Amadora, Budimpešta i Innsbruck među finalistima za nagradu Europskog tjedna mobilnosti

Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada u Bruxellesu 14. ožujka 2024.

Šest gradova finalista ušlo je u uži izbor za nagrade Europskog tjedna mobilnosti Mobilityaward i Mobilityaction. Nagrade se dodjeljuju najuspješnijim gradovima za aktivnosti provedene u 2023. godini i njihova postignuća u području razvoja i upravljanja održivom urbanom mobilnosti.

Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

 

Tema prošlogodišnjeg 22. Europskog tjedna mobilnosti bila je „Štedite energiju“ („Save Energy“), a sve aktivnosti organizirale su se pod sloganom „Kombiniraj i kreći se!“ („Mix & Move!“), kojim se poticao odabir aktivnih oblika kretanja ili kombiniranje pješačenja i bicikliranja s javnim prijevozom. Valja naglasiti kako se pješačenjem i bicikliranjem ne proizvode štetni emisijski plinovi, a ovim se načinima aktivnog kretanja ostvaruju i brojne druge prednosti i dobrobiti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti te pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje.

Najuspješnije lokalne samouprave svake godine konkuriraju za nagradu Europskog tjedna mobilnosti (MOBILITYAWARD), a njome se nagrađuje izvrsnost u podizanju svijesti o održivoj mobilnosti i/ili upravljanju mobilnosti tijekom tjedna od 16. do 22. rujna. Novu nagradu MOBILITYACTION pokrenula je Europska komisija 2022. godine kako bi nagradila izvrsnost u upravljanju mobilnošću.

Tri kandidata za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2023.

Za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2023. nominirana su tri grada – Amadora (Portugal), Budimpešta (Mađarska) i Innsbruck (Austrija), a evo i zašto:

Amadora (Portugal) za partnerstvo s drugim lokalnim i regionalnim vlastima, uključujući područje grada Lisabona, s robnim markama kao što su IKEA i Decathlon, te kampanjama koje se provode diljem Europe, kao što je kampanja Kidical Mass za promicanje pješačenja, bicikliranja i korištenja javnog prijevoza. Osim dijeljenjem na društvenim mrežama, o aktivnostima i pokretanju trajnih mjera, primjerice, stvaranja međugradske biciklističke mreže, izvještavalo se na brojnim lokalnim televizijskim i radijskim postajama.

Budimpešta (Mađarska) za ambicioznu organizaciju vikenda bez automobila od 16.–17. rujna 2023., u kojem je sudjelovalo preko 10 000 sudionika, a uključivao je i brojne aktivnosti za djecu i odrasle te Dan bez automobila (22. rujna) tijekom kojeg je gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony predstavio planove za izgradnju nove pješačke zone na lijevoj obali Dunava. Održani su i događaji na temu uštede energije u prometnom sektoru, i to u bliskoj suradnji s Gradom Bečom u svrhu promicanja najboljih praksi iz područja održive mobilnosti.

Innsbruck (Austrija) za sveobuhvatan pristup temi „Štedite energiju“. Gradska uprava omogućila je da uz jednu pretplatničku kartu javnog prijevoza putuje do tri putnika, promovirala e-mobilnost i osigurala besplatan najam gradskih bicikala na Dan bez automobila. Innsbruck se također usredotočio na preraspodjelu javnog prostora u korist pješaka i to privremenom zabranom parkiranja na središnjem gradskom trgu, koja je nakon Europskog tjedna mobilnosti produljena tijekom još nekoliko tjedana.

Nominirani za nagradu Mobilityaction 2023.

Europska komisija pokrenula je nagradu Mobilityaction 2022. godine kako bi nagradila izvrsnost u upravljanju mobilnošću, odnosno aktivnosti i rješenja tvrtki, organizacija civilnog društva, institucija ili lokalnih samouprava. Za nagradu su nominirani:

Farmaceutska tvrtka GSK (Wavre, Belgija) za sveobuhvatan pristup upravljanju mobilnošću, koji je ponudio primjere koje mogu primijeniti i drugi veliki poslodavci, uključujući 13 aktivnosti održive urbane mobilnosti te društveno odgovornog i ekološki osviještenog putovanja na posao i s posla. Primjeri su uključivali zajedničko putovanje automobilom na posao, uslugu održavanja bicikala zaposlenika i razgovore s predstavnikom belgijskog nacionalnog željezničkog prijevoznika SNCB o opcijama prijevoza za osobe koje klasični rad u uredu kombiniraju s radom od kuće.

Nahverkehrsgesellschaft Baden-Württemberg mbH (NVBW, Njemačka) za svoj program „MOVERS - Active to School” kojim se učenici u cijeloj pokrajini Baden-Württemberg potiču na sigurno i održivo putovanje u školu. Ovaj program podržavaju Ministarstvo prometa Baden-Württemberga, Ministarstvo kulture, mladih i sporta te Ministarstvo unutarnjih poslova, a učenici se uz potporu škola i lokalnih samouprava potiču na sudjelovanje u biciklističkim natjecanjima i bicikliranje u školu.

Nudgd (Helsingborg, Švedska) za svoju inovativnu online platformu koja koristi znanost o ponašanju za poticanje održivih navika u gradu Helsingborgu. Učenici, roditelji i učitelji pozvani su na pridruživanje internetskoj platformi kojom se podiže zanimanje i ističu prednosti aktivnog kretanja. Platforma ujedno podržava ciljeve poboljšanja biciklističkog prometa te promiče sigurnije i održivije putovanje roditelja/staratelja i učenika osnovnih škola.

Kandidate koji su ušli u uži izbor odabralo je neovisno povjerenstvo stručnjaka za mobilnost i promet. Dva pobjednika bit će objavljena na svečanoj dodjeli u koncertnoj dvorani La Bellone u Bruxellesu 14. ožujka 2024.

Podsjetimo, portugalski grad Braga dobitnik je nagrade Europskog tjedna mobilnosti za 2023. godinu, a 23. Europski tjedan mobilnosti održat će se od 16.-22. rujna 2024. godine i to na temu dijeljenja javnog prostora (SHARED PUBLIC SPACE).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvorene su prijave za Europski tjedan mobilnosti 2023.

Svake godine sredinom rujna vodeća kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti poziva građane i lokalne samouprave iz cijele Europe, ali i šire, na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER