Berlinski BVG najavio ozelenjavanje nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim stanicama

Na nadstrešnicama tramvajskih i autobusnih stanica u Berlinu uskoro će rasti cvijeće i druge biljke

Čekaonice sa zelenim krovovima nisu samo ljepše, već korisnicima javnog prijevoza osiguravaju hlad i ugodnije čekanje autobusa i tramvaja

Tvrtka Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) najavila je da će se s ozelenjavanjem čekaonica na tramvajskim i autobusnim stanicama početi tijekom 2025. godine. Realizacija projekta najavljuje se već nekoliko godina i traje znatno duže nego što se to očekivalo. Vijest o konačnom početku ozelenjavanja berlinskih nadstrešnica prvi je prenio dnevnik Tagesspiegel i to temeljem odgovora BVG-a upućenog Kristijanu Ronneburgu, zastupniku krajnje lijeve stranke Die Linke (Ljevica) u Predstavničkom domu Berlina.

Planovi za sadnju bilja i cvijeća na nadstrešnicama više od 4 500 BVG-ovih tramvajskih i autobusnih stanica već su godinama dio zelene politike Berlina. Proračunom za 2020./21. u tu je svrhu predviđen iznos u visini od 100.000 eura godišnje, no provedba projekta još uvijek nije započela.

Prototip do kraja ove godine

U BVG-u naglašavaju kako se zeleni krovovi ne mogu postaviti na trenutačni model čekaonica pa se stoga radi na izradi prototipa koji bi trebao biti dovršen do kraja ove godine. „Prikupljamo sve potrebne informacije i stručno mišljenje kako bismo što kvalitetnije pripremili natječaj za izgradnju i postavljanje novih čekaonica“, kažu u BVG-u.

Natječaj je planiran za 2024. godinu, a zeleni krovovi na čekaonicama postupno će se uređivati od početka 2025. Tvrtke zainteresirane za narudžbu novih nadstrešnica uvjerene su da mogu zadovoljiti sve tehničke, funkcionalne i ekološke zahtjeve natječaja.

Podsjetimo, bečka tvrtka Wiener Linien objavila je natječaj za idejno rješenje novih zelenih čekaonica 2019. godine te je do sada postavljeno nekoliko čekaonica sa zelenim krovovima. Dvije zelene čekaonice nalaze se nasuprot zgrade austrijskog parlamenta u Beču.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Dogodine počinju radovi na temeljitoj obnovi povijesnog središta Berlina

Na informativnom skupu građanima Berlina prezentirano je trenutačno stanje planiranja za redizajn prostora oko Crvene gradske vijećnice i Marx-Engels-Foruma. Obala rijeke Spree postat će novi prostor za slobodno vrijeme, sport i igru i to zahvaljujući rješenjima koje će pridonijeti jačanju otpornosti na klimatske promjene.

Vozači će biti oduševljeni: Zeleni žele ozeleniti Bečki pojas

Zeleni žele još više zelenih površina, kao i više prostora za bicikliste, pješake i javni prijevoz. U tu svrhu naručili su studiju Tehničkog sveučilišta u Beču (TU Wien) te Bečanima i Bečankama pokazali kako bi mogao izgledati Bečki pojas.

U bečkom okrugu Simmering počelo testiranje nove „zelene“ tramvajske pruge

Bečka tramvajska mreža šesta je po veličini na svijetu, a kako bi tramvaji na vrijeme stizali na stanice, mreža se konstantno kontrolira, održava i unapređuje. Stoga Grad Beč i bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien godišnje ulažu i po nekoliko milijuna eura u modernizaciju tramvajske infrastrukture.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER