U sklopu projekta „Od izvora do mora“ u Benkovcu posađeno 40 stabala japanske trešnje

U ovogodišnjem izdanju projekta „Od izvora do mora“ Grad Benkovac osvojio je prvo mjesto u kategoriji gradova do 10 000 stanovnika

U sklopu projekta „Od izvora do mora“, koji se provodi s ciljem smanjenja onečišćenja i podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada, u prostoru sportsko rekreacijske zone gradskog naselja Barice u Benkovcu posađeno je 40 stabala japanske trešnje.

Projekt „Od izvora do mora“ pokrenut je 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine kao partner pridružio se Konzum, a prošle godine i Udruga gradova, dok su podršku projektu dali Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U ovogodišnjem izdanju projekta sudjelovalo je više od 2200 volontera koji su od 15. travnja do 14. lipnja prikupili 420 tona ambalažnog otpada, čime je ispunjen glavni cilj: smanjenje onečišćenja, uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada.

Također, projektom se daje potpora sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja emisije ugljikovog dioksida i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. U skladu s tim, ovogodišnji gradovi pobjednici – Benkovac, Vinkovci i Velika Gorica – u ravnopravnim su iznosima podijelili novčanu nagradu u visini od 45 tisuće eura, namijenjenu za nabavu i sadnju stabala na lokacijama koje su sami odabrali.

Grad Benkovac je ovu nagradu osvojio kao pobjednik u kategoriji malih gradova s manje od 10 000 stanovnika. U akciji provedenoj u sklopu projekta „Od izvora do mora“, Benkovac je sudjelovao s oko 300 volontera koji su 26. travnja 2024. godine prikupljali ambalažni otpad na pet lokacija u naseljima Tinj, Benkovačko Selo, Perušić Benkovački, Vukšić i Raštević.

Benkovac je tako u naselju Barice dobio lijepo uređen prostor ugodan za boravak i aktivnosti građana, a sadnjom 40 stabala japanske trešnje svečano je obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“.

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Objavom natječaja počelo ovogodišnje izdanje projekta „Od izvora do mora“

Objavom natječaja na koji se mogu prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj počelo je novo izdanje projekta „Od izvora do mora“, usmjerenog na pružanje potpore urbanom pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja emisija ugljikovog dioksida i snižavanja temperature zraka. Također, cilj projekta je promicanje zaštite vodnog bogatstva Hrvatske i poticanje na pravilno odlaganje otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER