Bečko Medicinsko sveučilište donosi revolucionarna otkrića o staničnoj jezgri

Ovo otkriće daje vjetar u leđa za sva buduća istraživanja

Zagonetna je stanična jezgra upraviteljica svih vitalnih zbivanja, a Medicinsko sveučilište u Beču svijetu je premijerno predstavilo strukturnu osobnost stanične jezgre koja je ključ funkcioniranja stanica.

O strukturnim se svojstvima stanične jezgre već zna mnogo, no dosta je toga još uvijek zagonetka. Stanična jezgra posjeduje različite stupnjeve krutosti što joj omogućuje da se ponaša i kao tekuća i kao čvrsta tvar. Također, preduvjet su ispravnog funkcioniranja stanice dobro regulirana strukturna svojstva, u suprotnom mogu dovesti do pojave bolesti.

Međutim, nepoznanica je kako su mogući vitalni procesi poput složenog preuređenja jezgre tijekom stanične diobe.

Nova metoda temelji se na Brillouinovom raspršenju svjetlosti

Iz tog je razloga međunarodni istraživački tim na čelu s Kareemom Elsayadom iz Centra za anatomiju i staničnu biologiju s Medicinskog sveučilišta u Beču razvio metodu kojom se mehanička svojstva u staničnoj jezgri mogu mjeriti, prikazati i prvi put tumačiti.

Novoosmišljena metoda temelji se na Brillouinovom raspršenju svjetlosti. Na taj se način mjeri raspršenje svjetlosti od stalnih toplinskih oscilacija u uzorku pomoću čega se zatim izračunava krutost u smjeru upadne svjetlosti.

  • Stanica i stanična jezgra i dalje su zagonetne © Pixabay / Jo Luijten

Znanstvenici su tako u isto vrijeme mjerili sve kutove stanične jezgre te su zahvaljujući tome uspjeli napraviti prikaz njezine izrazito dinamične strukture, što će svakako pogodovati daljnjim istraživanjima. Ovom je metodom po prvi puta omogućen pogled u najdublje dijelove stanice, a rezultate ove revolucionarne studije objavio je ugledni znanstveni časopis Nature Photonics.

Zahvaljujući ovom otkriću moći će se objasniti kako posebna svojstva stanične jezgre na tako učinkovit način kontroliraju sve vitalne procese. Osim toga, u budućnosti ćemo vjerojatno jasnije moći tumačiti patološke anomalije, a time i nastanak te razvoj bolesti.

City of Vienna | International Offices – Zagreb

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER