U sklopu projekta OTARNOS održana edukativna radionica „Kulturno-maritimna baština Tri mora“

Učenici su provedeni kroz proces uzgoja dagnji te upoznati s uvjetima koje jedno uzgajalište mora zadovoljiti za uspješno poslovanje

Udruga Društvo istraživača mora – 20000 milja je u sklopu projekta „Očuvanje tradicije akvakulture i ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada (OTARNOS)“ održala treću edukativnu radionicu „Kulturno-maritimna baština Tri mora“ za osnovnoškolce iz Starigrada.

U sklopu projekta „Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada (OTARNOS)“ udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja dana 10. svibnja 2022. godine održana je treća radionica Kulturno-maritimna baština Tri mora“ s učenicima Osnovne škole Starigrad na uzgajalištu dagnji „B.R.Z. Dagnja“.

Učenici Osnovne škole Starigrad posjetili su uzgajalište školjkaša u Velebitskom kanalu - uzgajalište dagnji braniteljsko-ribarske zadruge „Dagnja“ u Selinama, gdje ih je dočekao Dražen Štuc te proveo kroz proces uzgoja dagnji. Na radionici je prisustvovalo 13 učenika 6. razreda, zajedno s njihovom nastavnicom Anom Katalinić Bach.

  • Obilazak uzgajališta / Foto: Društvo istraživača mora – 20000 milja

Radionicu je u sklopu tripartitnog edukativnog programa za osnovnoškolce održala voditeljica projekta Sanja Stipić Dell'Orco, mag. biologije i ekologije mora te učiteljica prirode i biologije. Prvi dio odrađen je još u rujnu, a drugi u listopadu 2021. godine u prostorijama škole i uključivao je predavanje o bioraznolikosti, hranidbenoj mreži u moru, ali i sektoru ribarstva (ribolovu i akvakulturi), dok je treći dio radionice odrađen u obliku ove izvanučionične nastave.

  • Probiranje dagnji / Foto: Društvo istraživača mora – 20000 milja

Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 349.775,78 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 297.309,41 kn odnosno 85 % bespovratnih sredstava, dok je 15 % sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 52.466,37 kuna. Projekt se provodi u javno-civilnom partnerstvu s Općinom Novigrad i Srednjom školom Obrovac.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Green River Fest donosi ljetnu zabavu i druženje uz rijeku Savu

Obale rijeka u mnogim su gradovima mjesta druženja, zabave i trenutaka koji se dugo pamte. Nakon dvije godine, na livadu kraj Hendrixovog mosta, uz rijeku Savu, ponovno stiže Green River Fest i od 6. srpnja do 2. listopada 2022. donosi bogat i atraktivan ljetni program.

Silba – Zajedno protiv morskog otpada!

Aktivno provedite produženi vikend na otoku Silbi i uključite se u program ispunjen aktivnostima koje za cilj imaju zaštitu okoliša i ovog zelenog bisera Jadrana!

Izdahnula i posljednja periska u Parku prirode Telašćica

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora - 20000 milja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER