EU Mies Award 2022: U Beču predstavljene najbolje europske građevine

„Europas beste Bauten“ - Izložba u bečkom Centru za arhitekturu (Az W) može se posjetiti do 23. siječnja 2023.

Europska komisija i španjolska zaklada Fundació Mies van der Rohe svake dvije godine dodjeljuju nagradu za najbolja suvremena arhitektonska ostvarenja u cijeloj Europi. Izvanredni projekti vizionarskog karaktera u središtu su izložbe najboljih europskih građevina koja se može pogledati u Centru za arhitekturu u Beču.

Dobitnik glavne nagrade EU Mies Award koja je dotirana s 60.000 eura arhitektonski je studio Grafton Architects iz Dublina za zgradu londonskog Sveučilišta Kingston. Prvi je to put da je takvo prestižno priznanje dodijeljeno obrazovnoj instituciji. Građevina odiše posebnom atmosferom koja poziva na učenje, ples i druženje. Otvorena struktura te isprepletanje volumena stvaraju neprekidnost prostora koji, koristeći slojeve tišine i slojeve zvuka, savršeno funkcioniraju. Pobjednikom u kategoriji nadolazeće arhitekture proglašen je projekt zadružnog stanovanja „La Borda“ kolektiva LaCol u Barceloni. Radi se o dosad najvišoj drvenoj zgradi u Španjolskoj. Projekt je dobio novčanu nagradu od 20.000 eura.

  • Projekt Frizz23 u Berlinu © Jan Bitter

Kao finaliste nagrade „Mies van der Rohe Award 2022“ koji su također zastupljeni na izložbi svakako treba spomenuti obnovljenu i nadograđenu Kuću za suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu Z33 u belgijskom Hasseltu talijanske arhitektice Francesce Torzo, zatim projekt Frizz23 studija Deadline iz Berlina, Željezničku farmu arhitekata Granda Huita i Melanie Drevet Paysagiste u Parizu koja kombinira poljoprivrednu proizvodnju s poticanom stanogradnjom te projekt arhitektonskog studija Peris+toral.arquitectes koji obuhvaća 85 subvencioniranih stanova u katalonskom gradu Cornella de Llobregatu kao i školu „Enrico Fermi“ iz 60-ih godina u Torinu studija BDR bureau.

  • Projekt zadružnog stanovanja „La Borda“ kolektiva LaCol u Barceloni © LaCol

Nagrađene projekte i finaliste odlikuju visoka arhitektonska kvaliteta, ali oni usto utiru nove puteve u upravljanju stanovanja, naglašavaju kolektivni angažman te inovativnost u vremenu klimatske krize i socijalnog polariziranja. Međunarodni žiri kojim je presjedala meksička arhitektica Tatiana Bilbao izabrao je 40 arhitektonskih ostvarenja od 532 nominirana projekta iz 41 europske zemlje. Izložba najboljih europskih građevina može se pogledati u bečkom Centru za arhitekturu (Architekturzentrum Wien - Az W) do 23. siječnja 2023.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Ursula von der Leyen danas održava govor o stanju Europske unije

Svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije izlaže govor o stanju Europske unije pred Europskim parlamentom, čime se daje pregled protekle godine i predstavljaju prioriteti za sljedeću. U izlaganju predsjednice Komisije bit će govora o najhitnijim izazovima koji stoje pred EU-om. Naime, EU je postigla svoj cilj cijepljenja 70 % odraslog stanovništva, ali pandemija koronavirusa i dalje utječe na sve aspekte europskog društva.

Saznajte kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku!

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji će se održati u razdoblju od 6. do 13. svibnja 2018. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER