Trogir: Definiran budući izgled pojasa od parka Soline do gradske tržnice

Objavljeni rezultati Projektnog natječaja uređenje kulturno–povijesne cjeline Solina i Travarice u Trogiru

Izabran je pobjednički rad na javnom urbanističko-arhitektonskom natječaju za uređenje pojasa od parka Soline do gradske tržnice. Natječaj je provelo Društvo arhitekata Splita, a među deset pristiglih radova peteročlani ocjenjivački sud najboljim je ocijenio onaj arhitektonskog ureda MVA/Mikelić Vreš Arhitekti iz Zagreba.

Odlukom Ocjenjivačkog suda o rangiranju pristiglih Natječajnih radova završen je Projektni natječaj za izradu idejnog urbanističko–arhitektonskog rješenja Uređenja kulturno–povijesne cjeline Solina i Travarice u Trogiru, koji je krajem listopada 2023. raspisao Grad Trogir, a provelo Društvo arhitekata Split.

„Pobjednički rad u potpunosti je ispoštovao natječajni zadatak koji nije bio nimalo lagan. Dobili smo rješenje na temelju kojeg ćemo oblikovati naš najvrjedniji prostor, bez da mijenjamo odnose veličina i volumena u prostoru i bez da narušavamo vizuru. Dapače, dobivamo vrijednost više na estetski i umjeren način, dajemo novu, moderniju dimenziju tom prostoru, a ne diramo u tradiciju.“ – komentirao je rezultate trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

„Hvala svim prijaviteljima što su prepoznali Trogir kao lokaciju na kojoj su željeli ostaviti svoj potpis. Javni natječaji su praksa koju smo postavili s mostom preko Foše, sada sa Solinama i tržnicom i mislim da ne postoji transparentniji i demokratičniji način kada biramo kako ćemo intervenirati u javne površine i trošiti javni novac“, dodao je Bilić.

Svi pristigli radovi mogu se pogledati na stranicama Društva arhitekata Split.

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

„Biraj biciklu!“: Trogir dobio sustav javnih bicikala

Grad Trogir je u sklopu projekta „Biraj biciklu!“ dobio prvi sustav javnih bicikala s tri terminala na kojima građani i turisti mogu preuzeti deset električnih i deset klasičnih bicikala.

U Trogiru otvoreno reciklažno dvorište

U Trogiru je u ponedjeljak s radom započelo reciklažno dvorište, smješteno iznad stanice za tehnički pregled u Planom. Ukupna vrijednost projekta je oko 5,8 milijuna kuna (bez PDV-a) od kojih se 80 posto financiralo bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je 20 posto troškova financirao Grad Trogir.

Nakon Dubrovnika i Trogir ograničio korištenje jednokratne plastike!

U okviru projekta „Plastic Smart Cities” Udruge Sunce, Gradsko vijeće Grada Trogira je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 5. listopada 2021., usvojilo Odluku o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Trogir te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada, kao i sva javna događanja koja (su)organizira ili (su)financira Grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER