U Trogiru otvoreno reciklažno dvorište

Građani ovdje mogu besplatno donijeti otpad – od papira i stakla do krupnog i građevinskog otpada

U Trogiru je u ponedjeljak s radom započelo reciklažno dvorište, smješteno iznad stanice za tehnički pregled u Planom. Ukupna vrijednost projekta je oko 5,8 milijuna kuna (bez PDV-a) od kojih se 80 posto financiralo bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je 20 posto troškova financirao Grad Trogir.

Radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta započeli su prije godinu dana, a izvela ih je splitska tvrtka G.T. Trade d.o.o. Iako je objekt bio dovršen još prošlog ljeta, njegovo ranije otvaranje uvelike je usporila situacija s pandemijom koronavirusa. Prilikom otvaranja reciklažno dvorište obišli su gradonačelnik Ante Bilić te predstavnici komunalne tvrtke Trogir Holding koja će upravljati objektom, kao i dio gradskih vijećnika.

Osnovna svrha izgradnje reciklažnog dvorišta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponij, a cilj je da se u godinu dana odvojeno prikupi 800 tona otpada.

„Dobar je osjećaj odvojeno odložiti otpad i znati da će biti obrađen, recikliran i da će dobiti ‘novi život’ u vidu nekog drugog proizvoda. Uvijek gledamo kako to rade najrazvijenije zemlje pa evo nama prilike za dobar početak što većeg odvajanja otpada. Trogir je u zadnje tri godine snažno promijenio smjer kako se odnosi prema okolišu i prema otpadu. Prvo smo sanirali deponij prema najvišim svjetskim standardima i osigurali mjesta za još četiri godine, postavili smo tzv. ‘zelene otoke’ po gradu koji su jako dobro prihvaćeni, danas otvaramo reciklažno dvorište, uskoro stižu i spremnici i kontejneri za odvajanje otpada. Ponosan sam što hvatamo te ‘zelene’ trendove i što idemo prema održivosti. Ovo je jedna ‘misli globalno, djeluj lokalno’ situacija i zato pozivam građane da što više koriste reciklažno dvorište i vjerujem da će pokazati dobru volju kao i do sada. Zbog prirode, našeg zdravlja, manjih troškova za odvoz smeća, a u konačnici i zbog turističke ponude“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić, koji je u novom reciklažnom dvorištu odložio i prvi otpad – jedan stari bojler i staru boju.

Uvođenje efikasnog i za građane ekonomski prihvatljivog sustava za zbrinjavanje otpada korištenjem reciklažnih dvorišta i ispravno informiranje građana važni su dijelovi u uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u kojem otpad postaje vrijedna sirovina. U reciklažnom dvorištu otpad se zbrinjava na ekološki prihvatljiv način te se nakon ispravnog stavljanja u spremnike predaje ovlaštenim obrađivačima na daljnju obradu.

Reciklažno dvorište besplatno mogu koristiti fizičke osobe/kućanstva – korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Trogira. Važno je prije dolaska razvrstati otpad prema vrstama, a pri dolasku imati osobnu iskaznicu. Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je od 8-17 sati od ponedjeljka do petka te subotom od 8-12 sati.

U reciklažno dvorište mogu se donijeti: papir i karton (novine, časopisi, bilježnice…), plastika (PET boce od napitaka, ulja, šampona, plastične vrećice, čepovi, igračke…), staklo (boce i staklenke svih boja, čaše…), EE otpad (električni alati, informatička i telekomunikacijska oprema, toneri, kućanski uređaji…), metal (limenke, konzerve, aluminijska folija…). Također, može se donijeti i glomazni otpad u količini ne većoj od 3 m3 u jednoj kalendarskoj godini, zatim građevinski otpad iz kućanstva u količini ne većoj od 200 kg unutar šest uzastopnih mjeseci ili najviše 400 kg godišnje, otpadni tekstil, opasni otpad (baterije, lijekovi, akumulatori, boje, lakovi…) te ostali otpad (gume, otpadna ulja, boje, tinte…).

Sve informacije o reciklažnom dvorištu građani mogu dobiti na broj 091 2234 027 i na mail reciklazno@tgholding.hr. Trogirska kućanstva će zajedno s komunalnim računima dobiti i letak s detaljnim informacijma o načinu korištenja reciklažnog dvorišta, a dostupan je i na sljedećoj poveznici.

Grad Trogir / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Split uspostavlja mrežu reciklažnih dvorišta

Nakon završetka radova na izgradnji Reciklažnog dvorišta Orišac, ishođena je i pravomoćna Uporabna dozvola čime se došlo korak do njegova stavljanja u funkciju, izvijestili su iz Grada Splita.

Reciklažno dvorište Pujanke prijavljeno za EU sufinanciranje

Ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole za izgradnju reciklažnog dvorišta Pujanke od 16. siječnja 2021. godine, ostvareni su tehnički preduvjeti za mogućnost podnošenja projektne prijave na otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga u svrhu sufinanciranja projekta sredstvima Europske unije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER