U Beču 2023. izbrojeno gotovo 12 milijuna biciklista i biciklistica!

Ljeto i vrlo topla jesen pridonijeli su još većem broju bečkih biciklist(ic)a, a modalni udio bečkih biciklista prvi put prešao je dvoznamenkastu brojku!

Velik broj Bečanki i Bečana koji su počeli biciklirati tijekom prve pandemijske godine, ostao je vjeran klimatski prihvatljivoj mobilnosti na dva kotača i narednih godina.

Velika ulaganja u kvalitetnu biciklističku infrastrukturu utječu na snažan porast broja biciklista. Bečani i Bečanke bicikle koriste više nego ikad prije, a biciklizam postaje ključni stup urbane mobilnosti. Tijekom prošle godine 18 automatskih brojača biciklističkog prometa, postavljenih diljem glavnog austrijskog grada, izbrojala su gotovo 12 milijuna biciklist(ic)a.

Na lokacijama bečkih automatskih brojača biciklističkog prometa šestu godinu zaredom registrirano je više biciklista i biciklistica. Tijekom 2023. godine izbrojano je ukupno 11,99 milijuna biciklista ili tri posto više u odnosu na prošlu godinu (2022. 11,672 mil.).

© Mobilitätsagentur Wien / Fahrrad Wien

Rekordna ulica Operngasse s više od 1,3 milijuna biciklista

U ulici Operngasse zabilježen je značajan porast biciklističkih vožnji od 13 posto, a s ukupno 1,32 milijuna biciklista srušen je prethodni rekord od 1,27 milijuna iz 2019. godine. Granica od milijun prolaza biciklista prijeđena je 25. rujna 2024. ili najranije od početka mjerenja 2013. godine.

Također je došlo do značajnog porasta biciklista na Friedrich-Engels-Platzu gdje je prvi put izbrojano preko 200.000 biciklista. Lokacije Praterstern i Praterbrücke također su konstantno na visokoj razini, a ovdje je izbrojano oko milijun biciklista.

  • Više sigurnosti i hlada u bečkoj ulici Lassallestrasse u kojoj je već 2022. godine zabilježeno preko milijun vožnji biciklist(ic)a © Ekovjesnik

Na biciklističkoj stazi u ulici Lassallestrasse, dijelu prve bečke mega biciklističke staze od Donaustadta do središta grada završenom u travnju prošle godine, procijenjen je porast od 12 posto. Upravo na ovoj biciklističkoj stazi postalo je jasno koliko je bečka biciklistička ofenziva važna.

„Ovdje je uvijek bilo puno biciklista. Ova biciklistička staza važan je dio buduće mega biciklističke staze, a infrastrukturu činimo još boljom, većom i sigurnijom za bicikliste“, objašnjava Ulli Sima.

Porastu broja biciklista sigurno će doprinijeti i nova biciklistička staza u ulici Argentinierstrasse, gdje se gradi prva bečka biciklistička ulica po nizozemskom modelu.

„Sve veći broj biciklista u Beču svake godine jasno pokazuje koliko je potrebno redizajnirati važne biciklističke veze u gradu”, rekao je Martin Blum iz Bečke agencije za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien).

Ljeto i vrlo topla jesen pridonijeli porastu broja biciklista

Brojke za ljetne mjesece pokazuju da su mnogi Bečani ljetovali u svom gradu. Tijekom ljeta zabilježen je blagi porast od dva posto, a osobito u srpnju 2023. kada je izbrojano čak 12 posto više biciklista.

Ono što posebno veseli je da biciklizam raste i u jesenskim mjesecima. U rujnu 2023., koji je bio najtopliji u povijesti mjerenja, u Beču je izbrojano 31 posto više biciklista nego prethodne godine. Tijekom toplog listopada na dva kotača vozilo se četiri posto više Bečana nego 2022. godine.

Podsjetimo, prema najnovijim podacima za 2023. godinu 32 posto Bečana i Bečanki svakodnevno je koristilo javni prijevoz, 32 posto ih je pješačilo, a 10 posto na posao i s posla vozilo bicikl. Modalni udio bečkih biciklista tako je prvi put prešao dvoznamenkastu brojku.

  • © Stadt Wien / Wiener Linien

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Beču 2022. izbrojeno više od 11 milijuna biciklista i biciklistica!

Velik broj Bečanki i Bečana koji su počeli biciklirati tijekom prve pandemijske godine, ostao je vjeran klimatski prihvatljivoj mobilnosti na dva kotača i u 2021. godini. Prema automatskim brojačima biciklističkog prometa postavljenih diljem glavnog austrijskog grada, prošle je godine postavljen novi rekord jer je na bečkim ulicama zabilježeno čak 11,7 milijuna biciklist(ic)a. Biciklistički promet u porastu je čak i u hladnijim mjesecima.

U Beču 2021. više od 9,3 milijuna biciklista i biciklistica!

Velik broj Bečanki i Bečana koji su počeli biciklirati tijekom prve pandemijske godine, ostao je vjeran klimatski prihvatljivoj mobilnosti na dva kotača i u 2021. godini. Prema automatskim brojačima biciklističkog prometa postavljenih diljem glavnog austrijskog grada, broj biciklist(ic)a bio je još veći nego 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER