Varšavski sustav javnih bicikala Veturilo sve popularniji

Sustav Veturilo trenutačno rasolaže s 3 115 bicikala

Unatoč hladnijem ožujskom vremenu, varšavski sustav javnih bicikala Veturilo već je u prvom mjesecu nove biciklističke sezone značajno premašio broj vožnji u odnosu na ožujak prošle godine, i to čak za više od 10.000. Električnim biciklima ostvareno je više od dvadeset posto vožnji iako čine svega deset posto ukupnog broja javnih bicikala.

Dana 1. ožujka 2023. Veturilo se pojavio u potpuno novom izdanju. Bicikli su potpuno novi, a njihovo pojednostavljeno korištenje sada se odvija isključivo putem Nextbike mobilne aplikacije. Već prvog dana korištenja sustava Veturilo ostvarena je 7 181 vožnja, što je treći najbolji početak biciklističke sezone od uvođenja sustava Veturila u 2012. godini. Ukupan broj vožnji u ožujku se popeo na čak 272 233, a od početka mjeseca u sustav se prijavilo više od 44 tisuće osoba.

Ove brojke su prilično visoke, s obzirom da je ožujak bio prilično hladan, a proteklih godina sustav je raspolagao s više bicikala i postaja. Prije godinu dana, u ožujku 2022., tako je ostvarena 261 tisuća vožnji. Povećanje se može objasniti nizom promjena koje su uvedene ove godine, kao i nabavom potpuno novih bicikala. Postupak iznajmljivanja i povrata bicikla puno je jednostavniji, postoji dodatna mogućnost povrata bicikla izvan stanica, a vraćeni su i popularni „tandemi“, odnosno bicikli za dvije osobe.

Električni bicikli najpopularniji

Veturilo raspolaže sa svega 300 električnih bicikala, a iako čine svega deset posto ukupnog broja javnih bicikala, njima je ostvareno čak 54,7 tisuća vožnji ili dvadeset posto. Očito ni viša cijena nije predstavljala problem: prvih 20 minuta vožnje običnim i električnim biciklom je besplatno, no svaki sat vožnje običnim biciklom stoji jednu poljsku zlotu (0,22 eura), a električnim šest zlota ili 1,29 eura.

Povrat bicikala od ove je godine moguć i u dodatnim zonama, odnosno na posebno označenim lokacijama što uključuje dodatnu naknadu od 15 zlota (3,23 eura), dok za vraćanje bicikla na stanicu korisnik dobiva bonus od pet zlota (1,08 eura).

  • © Miasto Stołeczne Warszawa

Veturilo u stalnom porastu

Nova sezona je počela s ukupno 300 raspoloživih stanica i 3 030 javnih bicikala. U ožujku je postavljeno još osam dodatnih stanica za bicikle, a broj bicikala se popeo na 3 115. Privatni partneri projekta, uglavnom poslovni i trgovački centri, financirali su postavljanje sedam stanica, a očekuje se da će njihov broj nastaviti rasti tijekom proljeća.

Bicikle su u ožujku najčešće koristili studenti i to za prijevoz između fakulteta i metro ili tramvajskih stanica. Bicikli se gotovo u potpunosti iznajmljuju putem Nextbike mobilne aplikacije, a omogućeno je i pozivanje kontakt centra, iako se za tu mogućnost odlučilo svega 0,5 posto korisnika.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER