IKEA otvorila prvu gradsku trgovinu u Danskoj

Dana 16. kolovoza otvorena je IKEA gradska trgovina u središtu Kopenhagena

Nova inovativna IKEA gradska trgovina u središtu Kopenhagena raspolaže sa zelenim krovom, 250 stabala, 1 450 četvornih metara solarnih panela i parkiralištem za 500 bicikala.

  • © Ingka Group / Dorte Mandrup

Koncept nove IKEA gradske trgovine osmišljen je temeljem istraživanja preferencije potrošača, a cijela trgovina prilagođena je urbanom prostoru Kopenhagena i načinu na koji žive građani glavnog danskog grada.

Riječ je o prvoj danskoj i šestoj IKEA trgovini ove vrste koja je zahvaljujući svom položaju dostupna za više od milijun ljudi za samo 20 minuta vožnje biciklom, javnim prijevozom ili automobilom. Izložbeni prostori u trgovini dizajnirani su temeljem istraživanja preferencije potrošača i to tijekom više od stotinu kućnih posjeta u Kopenhagenu.

Umjesto uobičajene fasade u plavoj i žutoj boji, nova IKEA trgovina na tri kata ima velike staklene i bijele površine koje podsjećaju na valovite zavjese. Ispred trgovine nalazi se čak 500 parkirnih mjesta za bicikle, a kupcima se nudi i posudba teretnih bicikala te izravna dostava na kućnu adresu. Krovni vrt na visini od oko dvadesetak metara služi kao novi javni park koji sa svojih 150 metara dužine trgovinu povezuje sa susjednim kopenhaškim četvrtima.

  • © Ingka Group

Zelena i održiva zgrada

IKEA ima za cilj postići potpuno kružno i klimatski pozitivno poslovanje do 2030. godine, olakšavajući svojim brojnim kupcima da žive na održiviji način. Novi koncept gradske trgovine u Kopenhagenu sljedeći je korak u tom smjeru. Ingka Grupa je tijekom izgradnje nove trgovine prema najvišim standardima energetske učinkovitosti i održivosti nastojala osigurati međunarodni BREEAM certifikat (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Ključne komponente za postizanje ovog cilja uključuju sadnju 250 stabala, prekrivanje 25 posto fasade zelenilom, 1 450 četvornih metara solarnih panela postavljenih na krovu zgrade te ponovno korištenje vode iz kanala za hlađenje trgovine.

„Naš najvažniji zadatak bio je integrirati veliki volumen zgrade u središtu Kopenhagena i tako cijelom prostoru dati posve novu vrijednost. Zamislili smo zgradu koja unatoč svojoj veličini i iznimno prometnoj lokaciji stanovnicima Kopenhagena nudi nekoliko slojeva javnog prostora i bijeg od gradske vreve, a njen zakrivljen oblik i profinjena fasada stvaraju jasnu vizualnu kvalitetu.” – kazao je Noel Justesen Wibrand, partner u danskoj arhitektonskoj tvrtki Dorte Mandrup Arkitekter.

  • © Ingka Group

„Stručnost u opremanju doma, dizajn i održivi elementi ugrađeni u ovu gradsku trgovinu odražavaju našu strast za stvaranjem boljeg svakodnevnog života za mnoge. Nastavljamo ulagati u slične trgovine diljem svijeta i želimo dobrodošlicu svim našim kupcima u novoj trgovini u Kopenhagenu.” – izjavio je Tolga Öncü, voditelj maloprodaje Ingka Grupe.

S ciljem zadovoljavanja potreba i prilagođavanja preferencijama svojih kupaca, IKEA je poduzela korake kako bi postala istinski višekanalni trgovac u Danskoj. Osim otvaranja nove gradske trgovine u Kopenhagenu, preuzimanje drugog najvećeg logističkog centra u zemlji, CDC Copenhagen, dodatno je unaprijedilo ponudu povećanom dostupnošću, fleksibilnošću i bržim isporukama.

  • © Ingka Group

Nova gradska trgovina u Danskoj dio je tri milijarde eura vrijednog plana širenja Ingka Grupe i nadogradnje postojećih trgovina kako bi se osiguralo besprijekorno i integrirano korisničko iskustvo. Tvrtka je nedavno otvorila i nove IKEA gradske trgovine u Rimu, Madridu i Barceloni.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Planirate putovanje u Beč? Ovo su njegovi najbolji održivi hoteli!

Beč je zeleni grad koji svojim građanima neprestano podiže kvalitetu življenja, održiv je i stremi klimatskoj neutralnosti. Stoga ne čudi da ima moderne i održive hotele. Pojedini upadaju u uči svojom bogato ozelenjenom fasadom, drugi su zahvaljujući ekološkim tehnologijama potpuno energetski neovisni.

Otvorena IKEA na bečkom Zapadnom kolodvoru

Sa svojim zelenim fasadama i inovativnim prostorom - od podruma do svima dostupne zelene krovne terase, nova IKEA na bečkom Zapadnom kolodvoru puno je više od trgovine namještaja.

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER