Projekt izgradnje rimskog biciklističko-pješačkog prstena nagrađen na Festivalu održive mobilnosti i pametnih gradova

Realizacija projekta GRAB (Grande Raccordo Anulare delle Bici) predstavlja odlučujući korak ka stvaranju suvremene infrastrukture aktivne mobilnosti talijanskog glavnog grada

U srijedu 18. rujna, posljednjeg dana rimskog Festivala održive mobilnosti i pametnih gradova i trećeg dana Europskog tjedna mobilnosti, Grad Rim nagrađen je za svoj projekt GRAB (Grande Raccordo Anulare delle Bici). Riječ je o projektu izgradnje velikog rimskog biciklističko-pješačkog prstena u ukupnoj dužini od gotovo 50 km.

„Ova nagrada predstavlja veliko priznanje za obavljeni posao pripreme i početak radova na realizaciji projekta GRAB te nas motivira na daljnje poticanje održive mobilnosti“, kazao je rimski vijećnik za mobilnost Eugenio Patanè.

Realizacija projekta GRAB (Grande Raccordo Anulare delle Bici) predstavlja priliku za ponovni razvoj središnjih gradskih prometnica u Rimu, koje su trenutačno najvećim dijelom namijenjene za promet motornih vozila. Također, ovaj projekt omogućuje reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja od carskih foruma do Apijeve ceste (Via Appia), poznate i kao „Kraljice cesta“ Via Appia Regina Viarum, koja je ovog ljeta uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

  • Izvor: GRAB Roma (Grande Raccordo Anulare delle Bici)

Radovi na izgradnji velikog rimskog biciklističko-pješačkog prstena u ukupnoj dužini od gotovo 50 km započeli su 19. srpnja, a po njihovom završetku Rim će dobiti kvalitetnu infrastrukturu koja će služiti poticanju održive mobilnosti te povezivati postojeće biciklističke staze i stvarati nove. Također, imat će i veliku kulturnu i ekološku vrijednost s obzirom na to da će povezivati rimsku prirodnu i arheološku baštinu te njegove četvrti, parkove i spomenike.

 

  • U sklopu projekta GRAB na prostoru između Koloseja i hipodroma Circus Maximus (Circo Massimo), odnosno u ulici Via di San Gregorio, uredit će se nova široka pješačka i biciklistička zona Vječnog Grada. Izvor: Comune di Roma

Projekt predstavlja važan dio budućeg sustava urbane mobilnosti i doprinijet će daljnjem razvoju intermodalnog prijevoza u skladu s ciljevima rimske gradske uprave. Naime, ovaj biciklističko-pješački prsten povezat će se sa sedam postaja rimske podzemne željeznice (Lepanto, Arco di Travertino, Porta Furba, Circo Massimo, Colosseo, Ponte Mammolo i Teano), tramvajskim linijama, linijom gradskog vlaka i tri regionalne željezničke postaje.

GRAB Roma (Grande Raccordo Anulare delle Bici) je participativni projekt kojim će se poboljšati kvaliteta javnog prostora u gusto izgrađenom urbanom području te potaknuti kvalitetno povezivanje i regeneracija predgrađa te rubnih i degradiranih urbanih prostora.

  • Izvor: GRAB Roma (Grande Raccordo Anulare delle Bici)

Ova fascinantna biciklistička ruta ujedno je i putujuća lekcija iz povijesti kojom se središte grada i njegove znamenitosti, primjerice Kolosej (Colosseo), Circus Maximus (Circo Massimo) i Karakaline terme (Terme di Caracalla), povezuju s ostalim gradskim četvrtima, Galerijom Borghese, Nacionalnim muzejom umjetnosti 21. stoljeća MAXXI (Museo nazionale delle arti del XXI secolo) te suvremenom arhitekturom Zahe Hadid i Renza Piana, kao i parkovima i prirodnim krajolicima u rubnom dijelu Rima. Dvije trećine pješačkih i biciklističkih staza vijugat će pored povijesnih vila i obala rijeke Tiber, dok će se preostala trećina protezati uz ceste koje su trenutačno namijenjene uobičajenom prometu, uključujući pojedine frekventne prometnice često zakrčene intenzivnim protokom motornih vozila. Ovdje će biti potrebno provesti odlučnu redistribuciju javnog prostora, vraćajući ga pješacima i biciklistima.

Projekt GRAB koordinira inicijativa VeloLove, a uključuje suradnju građana - pješaka, biciklista i korisnika javnog prijevoza, udruga te raznih institucija i organizacija kao što su Legambiente, Touring Club Italiano, Vivilitalia, Free Wheels OnlusOpen House Roma, TeamDevParco Regionale dell’Appia Antica i Roma Natura.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

Rim pokrenuo veliki međunarodni natječaj za redizajn područja carskih foruma

Grad Rim raspisao je veliki međunarodni natječaj za reorganizaciju središnjeg arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma i najvažnijih povijesnih lokacija Vječnog Grada. Šetnica će se uz mrežu biciklističkih i pješačkih staza protezati kroz Arheološki park Kolosej i omogućiti bolje razumijevanje antičkog grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER