Umjetnost u pijesku na glavnom trgu u Grazu

Glavni grad Štajerske finalist je izbora za prestižnu titulu Europske zelene prijestolnice za 2025. godinu

Umjetnici Marielle Heessels, Charlotte Koster, David Enguerrand i Leonardo Ugolini izrađivali su skulpture u pijesku tijekom pet dana, a njihov rad na glavnom trgu u Grazu mogli su pratiti brojni posjetitelji.

Holding Graz ponovno je bio partner manifestacije „Ljeto u gradu“ u sklopu koje su na glavnom gradskom trgu 15. kolovoza predstavljene goleme pješčane skulpture četvoro renomiranih umjetnika. Ovogodišnja tema manifestacije bila je metamorfoza, a umjetnici su je interpretirali svaki na svoj jedinstven način.

Skulpture vode posjetitelje na putovanje kroz cikličke faze života, prirode i ljudskog postojanja, stvaraju prostor za promišljanje te pozivaju posjetitelje na istraživanje različitih aspekata promjena i otkrivanje ljepote u protoku vremena. Izložba „Metamorfoza“ više je od same umjetničke izložbe i podsjetnik da nas životne promjene vode na nepredvidivo, ali predivno putovanje.

Zbog velikog zanimanja posjetitelja, ove je godine ispred Gradske vijećnice u Grazu postavljen i veliki pješčanik dimenzija 11 x 11 metara u kojem su djeca mogla stvarati vlastita umjetnička djela. Za velike posjetitelje organizirano je boćanje, a maleni su u petak 25. kolovoza mogli sudjelovati u akciji traženja školjaka.

Posjetitelji se ovim impresivnim pješčanim skulpturama ispred Gradske vijećnice mogu diviti do nedjelje 27. kolovoza, a u ponedjeljak će početi radovi na demontaži i čišćenju pijeska koji će se potom rasporediti na igralištima dječjih vrtića u Grazu.

Ovim projektom građani Graza potiču se na posjet središtu grada koji gradska uprava u suradnji s Holdingom Graz nastoji učiniti što atraktivnijim te s ciljem stvaranja uvjeta za kvalitetan boravak na otvorenom organizira razne aktivnosti i manifestacije.

S.F. | Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Tko odvaja otpad, donosi pravu odluku!

Učinite gradski krajolik Graza još čistijim i urednijim jednostavnim korištenjem mobilne aplikacije „Schau auf Graz“, poručuju građanima glavnog štajerskog grada iz Holdinga Graz.

U središtu Graza gradi se nova dvokolosiječna tramvajska pruga

Nova tramvajska pruga u skoroj budućnosti prometno će rasteretiti središte štajerske prijestolnice i unaprijediti javni gradski prijevoz. Projekt proširenja gradske tramvajske mreže podržava 70 % građana, dok 63 % njih smatra da će se njegovom provedbom središte grada značajno prometno rasteretiti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER