Wiener Linien ponovno testira autobus na vodik

Hyundaijev autobus na nekoliko će linija prevoziti putnike od 21. listopada do 25. studenog 2024.

Bečko poduzeće Wiener Linien konstantno radi na dekarbonizaciji svoje autobusne flote, a emisije iz prometa smanjuje bez ugrožavanja kvalitete usluge. Stoga se na različitim autobusnim linijama testiraju različite pogonske tehnologije kako bi se pronašlo najbolje rješenje za bečki javni prijevoz.

Od 21. listopada Wiener Linien ponovno će testirati autobus na vodik korejskog proizvođača Hyundai. Dvije gorivne ćelije od 90 kW s baterijskim kapacitetom 2 x 40 kWh generiraju potrebnu električnu energiju za pogon putem elektromotora, a kako motor ima snagu od 180 kW autobus je pogodan za prometovanje na zahtjevnijim rutama. Autobus će se puniti u autobusnoj garaži Leopoldau, a za potpuno punjenje potrebno je oko 12 minuta.

„Pri obnovi autobusnog voznog parka vodimo računa o održavanju kvalitete usluge za putnike. Stoga posebno intenzivno testiramo suvremene pogonske tehnologije s nultom emisijom, a uz odgovarajuću kvalitetu usluga i vozila možemo privući još više korisnika brzog, sigurnog, udobnog i isplativog bečkog javnog prijevoza. Svaki putnik koji ostavi svoj osobni automobil kod kuće aktivno pridonosi zaštiti klime.” – kazao je Peter Hanke, gradski vijećnik za javni prijevoz.

„Bez obzira na pogonsku tehnologiju, naši autobusi moraju zadovoljiti visoke standarde. Na našim linijama ponekad imamo strme uspone, intenzivne izmjene putnika, guste intervale i mali razmak između autobusnih stajališta. Postoji i noćna služba, gdje su autobusi na cesti 24 sata dnevno pa iz tog razloga stalno provjeravamo nova vozila.” – izjavila je Gudrun Senk, tehnička direktorica tvrtke Wiener Linien.

 

  • Lijevo: Autobus H2.City Gold © Wiener Linien | Alexandra Gritsevskaja / Desno: Autobus Rampini Hydron © Robert Perez

Nove probne vožnje nagovještaj su nadolazeće godine u kojoj će se autobusi na vodik prvi put koristiti u redovnom prometu putnika. Od sredine 2025. prvi od ukupno 10 autobusa na vodik portugalskog proizvođača CaetanoBus - Fabricação de Carroçarias vozit će na autobusnoj liniji 39A, a nešto kasnije počet će prometovati i prvi od 10 inovativnih baterijsko-vodikovih minibuseva talijanskog proizvođača Rampini i to na autobusnim linijama 2A i 3A u središtu Beča. Wiener Linien ipak nastavlja s testiranjem autobusa na vodik drugih proizvođača.

Detaljno testiranje na različitim rutama

Hyundaijev testni autobus ponovno će se testirati na različitim rutama. Morat će tako svladati strme uspone na liniji 38A uz Kahlenberg, kružit će ravnim Seestadtom na liniji 88B, a testiranje će se provoditi i na linijama 28A, 29A i 32A u Floridsdorfu te linijama 36A i 36B u Jedleseeu i Großjedlersdorfu. Vožnje s putnicima predstavljat će novi izazov za vozače poduzeća Wiener Linien, ali će pružiti i mnoštvo vrijednih i korisnih informacija.

Vožnje novim Hyundaijevim autobusom bit će besplatne za sve putnike, a testiranje će se provoditi od 21. listopada do 25. studenog 2024. i to od 6:00-14:00 sati.

Testiranje Hyundaijevog autobusa na vodik provodi se u okviru istraživačkog projekta „HyBus Implementation” koji završava u prosincu ove godine, a osim u Beču probne vožnje organiziraju se još u Grazu i u Zillertalu u Tirolu. Autobus će zatim besplatno biti stavljen na raspolaganje poduzeću Wiener Linien dok ne stigne novi testni autobus.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Wiener Stadthalle dobila novi fotonaponski sustav na krovu dvorane F

Wiener Stadthalle, tvrtka koja posluje u sklopu Bečkog holdinga, proširuje proizvodnju zelene električne energije završetkom instalacije novog fotonaponskog sustava na krovu dvorane F. Novih 925 fotonaponskih modula prekriva površinu od 1806 četvornih metara pa će se na krovu najveće bečke višenamjenske dvorane od ove jeseni proizvoditi još više solarne energije.

Wiener Linien nabavlja inovativne autobuse Rampini Hydron

Wiener Linien je od talijanskog proizvođača Rampini naručio deset autobusa na vodik koji će od sredine 2025. prometovati središtem Beča. Ovi autobusi, poznati kao Rampini Hydron, zamijenit će dosadašnje električne autobuse na linijama 2A i 3A.

Wiener Linien: Liniju 39A održavat će H2.City Gold autobusi na vodik

Wiener Linien konstantno radi na dekarbonizaciji svoje autobusne flote čime bečki javni prijevoz postaje sve zeleniji. Tome će doprinijeti i novih deset autobusa na vodik koji će na liniji 39A između Heiligenstadta i Sieveringa početi prometovati do kraja 2025. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER