadnje stabala u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci posađeno 180 stabala.

Akciji sadnje pridružili su se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić i pročelnik Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca.

Stabla melije su posađena u novouređenoj Poduzetničkoj zoni Bodulovo koja se prostire na 20.000 četvornih metara i podijeljena je u devet parcela od kojih je šest parcela već prodano, a za preostale tri parcela upravo je u tijeku javni natječaj za prodaju. Sadnja stabala je organizirana u srijedu 21. rujna, istog dana kada su vlasnici prvih šest prodanih lokacija preuzeli svoje parcele.

„S jedne strane aktiviramo radnu zonu, a s druge njezin prostor oplemenjujemo novim drvoredom. Akcijom sadnje stabala, koju provodimo i u Europskom zelenom tjednu, želimo na simboličan način pokazati koliko je zelena infrastruktura, kako se sada to u Europskim dokumentima slikovito kaže, važna za život grada i građana, jer smanjuje karbonski otisak, stvara zone poboljšane mikro klime, estetski je prihvatljiva i trebala bi biti poticaj svima nama da i u svojim okućnicama kao i drugim prostorima stvaramo zelene oaze“, kazao je pročelnik Srđan Škunca.

Posađena stabla već su razvijena i kroz nekoliko godina u Poduzetničkoj zoni Bodulovo stvorit će pravi drvored.

Europski tjedan mobilnosti odlučili smo obilježiti sadnjom stabala u Poduzetničkoj zoni Bodulovo. Nadam se da će vlasnici uskoro krenuti s realizacijom svojih poslovnih ideja u zoni i da će ona skoro zaživjeti. Isto tako se nadam da će vlasnici parcela slijediti naš primjer i ozeleniti svoje parcele i da ćemo tako dobiti jednu malu oazu za buduće djelatnike zone“, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Posađena melija ili očenašica (Melia azedarach L.) je listopadno stablo koje u prosjeku naraste do 12 metara visine. Krošnja mu je rijetka, široka, zaobljena, a korijenski sustav plitak. Porijeklom je iz područja južne i istočne Azije i Oceanije. Melija nije izbirljiva u pogledu zemljišta, otporna je na sušu i hladnoću te dobro podnosi rezidbu, koja je češće potreba za stabla koja se nalaze uz prometnice. Melija je medonosna i njezini cvjetovi privlače pčele, a plodovi, koji ostaju na drveću i preko zime, hrana su pticama.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Rijeci provedena edukacija sigurne vožnje električnim romobilima

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, Grad Rijeka je u suradnji s tvrtkom Bolt proveo edukaciju sigurne vožnje e-romobilima za građane. Riječani i Riječanke su tako na poligonu imali prilike informirati se o sigurnoj vožnji, važnosti nošenja kacige, vještinama sigurnog skretanja i kočenja, održavanju stabilnosti na romobilima, sigurnosnim značajkama e-romobila i sličnom.

Rijeka u kretanju - Europski tjedan mobilnosti 2022.

Grad Rijeka i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti (16.-22. rujna 2022.), čime već godinama promovira održivu urbanu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kulturu življenja u urbanim sredinama. U organizaciji programa sudjeluju Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem i Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Obilježavanje Zelenog tjedna u Rijeci

U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci je u utorak 20. listopada održana akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo. Zeleni tjedan (Green Week) je inicijativa Europske komisije, a ove se godine održava od 19. do 22. listopada na temu „Priroda i biološka raznolikost“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER