Rim kreće u izgradnju nove tramvajske pruge

Nova tramvajska pruga povezat će središte glavnog talijanskog grada s njegovim zapadnim predgrađima

Početkom tjedna objavljen je natječaj za izgradnju nove rimske tramvajske pruge Termini-Vaticano-Aurelio (TVA). Ulaganjem u proširenje tramvajske mreže gradski javni prijevoz želi se poboljšati na učinkovitiji i održiviji način.

Grad Rim pokreće proširenje postojeće tramvajske mreže čak 28 godina nakon posljednjeg natječaja provedenog za izgradnju tramvajske pruge Piazza Venezia – Casaletto (Gianicolense) kojom prometuje linija 8.

Natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta te izvođenje radova na izgradnji nove tramvajske pruge u vrijednosti od 146 milijuna eura objavila je 6. lipnja talijanska nacionalna razvojna agencija Invitalia.

„Pokretanjem izgradnje nove tramvajske pruge činimo značajan korak naprijed u izgradnji prometne infrastrukture kojom će se središte grada povezati sa zapadnim predgrađima ”, izjavio je rimski savjetnik za mobilnost Eugenio Patanè.

Nova tramvajska pruga bit će duga 8 319 metara, predviđena je isporuka 22 tramvaja kapaciteta 90 000 putnika dnevno s intervalima vožnje svake tri minute u vršnim satima. Njome će se važno rimsko prometno čvorište Piazza dei Cinquecento i željeznički kolodvor Termini povezati sa zapadnim dijelom grada, čime će tramvajski prijevoz zamijeniti veći broj autobusnih linija te uvelike utjecati na smanjenje onečišćenja zraka i unapređenje usluga javnog prijevoza. Prva dionica, Termini - Largo di Torre Argentina, trebala bi biti završena do 2025. godine.

Ulaganjem u prometnu infrastrukturu želi se postići kvalitetnija integracija rimskog sustava javnog prijevoza, posebno tramvajskog prijevoza te postojećih i planiranih linija podzemne željeznice.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Trgovci protiv izgradnje nove tramvajske pruge u središtu Rima

Nova tramvajska pruga Termini-Vaticano-Aurelio (TVA) povezat će središte glavnog talijanskog grada s njegovim zapadnim predgrađima, a proširenjem tramvajske mreže gradski javni prijevoz poboljšat će se na učinkovitiji i održiviji način.

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER