Predstavljen permakulturni dizajn vrta OŠ Blatine-Škrape u Splitu

Događaj je organiziran u sklopu projekata „Škole promjene – Edukacija i razmjena iskustava za kvalitetniji okoliš splitskih osnovnih škola“

U četvrtak je u atriju Osnovne škole Blatine-Škrape predstavljen permakulturni dizajn vrta u čijoj su izradi sudjelovali učenici, nastavnici i ostalo školsko osoblje uz pomoć stručnjaka iz udruge Permakultura Dalmacija.

Bio je to centralni događaj tribine „Škole kao pokretači ekoloških promjena u Splitu!” na kojoj su prikazane sve aktivnosti koje su dovele do uspješno dovršenog prijedloga dizajna. Posebnost ovog projekta je što su u njemu aktivno sudjelovale čak tri splitske osnovne škole, iako se dizajn radio samo za jednu. Uz Osnovnu školu Blatine-Škrape sudjelovale su osnovne škole Lučac i Skalice.

Sudionici tribine imali su priliku čuti začetnike ideje ravnateljicu OŠ Blatine-Škrape Nives Ruščić i predsjednika Permakulture Dalmacije Marina Kanajeta koji su govorili o tome s kojim su se izazovima susretali tijekom aktivnosti edukacija i dizajniranja te koliko je završni dizajn odstupio od izvorne ideje.

  • Foto: Udruga Permakultura Dalmacija

Ravnatelj OŠ Skalice Leo Botica podijelio je svoja iskustva u dizajniranju i uspostavi školskog vrta koji je poslužio kao primjer dobre prakse i inspiracija za ovaj projekt.

Profesorica Mirela Blažanin Martić, koja je bila zadužena za provedbu aktivnosti s učenicima iz OŠ Blatine-Škrape, izrazila je zadovoljstvo suradnjom, a posebno izgradnjom vrtnog kompostera u školskom dvorištu, dok je učiteljica Nikica Sikirica istaknula svoje zadovoljstvo interesom učenika iz osnovne škole Lučac za ovu temu. Naglasile su važnost uključivanja učenika u proces analize i dizajniranja u kojem su dobili mogućnost utjecaja na konačan izgled vrta te važnost praktičnog rada tijekom radionica.

Na kraju tribine Ivan Mateljan iz Permakulture Dalmacije predstavio je ključne elemente dizajna i zašto su baš ti elementi izabrani uvažavajući veliki dio dječjih prijedloga. Upravo  je činjenica da su i dječji prijedlozi uvaženi i integrirani u dizajn bila ta koja je najviše fascinirala i izlagače i sudionike tribine.

Svečanost je uljepšao školski zbor učenika OŠ Blatine-Škrape koji je izveo uvodnu i završnu božićnu pjesmu. 

  • Foto: Udruga Permakultura Dalmacija

„Naša udruga će i dalje biti otvorena za suradnju sa školama koje su se pokazale kao izvrsni partneri i suradnici. Dizajniranje i oplemenjivanje školskih prostora je nešto što volimo raditi i veselimo se budućim suradnjama. Školama poručujemo da ne oklijevaju sa pozivom na suradnje jer nekada ne stignemo reagirati kada nas se zove u zadnji čas.” - kazao je Marko Ban iz udruge Permakultura Dalmacija te ujedno voditelj projekta „Škole promjene – Edukacija i razmjena iskustava za kvalitetniji okoliš splitskih osnovnih škola“.

Osim u izradi permakulturnog dizajna učenici i školsko osoblje su imali prilike steći nova znanja iz područja permakulturnih principa, analize prostora, kompostiranja i maslinarstva. Kroz proces edukacije vodili su ih predavači iz Permakulture Dalmacije dok je za maslinarsku radionicu zaslužna dr. sc. Tatjana Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Udruge maslinara Kaštela Mastrinka koja je bila projektni partner.

Događaj je organiziran u sklopu projekata „Škole promjene – Edukacija i razmjena iskustava za kvalitetniji okoliš splitskih osnovnih škola“ koji sufinancira Grad Split iz javnog poziva za predlaganje programa u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece za 2023. godinu.

VEZANE VIJESTI

Zagreb od hrvatskog Malog Beča može puno naučiti o poticanju bioraznolikosti i očuvanju pčela

Nakon što smo o pčelarstvu i pčelama u glavnom gradu Austrije razgovarali sa stručnjacima za bioraznolikost iz Grada Beča i pčelarima iz Zemaljskog pčelarskog saveza, nastavljamo s temom poticanja uzgoja medonosnih i zaštite solitarnih pčela te donosimo razgovor sa Sašom Zavrtnikom, dr. med. vet., M.Th., doktorandom na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Split: „Dobar početak za održivo susjedstvo“

Udruga Permakultura Dalmacija u suradnji s udrugom Hrvatska permakultura organizira dvodnevni tečaj za tranzicijske aktiviste i inicijative u zajednici. Ovo je jedinstvena prilika za stjecanje korisnih znanja i upoznavanje s ljudima koji rade slične zanimljive stvari.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER