„Akademija održivosti“: Pokrenuta nova e-learning platforma namijenjena malim i srednjim poduzećima

Više od 800.000 malih i srednjih poduzeća u Srednjoj i Istočnoj Europi dobiva pristup tržišno dokazanim znanjima i alatima za održivost nakon regionalnog ulaganja

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Hrvatskoj, Bugarskoj i Srbiji sada imaju pristup tržišno provjerenoj i dokazano učinkovitoj, besplatnoj e-learning platformi s prilagodljivim tempom učenja, koja je osmišljena kako bi zadovoljila sve lokalne poslovne potrebe za održivošću. Platforma se zove Akademija Održivosti, a lansirana je 2023. godine u Rumunjskoj od strane organizacije Social Innovation Solutions (SIS).

U prvih 12 mjeseci od lansiranja, više od 13.000 malih i srednjih poduzeća registriralo se na platformu. Počevši od danas, nakon značajnog ulaganja u razvoj sadržaja, marketing i lokalna partnerstva, platforma postaje dostupna hrvatskim, srpskim i bugarskim poduzećima.

Ova ekspanzija platforme rezultat je sve veće potražnje od strane poslovnog sektora za usvajanjem praksi održivosti kako bi se uskladili s aktualnim EU regulativama i iskoristili prilike koje donose novi zahtjevi za održivost.

„Posljednjih pet godina vidimo sve veći interes poduzetnika za odnos između koncepta održivosti i budućnosti njihovog poslovanja. Naše iskustvo u Rumunjskoj i povratne informacije od lokalnih partnera u Bugarskoj, Srbiji i Hrvatskoj, daju nam snažne razloge da vjerujemo kako će Akademija Održivosti brzo postati glavni izvor specifičnih znanja.“ – kaže Ciprian Stănescu, predsjednik Social Innovation Solutions.

Platforma će ove godine sadržavati dva glavna tečaja te će postupno širiti svoje resurse prema specifičnim poslovnim potrebama u svakoj zemlji. Prvi tečaj je „Uvod u održivost“ i glavna korist za poduzeća koja ga završe je da će moći izgraditi svoju strategiju održivosti na temelju stečenog znanja i dostupnih dokumenata i predložaka. Drugi tečaj fokusira se na temu „Održivost u HoReCa industriji“. Ovo je prvi u nizu tečajeva razvijenih za specifične industrije i detaljno se bavi njihovim potrebama te pruža informacije temeljene na uvidima ključnih stručnjaka, kako lokalnih tako i međunarodnih.

Akademija Održivosti u Hrvatskoj dio je većeg regionalnog programa nazvanog „Održiva budućnost“ kojem je cilj pripremiti mala i srednja poduzeća za ključne izazove poslovanja u budućnosti. Osim Akademije, poduzeća će imati mogućnost pridružiti se programu „Transformator“, tromjesečnom intenzivnom programu koji im pomaže u transformaciji poslovnog modela u održiviji. Prijave se otvaraju kasnije u lipnju.

Misija organizacije Social Innovation Solutions (SIS) je osnažiti pojedince i organizacije da razumiju buduće transformacije i razviju održiva tehnološka, politička i poduzetnička rješenja. SIS organizira nekoliko programa održivosti i obrazovanja u Rumunjskoj i CEE regiji, radeći s više od 15.000 malih i srednjih poduzeća (SMEs) i nevladinih organizacija (NGOs) u programima kao što su Akademija Održivosti, TRANSFORMATOR, ESG Journey i Sustainability Hub. SIS je također organizator Climate Change Summita, globalne platforme za razgovor o održivosti i rješenjima za klimatske promjene.

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) je organizacija posvećena promicanju poduzetništva, inovacija, održivosti i društvenog razvoja. Svake godine HUKI provodi više od 20 projekata i cjelogodišnjih programa usmjerenih različitim društvenim skupinama. Svojim projektima HUKI na godišnjoj razini uključuje više od 10.000 direktnih korisnika te više od 100.000 indirektnih korisnika, u Hrvatskoj i inozemstvu. Ukupni godišnji doseg svih HUKI projekata premašuje 2.000.000 ljudi.

VEZANE VIJESTI

U tijeku provedba Mini akademije održivosti u splitskim osnovnim i srednjim školama

UniCompoST Split provodi projekt na području grada Splita pod nazivom „Mini akademija održivosti“ koji je financiran iz programa Europske snage solidarnosti Europske unije s ciljem jačanja zelenih vještina i kompetencija nužnih za zelenu transformaciju lokalne zajednice i primjenom u svakodnevnom životu, pri čemu su aktivnosti usmjerene prema učenicima osnovnih i srednjih škola.

UniCompoST-ov projekt „Mini akademija održivosti

UniCompoST Split provodi projekt pod nazivom „Mini akademija održivosti“ s ciljem razvoja i implementacije u obrazovne ustanove specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina. Program je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola na području grada Splita.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER