Borzan upozorava na ovisnost o internetu

Mladi između 16 i 24 godine na internetu u prosjeku provode sedam sati dnevno, dok odrastali posegnu za mobitelom više od stotinu puta dnevno

Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta je izglasao Izvještaj o ovisnosti o internetu. Prijedlog je podržala i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja ističe kako je problem prepoznat i u Hrvatskoj budući da je čak 83 posto ravnatelja u školama protiv upotrebe mobitela kod djece.

„U posljednjih desetak godina, vrijeme koje djeca provode na internetu se udvostručilo. Premda je dob za pristupanje društvenim mrežama ograničena, više od polovice djece je na njima svaki dan. Čak četvrtina djece pokazuje znakove ovisnosti o pametnom telefonu. Mnoga istraživanja vrlo uvjerljivo povezuju porast problema s mentalnim zdravljem s pretjeranom upotrebom društvenih mreža. Uz to, gledanje u ekrane više od dva ili tri sata dnevno ima utjecaj na živčani razvoj, sposobnosti učenja i pamćenja.“ - objasnila je Biljana Borzan.

Mladi između 16 i 24 godine su na internetu u prosjeku sedam sati dnevno. Odrastali pak u prosjeku posegnu za mobitelom više od sto puta dnevno. Eurozastupnici kažu da upravo zato kada se ograniči vrijeme maloljetnika na internetu oni pokazuju znakove slične odvikavanju od ovisnosti o alkoholu ili duhanu.

„Društvene mreže su dizajnirane na način da igraju na psihološke slabosti i ranjivosti ljudi. Lajkovi, bezgranična scrollanja, čak i nova funkcija da je vidljivo kad osoba tipka se baziraju na potrebi mladih da budu prihvaćeni i voljeni. Na globalnoj razini čak trećina djece je doživjela zlostavljanje na internetu. Mi smo već zabranili prakse koje manipulativno utječu na izbore koje radimo online, međutim EU mora srezati problem u korijenu i donijeti obvezujuća pravila o negativnom utjecaju dizajna internet platformi.“ - kazala je Biljana Borzan.

VEZANE VIJESTI

Otvoreno prvo europsko plutajuće kazalište

U dvije dvorane s 277 i 78 sjedećih mjesta te 295 m2 modularnog prostora, kazalište L'Île Ô nudit će raznovrstan program, tjedne radionice i tečajeve za djecu i mlade. Riječ je o prvoj plutajućoj građevini ove vrste u Europi, a usidrena je na obali rijeke Rhône uz most Gallieni u Lyonu.

Borzan: Uređaji koji se prodaju bez punjača, moraju biti jeftiniji!

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton danas je predstavio novi zakon kojim bi se trebao uvesti isti punjač za male uređaje poput mobitela, tableta, slušalica, kamera, džepnih konzola i zvučnika. Prijedlog je pozdravila i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan naglasivši da se nova mjera mora odraziti na cijenu uređaja. 

Borzan: Spriječiti kvarenje uređaja odmah po isteku jamstva

Jesu li uređaji proizvedeni da se pokvare odmah nakon isteka jamstva te kako povećati trajnost uređaja koje kupujemo i zaštiti potrošače? Pitanja su to kojima će se u Europskom parlamentu baviti hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER