Brnabić: „Ekološki prosvjedi su ispolitizirani“

„Iza ekoloških prosvjeda krije se politička elita"

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je uvijek spremna saslušati građane i njihova mišljenja o bilo kojoj temi, no za nju ekološki prosvjedi zapravo imaju političku pozadinu, javlja novinska agencija BETA.

Srpska premijerka gostovala je u ponedjeljak u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na nacionalnoj televiziji TV Happy u kojoj je komentirala stabilan rast gospodarstva, a osvrnula se i na protivnike stranih investitora u Srbiji. „Iza ovih ekoloških prosvjeda krije se politička elita. Vodeće zemlje EU-a, Francuska i Njemačka, imaju tvornice guma. Dakle, te priče o kineskoj tvornici guma su besmislena laž“, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Spomenula je da će kineski investitor Linglong Tire otvoriti 1.200 radnih mjesta te da će zahvaljujući toj tvornici Zrenjanin postati trostruko bogatiji, što će utjecati i na porast prosječnih plaća u cijeloj Vojvodini.

Brnabić je postavila pitanje je li cilj ekoloških prosvjeda da strani ulagači prestanu investirati u Srbiju te je iznijela tvrdnju da se građanima svaki dan iznose lažne informacije. „Njihova je politika otpuštanje i zatvaranje tvornica. Te ljude ništa ne zanima i dovoljno su lijeni da ništa ne žele pročitati ni naučiti“, kazala je Brnabić.

>>> Pročitajte još >>> U Beogradu održan prosvjed za bezopasan zrak

Premijerka Brnabić vjeruje da su ekološki prosvjedi „paušalne nebuloze“ zbog kojih će Srbija morati „platiti cijenu“ jer će je investitori početi izbjegavati.

„Ovi prosvjedi predstavljaju veliku neodgovornost Đilasa (predsjednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa) i Jeremića (predsjednika Narodne stranke Vuka Jeremića). Je li njihova politika držati 600.000 ljudi bez posla?“, rekla je premijerka Brnabić.

Prema njezinim riječima, oni se ne zalažu za zaštitu okoliša, već te prosvjede vide kao „zanimljiv alat“ koji bi im mogao pomoći da dođu na vlast.

Inače, komentari srpske premijerke odnose se na investiciju kineskog proizvođača guma Linglong Tire koji gradi tvornicu u Zrenjaninu, oko 80 kilometara sjeverno od Beograda. Više nevladinih organizacija tražilo je provođenje javne rasprave o procjeni utjecaja na okoliš, a duže od dvije godine ne dobivaju odgovore na pitanja o tvornici u kojoj bi se godišnje trebalo proizvoditi čak 13 milijuna guma.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

Novi pomor ribe u Velikom bačkom kanalu

Udruženje građana Zelena inicijativa Vojvodine obavijestilo nas je o novom masovnom pomoru ribe u kanalu Vrbas–Bezdan, poznatijem kao Velikom bačkom kanalu. Vojvođani su ogorčeni jer je ovo tek jedna u nizu ekoloških katastrofa do kojih dolazi, kako se pretpostavlja, zbog čestog ispuštanja kemikalija i otpadnih voda iz mesne industrije u okoliš.

U Dunavu sve manje ribe, a sve više invazivnih vrsta rakova

Tim Zelene patrole „Vojvođanske zelene inicijative“ posjetio je Stari Slankamen na poziv aktivista za zaštitu okoliša iz udruge „Riječni rakovi“ te se upoznao sa širenjem invazivne vrste raka koja predstavlja velik problem lokalnim ribarima na Dunavu, ali i biološkoj raznolikosti ove važne europske rijeke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER