Budimpešta osvojila nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2023.

Nagradu Mobilityaction 2023 osvojio je švedski Nudgd

Mađarska prijestolnica pobijedila je u konkurenciji 60-ak gradova i nagrađena je za izvrsnost u podizanju svijesti o održivoj mobilnosti tijekom Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna 2023.

Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

 

„Ovo je veliko priznanje za naš grad, posebno kada zbog mađarske vlade nismo u mogućnosti raditi u idealnim uvjetima. Prošle godine naša vlada je zbog krize povukla sredstva namijenjena lokalnim samoupravama, ali Budimpešta je svojim primjerom pokazala pravi smjer svim drugim gradovima u zemlji. Dok su drugi štedjeli ukidanjem javnog prijevoza ili smanjenjem javnih usluga, mi smo donijeli paket mjera za borbu protiv energetske krize te pritom zadržali i unaprijedili standard postojećih javnih usluga.“ – rekla je Kata Tüttő, zamjenica gradonačelnika Budimpešte koja je u Bruxellesu 14. ožujka 2024. osobno primila nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2023.

Zamjenica Tüttő također je podsjetila kako je Budimpešta prva uvela besplatan javni prijevoz za mlađe od 14 godina, a njezin primjer slijedilo je još nekoliko mađarskih gradova. „Naša zadaća je utrti put i pokazati alternativu drukčijim načinom upravljanja. Mislim da je ova nagrada priznanje toj težnji i dobar je osjećaj što Europa cijeni naš trud”, dodala je Kata Tüttő.

  • Kata Tüttő, zamjenica gradonačelnika Budimpešte primila je nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2023. u Bruxellesu © European Mobility Week

Podsjetimo, Budimpešta je uz portugalsku Amadoru i austrijski Innsbruck ušla u uži izbor za nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2023. zbog niza uspješno provedenih aktivnosti kojima se podiže svijesti o održivoj mobilnosti tijekom tjedna od 16. do 22. rujna 2023. Posebno je istaknuta ambiciozna organizacija vikenda bez automobila od 16.–17. rujna 2023. u kojem je sudjelovalo preko 10 000 građana, a uključivao je i brojne aktivnosti za djecu i odrasle, kao i Dana bez automobila (22. rujna) tijekom kojeg je gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony predstavio planove za izgradnju nove pješačke zone na lijevoj obali Dunava. Održani su i događaji na temu uštede energije u prometnom sektoru, i to u bliskoj suradnji s Gradom Bečom u svrhu promicanja najboljih praksi iz područja održive mobilnosti.

Cilj programa Europskog tjedna mobilnosti 2023. bio je da stanovništvo Budimpešte umjesto individualnog prijevoza koristi održiviji i zeleniji javni prijevoz. U 2023. Budimpešta je u tom pogledu bila posebno uspješna, kako provedbom programa koji su izazvali veliko zanimanje građana, tako i brojnim edukacijskim mjerama koje su se provodile i tijekom ostatka godine. Budimpeštanska gradska uprava promicala je korištenje javnog prijevoza, uvela nove pješačke prijelaze, širila mrežu sigurnih biciklističkih staza i unaprijedila sustav javnih bicikala MOL Bubi.

  • © BKK - Budapesti Közlekedési Központ

Amadora (Portugal), drugi grad finalist za nagradu Europskog tjedna mobilnosti, surađivao je s drugim lokalnim i regionalnim vlastima, uključujući područje grada Lisabona, s robnim markama kao što su IKEA i Decathlon, te kampanjama koje se provode diljem Europe, primjerice Kidical Mass za promicanje pješačenja, bicikliranja i korištenja javnog prijevoza.

Austrijski Innsbruck imao je sveobuhvatan pristup prošlogodišnjoj temi Europskog tjedna mobilnosti „Štedite energiju“. Gradska uprava omogućila je da uz jednu pretplatnu kartu javnog prijevoza putuje do tri putnika, promovirala e-mobilnost i osigurala besplatan najam gradskih bicikala na Dan bez automobila. Innsbruck se također usredotočio na preraspodjelu javnog prostora u korist pješaka i to privremenom zabranom parkiranja na središnjem gradskom trgu, koja je nakon Europskog tjedna mobilnosti produljena tijekom još nekoliko tjedana.

Švedski Nudgd dobitnik nagrade Mobilityaction 2023.

Europska komisija pokrenula je nagradu Mobilityaction 2022. godine kako bi nagradila izvrsnost u upravljanju mobilnošću, odnosno aktivnosti i rješenja tvrtki, organizacija civilnog društva, institucija ili lokalnih samouprava. Nagradu je za 2023. godinu osvojio Nudgd (Helsingborg, Švedska) za svoju inovativnu online platformu koja koristi znanost o ponašanju za poticanje održivih navika u gradu Helsingborgu. Učenici, roditelji i učitelji pozvani su na pridruživanje internetskoj platformi kojom se podiže zanimanje i ističu prednosti aktivnog kretanja. Platforma ujedno podržava ciljeve poboljšanja biciklističkog prometa te promiče sigurnije i održivije putovanje roditelja/staratelja i učenika osnovnih škola.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordan broj biciklist(ic)a na ulicama Budimpešte

Porast biciklističkog prometa bilježi se od početka pandemije, a u kolovozu 2022. ostvaren je rast od 15 % u odnosu na isti mjesec 2019. godine, izvijestio je budimpeštanski javni prijevoznik BKK - Budapesti Közlekedési Központ.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER