Udruženje hrvatskih arhitekata poziva na događanje „Mies u Zagrebu“

Događaj se organizira u partnerstvu s Fundació Mies van der Rohe iz Barcelone

Udruženje hrvatskih arhitekata, u partnerstvu s Fundació Mies van der Rohe iz Barcelone, organizira događanje „Mies u Zagrebu“ koje će se u održati u utorak 19. prosinca u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Jednodnevnom izložbom „EU Mies Awards 2022“ predstavljaju se ostvarenja koja su konkurirala za najprestižniju europsku arhitektonsku nagradu u 2022. godini, a u sklopu izložbe u dvorani Gorgona MSU-a Zgreb održat će se i predavanja tri arhitektonska ureda – BDR bureau, Deadline i Peris+Toral Arquitectes, finalista nagrade u istom ciklusu.

Na izložbi će biti predstavljeni pobjednički radovi, nagrađeni mladi autori, finalisti, radovi koji su ušli u uži izbor, te 12 hrvatskih nominacija, sve iz ciklusa 2020. – 2022., a izložbu će otvoriti Ivan Blasi, kustos nagrada i programa Zaklade Mies van der Rohe. Ulaz na otvaranje izložbe i predavanja je slobodan, a više informacija o događaju potražite ovdje.

  • Projekt Frizz23 u Berlinu © Jan Bitter

EU Mies Awards 2024.: objavljen popis 362 nominirana kandidata

Europska komisija i španjolska zaklada Fundació Mies van der Rohe svake dvije godine dodjeljuju nagradu za najbolja suvremena arhitektonska ostvarenja u cijeloj Europi, a u listopadu 2023. objavljeni su kandidati za nagradu Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards) za 2024. godinu. Odabrana su ukupno 362 arhitektonska djela realizirana u 38 različitih europskih zemalja, čime se obilježava prva faza 18. ciklusa dodjele nagrada EUmies. U sljedećoj fazi žiri će odabrati 40 izvrsnih projekata, nakon čega će uslijediti posjeti finalistima i razgovori s arhitektima, njihovim timovima i naručiteljima projekta.

Nagradom EUmies 2024. odat će se priznanje najboljim radovima u Europi dovršenim između travnja 2021. i svibnja 2023. godine. Odabir projekata odražava trenutačne promjene unutar europskog konteksta, uz sve veću pozornost posvećenu ekološkoj, društvenoj i ekonomskoj svijesti izraženoj kroz arhitekturu, krajobraznu arhitekturu, urbanizam i dizajn. Ovogodišnjim žirijem predsjeda Frédéric Druot (Pariz/Bordeaux), a u žiriju su Martin Braathen (Oslo), Pippo Ciorra (Rim), Tinatin Gurgenidze (Tbilisi/Berlin), Adriana Krnáčová (Prag), Sala Makumbundu (Luksemburg) i Hrvoje Njirić (Zagreb).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

EU Mies Award 2022: U Beču predstavljene najbolje europske građevine

Europska komisija i španjolska zaklada Fundació Mies van der Rohe svake dvije godine dodjeljuju nagradu za najbolja suvremena arhitektonska ostvarenja u cijeloj Europi. Izvanredni projekti vizionarskog karaktera u središtu su izložbe najboljih europskih građevina koja se može pogledati u Centru za arhitekturu u Beču.

ArchDaily objavljuje projekte nelegalnog natječaja za „Zagrebački Manhattan“

Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu reagirali su na članak koji je 24.6.2019. objavljen na ArchDaily.com stranici o nelegalnom natječaju za Vidikovac na „Zagrebačkom Manhattanu“.

Reakcija struke na Nacrt GUP-a Zagreba

Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba iz lipnja 2019. nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova, stoji u otvorenom pismu upućenom Gradu Zagrebu koji potpisuju čelnici strukovnih udruženja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER