Ceremoniju zatvaranja Igara u Parizu pratilo više od 17 milijuna francuskih TV gledatelja

Očekivano visoka gledanost u ne baš žestokoj konkurenciji francuskih TV kanala

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara, koju je u nedjelju 11. kolovoza 2024. prenosio kanal France 2, imala je bez puno iznenađenja vrlo visoku gledanost.

Prema podacima Médiamétrie, tvrtke specijalizirane za mjerenje gledanosti i istraživanje upotrebe audio-vizualnih i digitalnih medija u Francuskoj, spektakularna predstava „Rekordi“ Thomasa Jollyja na stadionu Stade de France, tijekom tri sata izravnog prijenosa na France 2 privukla je 17,1 milijun francuskih TV gledatelja te ostvarila udio u gledanosti od 77,3 posto.

Visok udio gledanosti francuskog TV gledateljstva imalo je i olimpijsko košarkaško finale između SAD-a i Francuske, no ove kolosalne brojke ipak su manje u odnosu na spektakularno otvaranje Igara 26. srpnja, koje je privuklo „povijesnih“ 23,2 milijuna gledatelja ili ukupno 24,4 milijuna s repriznim prikazivanjem.

Zanimljivost je da je ceremonija zatvaranja ostvarila vrlo visoku gledanost žena i to čak 79,1 posto menadžerica mlađih od 50 godina, koje su bile jedna od glavnih ciljnih skupina. U priopćenju se ističe kako je i finale ženske košarke, u kojem su košarkašice SAD-a svladale domaćina Francusku sa 67-66, zainteresiralo čak 6,5 milijuna sportaša amatera, odnosno 50,9 posto francuske javnosti i 56,7 kućanica.

France Télévisions pobjednik u gledanosti

Na drugom mjestu, jako daleko iza ceremonije zatvaranja na France 2, bio je TF 1 koji je reprizirao kultnu pustolovnu komediju „Indijanac u gradu” („Un Indien dans la ville“, 1994.), koju je gledalo 1,1 milijun gledatelja  (udio u gledanosti 4,4 %, odnosno 5,6 % žena mlađih od 50 godina). Reprizu serije „Inspektor Dupin“ („Commissaire Dupin“) na France 3 gledalo je „samo“ 840 000 TV gledatelja.

Magazin „Capital“, posvećen parkovima prirode kao što su Camargue, Luberon ili Verdon, na trećoj najgledanijoj televizijskoj mreži M6 pratilo je 450 000 znatiželjnika. M6 je u najmanju ruku imao „problematična“ zadnja dva tjedna jer mu je zbog Olimpijskih igara pala gledanost, a reprizu filma „Policajac ili lupež” („Flic ou voyou“, 1979.) s Jean-Paul Belmondom u glavnoj ulozi na kanalu W9 iste medijske grupe gledalo je 405 000 gledatelja, odnosno 1,7 % publike i 0,1 % kućanica.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

SEINEzacionalan Pariz: Bezbroj emocija, nezaboravnih prizora i brojni rekordi koji će ući u povijest!

Olimpijske igre u Parizu završile su 11. kolovoza 2024. nakon 19 dana izuzetnih natjecanja i intenzivnih emocija. Ceremonijom zatvaranja istaknuta je važnost Olimpijskih igara za cijeli svijet, a sportaše okupljene na Stade de Franceu pozdravilo je i slavilo više od 70 000 gledatelja. Nakon gašenja olimpijskog plamena Pariza 2024. zatvoreno je ovo poglavlje bez presedana u olimpijskoj povijesti, prije nego što 2028. ponovno zasja u Los Angelesu.

Pariz 2024.: Ceremoniju otvaranja gledalo je povijesnih 24,4 milijuna TV gledatelja

Ceremonija otvaranja Igara u Parizu 2024. već je ušla u povijest Olimpijskih igara kao prva koja se održala u srcu grada domaćina. Kako je izravni prijenos, uz reprizno prikazivanje, u Francuskoj pratilo više od 24 milijuna gledatelja, riječ je i o najgledanijem prijenosu u povijesti francuske televizije, objavila je u subotu France Télévisions.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER