Zelena elektronika: Stručni skup o tehnologiji u zelenoj ekonomiji

U ponedjeljak 12. veljače u Sivoj vijećnici FER-a (Unska 3) od 10:00 do 12:30 sati

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 12. veljače održat će se skup pod nazivom „Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava”.

Sudjelovanje je slobodno uz prethodnu prijavu, a na pitanja s područja zelene ekonomije odgovore će dati istraživači četiri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF) te Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB).

Elektronička industrija ima značajan utjecaj na okoliš, poput povećanja količine e-otpada, velike potražnje za kritičnim sirovinama i velike potrošnje energije u proizvodnji. Utjecaj na okoliš ta industrija može smanjiti prelaskom na biološke materijale, smanjenjem upotrebe metala, korištenjem aditivnih proizvodnih procesa te korištenjem učinkovitih poslovnih modela kružnog gospodarstva koji omogućuju ponovnu upotrebu, recikliranje i popravak materijala i komponenti.

Kroz niz kratkih izlaganja, doc. dr. sc. Dinko Oletić (FER, Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija), doc. dr. sc. Petar Kassal (FKIT, Zavod za opću i anorgansku kemiju), doc. dr. sc. Vedran Đerek (PMF, Fizički odsjek) i prof. dr. sc. Irena Žmak (FSB, Zavod za materijale) razmijenit će poglede na područje „zelene elektronike“ i iz perspektive svojih disciplina - elektrotehnike, kemije, fizike i strojarstva, dati pregled stanja tehnologije i izazova, prikazati dosadašnja iskustva te izdvojiti teme od interesa za suradnju u znanosti i s industrijom.

Skup je nastavak aktivnosti na jačanju istraživanja i poslovanja u području elektronike i poluvodiča unutar Europskog akta o čipovima.

Cilj skupa je jačanje interdisciplinarne suradnje na Sveučilištu u Zagrebu, upoznavanje i umrežavanje istraživača i poduzeća te prepoznavanje prilika za istraživanja i inovacije.

VEZANE VIJESTI

Novim materijalima i tehnologijom do zelenije ekonomije

Kako novim materijalima i tehnologijama proizvodnje elektroničku industriju učiniti zelenijom? Kako proizvesti razgradive senzore i poluvodičke komponente koji se mogu ispisivati na papiru? Kako na savitljivim podlogama od neškodljivih materijala izraditi pametne senzore koji će omogućiti nosivu ili implantabilnu medicinsku dijagnostiku u pokretu, jeftini nadzor okoliša ili dati robotima osjet dodira? Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje, upotrebe i odlaganje elektroničkih uređaja?

Urban STEM – za gradove zajednice i budućnosti

Udruge DOOR i ODRAZ pozivaju na uvodnu online konferenciju projekta „Urban STEM - za gradove i zajednice budućnosti“ koja će se održati u srijedu 24. studenog 2021. od 10 do 13.30 sati putem platforme Zoom.

CRES - Congress of Renewable Energy Sources

Kongres o obnovljivim izvorima energije održat će se od 8.-9. prosinca 2018. godine u prostorijama Fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER