Zelena obnova Splita: Sve manje betonskog sivila, sve više zelenila

Grad Split i Parkovi i nasadi ubrzano mijenjaju sliku grada pod Marjanom

Novi projekti „Urbana šuma 3“ i „Zeleni urbani ekosustav 3”, prijavljeni na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Splitu bi mogli omogućiti sadnju dodatnih 850 stabala i 13 tisuća grmova s vodonatapnim sustavom te postavljanje deset javnih slavina s pitkom vodom.

Novost Javnog poziva za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina je da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) dopušta sadnju stabala i na javnim parcelama u državnom vlasništvu, a ne samo na gradskim kao što je do sada bio slučaj, ističu u splitskim Parkovima i nasadima. Procijenjena vrijednost projekta „Urbana šuma 3“ je 437.492,50 eura, a projekta „Zeleni urbani ekosustav 3“ 437.500,00 eura, dok je maksimalni iznos bespovratnih sredstava koje za pojedinačni projekt osigurava FZOEU 350.000,00 eura.

U slučaju ostvarivanja bespovratnih sredstava, Grad Split bi kroz ukupno šest projekata ostvario gotovo dva milijuna eura bespovratnih sredstava za ozelenjavanje grada.

Kroz prethodna četiri projekta – „ZaZeleni Split“, „Obnova zelene infrastrukture grada Splita”, „Urbana šuma“ i „Zeleni urbani ekosustav”, zasadit će se ukupno 1 622 nova stabla i 13 050 novih grmova, bit će postavljeno 39 javno dostupnih slavina s pitkom vodom i 49 novih klupa, za što je dosad osigurano 1.252.334,44 eura bespovratnih sredstava.

Veliki plan ulaganja u zelenilo u splitskim kvartovima već je vidljiv i u Zelenom katastru, a riječ je o 80-ak odabranih lokacija diljem grada koje će se ozeleniti zahvaljujući projektnim ulaganjima. Na većem broju tih lokacija stabla su već posađena, a zelenilo uređeno, jer su sredstva osigurana iz ranijih natječaja.

Provedba ovih dvaju projekata doprinijet će daljnjem ozelenjavanju grada Splita, smanjenju površinskih temperatura zraka u ljetnim mjesecima te stvaranju ugodnijih i boljih životnih prostora za stanovnike grada, a posljedično i smanjenju utjecaja klimatskih promjena, ističu u Parkovima i nasadima.

  • Trg Dobri u Splitu dobio urbani voćnjak: Donedavni betonski trg u središtu Splita, na kojem gotovo da i nije bilo biljaka i koji je tijekom ljetnih mjeseci bio žarište urbane vrućine, pretvoren je u pravu zelenu i mirisnu oazu. © Parkovi i nasadi Split / Zazelenimo Split

Podsjetimo, Parkovi i nasadi pokrenuli su i platformu Zazelenimo Split za građane i tvrtke koji se svojim donacijama mogu uključiti u ozelenjavanje okoliša, svojih kvartova i ulica. Kroz donatorsku platformu do sada je prikupljeno 20.180 eura za sadnju stabala i cvijeća te postavljanje javnih slavina i klupa. Sade se pelegrinke, platane, lovori, bademi, jasmini, planike, murve, višnje, naranče, kumkvat i ostale vrste, a svatko tko se želi pridružiti aktivnostima sadnje i ima prijedlog za ozelenjavanje javnog prostora može se javiti na e-mail tajnica@parkovi-st.hr.

 

VEZANE VIJESTI

U Genovi započela izgradnja prvog talijanskog podmorskog tunela

Radovi na prvom talijanskom podmorskom tunelu službeno su započeli u ponedjeljak 4. ožujka. Projekt izgradnje tunela od strateške je važnosti za Genovu i cijelu Italiju, a njime će se značajno poboljšati pristup jednoj od vodećih talijanskih luka za prijevoz robe i putnika.

Trg Dobri u Splitu dobio urbani voćnjak

Donedavni betonski trg u središtu Splita, na kojem gotovo da i nije bilo biljaka i koji je tijekom ljetnih mjeseci bio žarište urbane vrućine, pretvoren je u pravu zelenu i mirisnu oazu.

17 milijuna eura za sufinanciranje projekta prilagodbe klimatskim promjenama

Gradovi, općine i županije mogu dobiti 350.000 eura za svoje projekte uređenja novih zelenih površina i kišnih vrtova, sadnju drvoreda, ozelenjavanje prostora dvorišta škola i dječjih vrtića, postavljanje zelenih nadstrešnica i javnih česmi s besplatnom pitkom na javnim površinama, izgradnju pješačke i biciklističke infrastrukture zasjenjene krošnjama drveća…

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER