Kreće izgradnja rimskog biciklističko-pješačkog prstena

Realizacija projekta GRAB (Grande Raccordo Anulare delle Bici) predstavlja odlučujući korak ka stvaranju suvremene infrastrukture aktivne mobilnosti talijanskog glavnog grada

Biciklističko-pješačkim prstenom u ukupnoj dužini od gotovo 50 km najznačajnije povijesne lokacije u središtu Rima povezat će se s ostalim gradskim četvrtima, parkovima i rubnim područjem grada.

Kako ističe rimski vijećnik za mobilnost Eugenio Patanè, ovaj projekt predstavlja priliku za ponovni razvoj središnjih gradskih prometnica, koje su danas najvećim dijelom namijenjene za promet motornih vozila. S druge strane, projekt omogućuje reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja od carskih foruma do Apijeve ceste (Via Appia), glavnog antičkog puta koji je iz Rima vodio prema jugu Apeninskoga poluotoka, poznate i kao „Regina Viarum“.

„Zbog toga će ovaj biciklističko-pješački prsten postati velika atrakcija za Rimljane i turiste, ali i izvanredna pokretačka snaga gospodarskog razvoja Rima. Moći će se usporediti s drugim velikim pješačkim i biciklističkim stazama u svijetu, posebno s uzdignutim linearnim parkom High Line u New Yorku. Projekt GRAB predstavlja važan dio budućeg sustava urbane mobilnosti i doprinijet će daljnjem razvoju intermodalnog prijevoza s obzirom na to da će se biciklističko-pješački prsten povezati s četiri linije podzemne željeznice, pet tramvajskih linija, linijom gradskog vlaka i pet željezničkih linija regije Lazio”. – istaknuo je rimski vijećnik za mobilnost Eugenio Patanè.

  • Izvor: GRAB Roma (Grande Raccordo Anulare delle Bici)

Posljednjih tjedana došlo je do snažnog ubrzanja procesa koji će dovesti do stvaranja rimskog biciklističko-pješačkog prstena, ali i 16 novih biciklističkih ruta, uključujući dionicu Rim-Fiumicino Tirenske turističke biciklističke rute (Ciclovia Turistica Tirrenica). Projektom GRAB potaknut će se razvoj intermodalnog prijevoza u skladu s ciljevima rimske gradske uprave, redefinirati postojeći javni prostor u korist pješaka i biciklista te izgraditi kvalitetna infrastruktura aktivne mobilnosti.

„Zahvaljujući dobroj pripremi i velikom poslu koji su obavile gradske službe, usklađeni smo s rokovima propisanima nacionalnim planom oporavka i otpornosti (Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza – PNRR) i stoga smo spremni za početak izgradnje“, dodao je Patanè.

 

  • U sklopu projekta GRAB (Grande Raccordo Anulare delle Bici) na prostoru između Koloseja i hipodroma Circus Maximus (Circo Massimo), odnosno u ulici Via di San Gregorio, uredit će se nova široka pješačka i biciklistička zona Vječnog Grada (lijevo). Izvor: Comune di Roma

GRAB Roma (Grande Raccordo Anulare delle Bici) je participativni projekt za stvaranje rimskog biciklističko-pješačkog prstena dugog 45 kilometara – infrastrukture visoke ekološke, društvene, ekonomske i kulturne vrijednosti kojom se poboljšava kvaliteta javnog prostora u gusto izgrađenom urbanom području. Projektom se razvija i širi rimska biciklistička mreža te potiče kvalitetno povezivanje i regeneracija predgrađa te rubnih i degradiranih urbanih prostora.

Ova fascinantna biciklistička ruta ujedno je i putujuća lekcija iz povijesti kojom se središte grada i njegove znamenitosti, primjerice Kolosej (Colosseo), Circus Maximus (Circo Massimo) i Karakaline terme (Terme di Caracalla), povezuju s ostalim gradskim četvrtima, Galerijom Borghese, Nacionalnim muzejom umjetnosti 21. stoljeća MAXXI (Museo nazionale delle arti del XXI secolo) te suvremenom arhitekturom Zahe Hadid i Renza Piana, kao i parkovima i prirodnim krajolicima u rubnom dijelu Rima. Dvije trećine pješačkih i biciklističkih staza vijugaju pored povijesnih vila i obala rijeke Tiber, dok se preostala trećina proteže uz ceste koje su trenutačno namijenjene uobičajenom prometu, uključujući pojedine frekventne prometnice često zakrčene intenzivnim protokom motornih vozila. Ovdje će biti potrebno provesti odlučnu redistribuciju javnog prostora, vraćajući ga pješacima i biciklistima.

  • Izvor: GRAB Roma (Grande Raccordo Anulare delle Bici)

Dovršetkom rimskog biciklističko-pješačkog prstena stvorit će se jedinstvena zelena staza kojom će talijanski glavni grad postati zdraviji, ugodniji i suvremeniji. Projekt GRAB koordinira VeloLove, a uključuje suradnju građana, udruga te raznih institucija i organizacija kao što su Legambiente, Touring Club Italiano, Vivilitalia, Free Wheels OnlusOpen House Roma, TeamDevParco Regionale dell’Appia Antica i Roma Natura.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Piazza Sant'Agostino je nova pješačka zona u središtu Rima

Rimski trg Piazza Sant'Agostino, smješten u neposrednoj blizini Piazze Navone i Panteona, obnovljen je i pretvoren u pješačku zonu. S trga su uklonjeni automobili čime je ovaj vrijedni javni prostor vraćen Rimljanima i brojnim posjetiteljima talijanskog glavnog grada.

Rim pokrenuo veliki međunarodni natječaj za redizajn područja carskih foruma

Grad Rim raspisao je veliki međunarodni natječaj za reorganizaciju središnjeg arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma i najvažnijih povijesnih lokacija Vječnog Grada. Šetnica će se uz mrežu biciklističkih i pješačkih staza protezati kroz Arheološki park Kolosej i omogućiti bolje razumijevanje antičkog grada.

U Rimu otvoren Arheološki park Celio s novim Muzejom Forma Urbis

Arheološki park Celio (Parco Archeologico del Celio) bit će otvoren svakog dana, s ulazom iz ulice Clivo di Scauro, drevne rimske ceste Clivus Scauri, u neposrednoj blizini ulice Via di San Gregorio koja povezuje Circus Maximus (Circo Massimo) i Kolosej. Celij (Collis Caelius) jedan je od sedam rimskih brežuljaka na kojem se od danas može posjetiti i novi Muzej Forma Urbis.

Rimski Kolosej od sada pristupačniji s novim dizalom

U utorak 30. svibnja svečano je otvoreno novo dizalo u rimskom Koloseju, koje je jedan od simbola Vječnog Grada učinio pristupačnijim osobama s poteškoćama u kretanju te svim posjetiteljima omogućuje spektakularan panoramski pogled na ovaj spomenik uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine i jedno od novih sedam svjetskih čuda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER