ERK Malo more organizirao akciju čišćenja u delti Neretve

Provedba projekta „Aktivno i poduzetno zaštitimo okoliš od plastike“ u delti Neretve

U organizaciji Ekološko-ronilačkog kluba Malo more na području Kule Norinske i okolnih prostora u delti Neretve održana je ekološka akcija prikupljanja otpada.

Akcija čišćenja održana je 8. veljače u sklopu projekta „Aktivno i poduzetno zaštitimo okoliš od plastike“, koji se provodi u partnerstvu s Osnovnom školom Kula Norinska, Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Općinom Kula Norinska, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

  • Plastični otpad u delti Neretve / Foto: ERK Malo more

Osim samog prikupljanja otpada, važno je bilo identificirati izvore nastanka plastičnog otpada, kao i lokacije nakupljenog otpada u okolišu.

Učenici i volonteri partnerskih organizacija sudjelovali su i na edukacijskim radionicama na temu razvijanja navika pravilnog razvrstavanja otpada te odgovornog postupanja s otpadom, a organizirane su i pripremne radionice poticanja kreativnosti, stvaralaštva i poduzetničkog duha uz realizaciju ideja kroz uslugu 3D printera i to uz stručno vodstvo edukatora iz Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

„Cilj projekta „Aktivno i poduzetno zaštitimo okoliš od plastike“ je provedba edukacijskih radionica i čišćenja ciljanog područja od plastičnog i drugog otpada na području delte Neretve uz povećanje svijesti lokalnog stanovništva, a posebno mladih, o važnosti očuvanja prirode i okoliša, te postojeće bioraznolikosti, kao i o održivom korištenju prirodnih resursa koji su iznimno osjetljivi na razne oblike ugroze i onečišćenja“, kazao je Nebojša Jerković iz ERK Malo more.

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER