Bravo Šibenik! Svjetski dan voda obilježen na uistinu poseban način!

Dok se svijetom nižu alarmantne projekcije o naglom smanjenju količine pitke vode, koja bi se do 2040. godine mogla prepoloviti, šibenski kraj njome obiluje.

Na Svjetski dan voda, 22. ožujka, u HNK Šibenik predstavljena je nova inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije pod nazivom „Voda Malih Divova“. Dok se ovaj datum većinom obilježava kratkotrajnim (i najčešće greenwashing) akcijama, Šibenik je po uzoru na mnogo veće europske gradove pokrenuo trajnu inicijativu kojom se želi umrežiti lokalnu zajednicu i donijeti konkretne, pozitivne promjene u ponašanju i usvajanje održivih navika.

Šibensko-kninska županija obiluje vodnim resursima, koji su i sami bili predmetom brojnih istraživanja kvalitete, snage vode, krškog reljefa. Danas, upravo voda, u kombinaciji s morem, čini ovu županiju nevjerojatno privlačnom destinacijom za posjetitelje koji cijene očuvanu prirodu, autohtoni ambijent i lokalni karakter.

Inicijativom „Voda Malih Divova“ koja promiče korištenje višekratnih boca za vodu, ponudu pitke vode od strane lokalnih ugostitelja te javno dostupnu pitku vodu, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije predvodi pokret mijenjanja navika koje su nužne u svrhu očuvanja prirodnih resursa, smanjenja otpada te promicanja vrijednosti regije koja je dom Malih Divova. Šibensko-kninska županija time od ove godine donosi konkretne korake kako održivi turizam spojiti s involviranom lokalnom zajednicom za zajedničko promicanje zaštite prirodnih resursa.

  • Zdravica Vodom Malih Divova nakon predstavljanja nove inicijative u HNK Šibenik na Svjetski dan voda © Voda Malih Divova

Zašto Voda Malih Divova?

Tijekom 1980-ih godina na šibenskom području primijećen je neobičan fenomen. Naime, u šibenskoj bolnici od tada je skoro svako četvrto rođeno dijete - makrosomno, odnosno teže od četiri kilograma pri rođenju. Ovi podaci ih svrstavaju među najveće bebe ne samo u Hrvatskoj i Europi, nego su čak druge najveće u svijetu, odmah iza potomaka indijanskog plemena Cherokee. 

Upravo zbog ovih interesantnih podataka, 1990-ih u šibenskoj bolnici započinje istraživanje makrosomne djece. Na inicijativu profesora Frane Mikulandre, tadašnji ministar znanosti  Flego pokreće znanstveno-istraživačku jedinicu i naučnu knjižnicu, a tim pedijatara predvođen profesorom Mikulandrom, uključujući docenta Eugena Stoinija i doktoricu Milu Periša udružuje se kako bi započeo istraživanje ove pojave. 

Nažalost, smrću profesora Mikulandre znanstveno-istraživačka jedinica se rasformirala, a rezultati istraživanja pali u zaborav. Sve do danas, kada ponovno izlazi na svjetlo dana čineći okosnicu novog projekta Turističke zajednice Šibensko-kninske.

Priča otrgnuta iz nepravednog zaborava

Zaključci spomenutog istraživanja pokazali su da osim drugih faktora poput povoljnog socio-ekonomskog statusa, bitnu ulogu u rezultatima istraživanja igraju i okolišni utjecaji poput sunčanih sati, zdrave ishrane te kvalitete vode.

>>> Pročitajte još >>> Eau de Paris pokrenuo kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru. Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

  • Grad Pariz je u lipnju 2019. najavio da će do 2024. godine postati prvi grad bez jednokratne plastike koja je jedan od najvećih uzroka onečišćenja rijeka, mora i oceana. „Pitka voda iz slavine najjednostavniji je, najekološkiji i najekonomičniji način za učinkovitu i održivu borbu protiv onečišćenja plastikom. Osim promicanja mreže punktova s besplatnom pitkom vodom, ova kampanja ima za cilj potaknuti usvajanje jednostavne navike konzumiranja vode iz slavine i sprječavanje upotrebe štetne plastične ambalaže. Pijte redovito vodu i to prije nego što osjetite žeđ te uvijek sa sobom imajte višekratnu bocu za vodu koju besplatno možete napuniti na jednom od 1 200 punktova u Parizu“, poručuju iz tvrtke Eau de Paris.

Je li voda dinarskog krša magična?

Voda koja se pije u Dalmaciji i koja teče dalmatinskim krajem je voda koja je padalinama došla na područje planinskih polja iza planine Dinare na bosansko-hercegovačkoj strani granice. Voda koja je pala na ta polja procjeđuje se kroz planinu Dinaru i kao takva obogaćena njenom magičnom esencijom hrani nas i naše usjeve.

„Zato imamo još od prapovijesti do danas sustavnu i civiliziranu naseljenost ovog našeg područja krša ispresjecanu malim i srednjim vodotocima koji su bili i razlog nastanka prve hrvatske države i početak našeg nacionalnog postojanja. Voda koja je pročišćena u kršu, i obogaćena svim onim dobrim tvarima koje krš ima zasigurno je jedna od najkvalitetnijih na svijetu“, ponosno ističu u Inicijativi „Voda Malih Divova“.

Kršiti i stasiti domaćini kroz povijest do danas

Kroz bližu i dalju povijest je također dolazilo do izražaja da je ovaj kraj dom stasitih i kršnih domaćina. Tako su engleski putopisci 19. stoljeća neizostavno izražavali svoje divljenje visinom i krševitošću lokalnog stanovništva. Zbirka putopisa „Tu gdje istok susreće zapad“ autora Marinka Šiška iz Skradina, je kompilacija upravo ovakvih zapisa.

  • Ovjesnice za šibenske ugostitelje © Voda Malih Divova

Dalmatinski srednjoškolci – najviši na svijetu

Nastavno na ove interesantne podatke, jedno nedavno istraživanje provedeno na našoj obali je pokazalo da zbilja živimo na Obali divova - naime, dalmatinski (te hercegovački i crnogorski) 18-godišnjaci su trenutno najviši na svijetu

Tu činjenicu potkrepljuje istraživanje provedeno 2016. od strane Masarykova sveučilišta u češkom Brnu, Gimnazije u Metkoviću, Fakulteta sporta u crnogorskom Nikšiću i Ekonomske škole iz crnogorskog Bara, a koje je objavljeno 2019. godine u PeerJ, uglednom znanstvenom časopisu koji objavljuje znanstvene radove iz biologije, antropologije, medicine.

„Kada se pobroje i usporede svi rezultati, prosječna visina mladića je 182,6 cm u svih osam (obalnih) županija, dok je u četiri dalmatinske županije taj prosjek 183,7 cm, a zbog čega su znanstvenici i izvukli zaključak da u Dalmaciji trenutno žive najviši mladići na svijetu." 

  • Tina Vickov i Natalia Krešić © Voda Malih Divova

Kakav je to naš genetski potencijal?

Istraživanje također navodi da naš genetski potencijal još uvijek nije u potpunosti ostvaren, za razliku od drugih visokih naroda, što ostavlja mogućnost da postanemo najviši narod na svijetu. Stoga je i sam naziv istraživanja vrlo znakovit: „Obala divova: antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali“.

S obzirom na sve navedene podatke, područje Šibensko-kninske županije krije specifičnu, ali i idealnu kombinaciju životnih uvjeta koji pogoduju ovako pozitivnom trendu koji se bazira na jednom od najupečatljivijih karakteristika svakog čovjeka na Zemlji: njegovoj veličini.

Veličina se dostiže rastom, a rastemo iz punog, bujajućeg života, koji je baš ovdje, u dalmatinskom kršu, pronašao formulu za manifestiranje svog maksimuma. Ovdje život buja!

 

  • Natalia Krešić i Tina Vickov ispred prve šibenske punionice vode © Voda Malih Divova

Održivost na terenu - Zaštitnici svoga kraja

Nakon što su otrgnuli ovu priču iz nepravednog zaborava i dali joj dojmljivo  ime koje sugerira rast  - Voda Malih Divova, Krešimir Šakić ispred Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, te Tina Vickov i Natalia Krešić, entuzijastice održivog turizma i lokalnih vrijednosti, organiziraju sljedeći korak.

Povezuju lokalne ugostitelje u mrežu refill stanica - punionica vode. Time su omogućile da ova posebna priča zaživi i na terenu.

Kroz mrežu ugostitelja koji su se ujedili u ovoj promjeni i time postali službenim Zaštitnicima vode svoga kraja,  gostima će se za stolom nuditi pitka voda te nadopunjavati njihove višekratne boce svima koji to zatraže.

  • Označeni podmetači za ugostitelje © Voda Malih Divova

Lider primjene održivosti na terenu

Ova je inicijativa također primjer kako se može na konkretan i zanimljiv način približiti problematika naših zajedničkih aktualnih ekoloških problema koji zahtijevaju konkretne poteze podizanja svijesti i očuvanja resursa za nadolazeće generacije Malih Divova.

Projekt Turističke zajednice ostvaruje potencijal da Šibensko-kninska županija od samozatajne destinacije koja sustavno radi na podizanju kvalitete i raznolikosti svoje turističke ponude i postaje lider u primjeni načela održivog turizma.

„Životu možemo nazdraviti i vodom! Od danas neka to bude Voda Malih Divova!“, poručuju iz Inicijative „Voda Malih Divova“.

 

VEZANE VIJESTI

U Bakru predstavljen projekt „Oživljene bakarske špine“

Bakarskim javnim slavinama – špinama – ovim se projektom želi dati novi život kroz njihovu obnovu i interpretaciju. Prvu obnovljenu špinu, iz koje je potekla hladna izvorska voda nakon više od pola stoljeća, svečano su na Dan planeta Zemlje otvorili gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i direktorica TZG Bakra Sonja Jelušić Marić.

Na šibenskom Baldekinu postavljen prototip javne špine s pitkom vodom

Nagrađivani šibenski dizajner Ante Filipović Grčić autor je dizajna javne špine (slavine) koja je postavljena na Baldekinu u parku kod Spomenika smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, izvijestili su iz Grada Šibenika.

Pored rimskog Koloseja postavljena još jedna hi-tech fontana s gaziranom i negaziranom vodom

U blizini rimskog Koloseja svečano je otvorena još jedna „Kuća vode“ (Casa dell'Acqua). Nalazi se u blizini Via Sacra, na putu prema kompleksu Rimskog foruma i brežuljku Palatin, a njezinim postavljanjem obilježena je deseta obljetnica projekta kojim je tvrtka ACEA Gruppo pozvala građane i posjetitelje Vječnog Grada na odgovorno korištenje vodnih resursa te potaknula korištenje boca koje se mogu reciklirati i ponovno koristiti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER