Utvrđene aktivnosti koje će pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u Srbiji

Tijekom sljedeća 24 mjeseca u javnim institucijama ugasit će se kotlovnice na ugljen i lož ulje

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u petak je predsjedavala sastankom Radne skupine za „sustavno rješavanje problema zaštite zraka“, na kojem su utvrđene daljnje aktivnosti na poboljšanju kvalitete zraka.

Na sastanku su analizirani koraci koje su operativni timovi poduzeli u proteklom razdoblju, priopćila je Vlada Republike Srbije. Prema riječima premijerke Ane Brnabić, problem onečišćenja zraka podijeljen je u četiri osnovna segmenta, a to su grijanje, promet, energetska učinkovitost i poljoprivreda.

Također, utvrđene su daljnje aktivnosti vezane uz pošumljavanje lošijeg poljoprivrednog zemljišta u 10 najzagađenijih jedinica lokalne samouprave, odnosno na području Beograda, Niša, Kragujevca i drugih, u kojima su izmjerene najveće koncentracije lebdećih čestica.

Premijerka Ana Brnabić istaknula je kako je potrebno utvrditi učinke pošumljavanja te dodala kako je ova aktivnost već dovela do konkretnih rezultata, a u budućnosti se želi dodatno intenzivirati.

Članovi Radne skupine suglasili su se da se u sljedeća 24 mjeseca ugase kotlovnice u javnim ustanovama koje za grijanje trenutačno koriste ugljen i lož ulje, a za koje postoje tehničke mogućnosti priključenja na sustav daljinskog grijanja ili na plinovod.

Prema riječima premijerke Brnabić, s ciljem praćenja provedbe projekata zaštite zraka, uskoro će se javnosti predstaviti Akcijski plan koji prati Program zaštite zraka u Srbiji za razdoblje od 2022. do 2030. godine.

Također, članovi Radne skupine naveli su kako je jedno od rješenja za kućanstva subvencionirani prelazak na ekološki prihvatljive načine grijanja, a kada je u pitanju smanjenje onečišćenje zraka uzrokovanog prometom, tijekom ove godine na autocestama će se postaviti 10 novih punionica za električna vozila. Na sastanku je također istaknuto da će se intenzivno raditi na tome da se svim građanima financijski olakša prelazak na ekološki prihvatljive načine grijanja koji ne onečišćuju zrak.

Podsjetimo, Vlada Republike Srbije je početkom 2020. godine formirala radno tijelo za „sustavno rješavanje pitanja zaštite zraka“, a premijerka Ana Brnabić imenovana je predsjednicom te radne skupine koja koordinira rad svih resornih državnih institucija i organizacija te pratiti učinke poduzetih mjera. Radna skupina formirana je radi praćenja, analiziranja i razmatranja najvažnijih pitanja u području zaštite zraka na području Republike Srbije te analiziranja stanja i donošenja prijedloga mjera za njihovo sustavno rješavanje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dejan Lekić: „Gotovo milijun i pol građana Srbije u većim gradovima ne zna kakav zrak udiše“

„Nešto manje od milijun i pol građana ne zna u realnom vremenu kakav zrak udiše. Riječ je o stanovnicima gradova s preko 50 tisuća stanovnika u kojima se onečišćenje zraka i koncentracije lebdećih čestica ne mjere putem senzora za praćenje kvalitete zraka, već se to radi ručno ili nikako”, rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) bivši načelnik srpske Agencije za zaštitu okoliša Dejan Lekić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER