Velik interes škola i vrtića u Sinju i Splitu za aktivnosti udruge Permakultura Dalmacija

Projekt „Naša dica za našu prirodu“

Jedna od aktivnosti udruge Permakultura Dalmacija u 2024. godini bila je približavanje prirode i njezinog djelovanja najmlađim sugrađanima i sugrađankama na području Sinja i Splita. Kroz razne aktivnosti to je i uspjela.

Sve je započelo u siječnju s volonterskom akcijom sadnje stabala dječji vrtiću Ljiljan u Turjacima. Vrtićka djeca su uz pomoć svojih teta i voditelja akcije Marka Cvrlje unaprijedili okoliš vrtića, koji sada krase nova stabla trešanja, smokava, šljiva i koštela.

„Ovom sadnjom smo željeli obogatiti krajobraz vrtića te pokazati djeci radost kreiranja s prirodom. Ujedno smo im ukazali na sve blagodati koja nam stabla donose – zdravu hranu, ugodniji okoliš i brojne koristi za samu prirodu. Hvala prijateljima na podršci za sadnju te osoblju vrtića na interesu za provedbu ove akcije.”, rekao je Marko Cvrlje iz Permakulture Dalmacije te dodao kako njihova udruga promocijom svojih ideja i vrijednosti nastoji pokrenuti ljude na djelovanje.

Nakon sinjskog vrtića u veljači su na red za sadnju došle i sinjske škole i to čak njih tri. Tako su nova stabla ukrasila: Franjevačku klasičnu gimnaziju i osnovne škole Ivana Lovrića i Fra Pavla Vučkovića. U ovim sadnjama je sudjelovalo više od 50 učenika.

Ožujak je preselio aktivnosti malo južnije, u Split, gdje je Marko Cvrlje održao još jednu volontersku akciju sadnje stabala. Riječ je o akciji u OŠ Žnjan-Pazdigrad na čijim je aktivnostima uz četrdesetak učenika i nekoliko profesorica sudjelovao i ravnatelj škole.

  • Dječji vrtić Ljiljan Turjaci / Udruga Permakultura Dalmacija

Nakon sadnje stablašica za čiju sadnju više nije bilo pogodno na red je došla sjetva povrtnih kultura. Točnije, radionice izrade presadnica povrtnih kultura koje je u dva splitska vrtića vodio Marko Ban.

Prva su na red došla djeca predškolske dobi iz dječjeg vrtića Adriana koja su pomno upijala znanje i saznala kako i sami kod kuće mogu uzgojiti nešto što kasnije mogu pojesti. Na njihovu radost kući su mogli ponijeti presadnice o kojima su kasnije brinuli i obavještavali o njihovom napretku.

Nakon predškoske dobi na red su došli i oni iz jasličke i to s radionicom u dječjem vrtiću Mali princ. Fascinirajuće je bilo koliko su mališani u dobi od tri godine pokazali strpljenja dok su pratili proces izrade presadnica  o kojima su kasnije nastavili brinuti u vrtiću sa svojim tetama.

  • OŠ Ivana Lovrića Sinj / Udruga Permakultura Dalmacija

Za posljednju aktivnost u ovom projektu odabrana je OŠ Ivana Lovrića u Sinju u kojoj djeluje sekcija „Mladi planinari Leteći medvjedići“ pod vodstvom nastavnice Rozane Ivković-Ćurić, a za njih je Marko Cvrlje spremio posebno predavanje.

Mlade ekologe educirao je kroz predavanje „Zaštita prirode“ u sklopu kojeg je pričao o našim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, zaštićenim područjima i načinima ekološki savjesnog djelovanja. Predstavljene su im i pojedine lokalne akcije mladih eko-aktivista.

„Naša udruga će i dalje biti otvorena za suradnju sa školama i vrtićima koji su se pokazali kao izvrsni partneri i suradnici. Sa školama već dugi niz godina uspješno i u kontinuitetu surađujemo, dok s vrtićima nemamo toliki kontinuitet, ali ćemo se truditi da ga ubuduće bude. Pozivamo sve vrtiće i škole željne suradnje da nam se obrate jer već za jesen u planu imamo neke aktivnosti za vrtiće i škole.” – kazao je Marko Ban iz udruge Permakultura Dalmacija, ujedno i voditelj projekta „Naša dica za našu prirodu“.

  • Radionica u DV Mali princ / Udruga Permakultura Dalmacija

Projekt „Naša dica za našu prirodu“ sufinancira Splitsko-dalmatinska županija iz Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa potpore udrugama iz područja zaštite prirode ili zaštite okoliša u 2024. godini.

VEZANE VIJESTI

Školske ulice smanjile onečišćenje dušikovim dioksidom u prosjeku do 30 posto

Eksperimentalno pokrenut u sklopu provedbe mjera fizičkog distanciranja tijekom pandemije koronavirusa i s ciljem smanjenja onečišćenja zraka, program „Školske ulice“ („Rues aux écoles“) postiže izvrsne rezultate. Osim osiguranja sigurnog kretanja i boravka djece u prostoru ispred škola i dječjih vrtića te dodatnog ozelenjivanja javnog prostora, programom je postignut velik napredak u smanjenju onečišćenja zraka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER