U sklopu projekta „zaMORE“ ovog vikenda tri akcije čišćenja uz obalu Velebitskog kanala

Projekt „zaMORE“ provodi Društvo istraživača mora – 20000 milja u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Ražanac

Društvo istraživača mora – 20000 milja i Turistička zajednica Općine Ražanac pozivaju na akcije čišćenja u Rtini, Ljupču i Ražancu, u sklopu projekta zaMORE - Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane.

Akcije čišćenja podmorja i obale odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

  • Subota, 22.10.2022. - od 10:00 do 13:00 u Rtini (lučica Stošići)
  • Subota, 22.10.2022. - od 14:30 do 17:00 u Ljupču (marina)
  • Nedjelja, 23.10.2022. - od 10:00 do 13:00 u Ražancu (riva)

Projektom „Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane“ („zaMORE“) promovira se očuvanje prirodne osnove područja Tri mora – područja Grada Obrovca te općina Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Ražanac i Starigrad – kao preduvjeta za daljnji razvoj ribarstva i akvakulture. Posebna pažnja posvećuje se edukaciji o opasnostima koje moru predstavlja otpad, a posebno mikroplastika koja ulazeći na „skrivena vrata“ postaje „hrana naše hrane“. Projekt je dio dugogodišnje inicijative Društva „Zajedno protiv morskog otpada“.

Ciljevi projekta ostvarit će se kroz četiri glavne planirane aktivnosti, a to su biološko istraživanje podmorja područja Tri mora kroz uzorkovanje fito- i zooplanktona, edukativnu izložbu fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“ te akcije čišćenja u Općini Ražanac (Ražanac, Ljubač i Rtina) i postavljanje dispenzera za papirnate pepljare s info-pločom.

Projekt je prijavljen na FLAG (eng. Fisheries local action group) natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.1. „Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove rijeka, mora i priobalja“ te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 185.989,15 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 158.098,78 kuna odnosno 85 % bespovratnih sredstava, dok je 15 % sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 27.898,37 kuna.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Izložba fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“

Društvo istraživača mora – 20000 milja i Turistička zajednica Općine Ražanac pozivaju vas na izložbu fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“ koja se organizira u sklopu projekta „Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane“ („zaMORE“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER