Prekomjerni izlov uništava riblji fond jednog od najbogatijih svjetskih mora

Problem je raširen diljem Afrike

U jednoj od najznačajnijih afričkih luka, tanzanijskom gradu Dar-es-Salaamu, svakodnevni ulov lokalnih ribolova ugrožavaju ilegalni brodovi koji korištenjem eksploziva uzimaju veći dio ulova, uništavajući pritom koraljne grebene i izlažući ekosustav riziku.

Nezakonit, neprijavljen i nereguliran ribolov

Prema svjetskoj bazi podataka o ribljim vrstama – FishBase, Tanzanija je jedno od najbogatijih ribolovnih područja na svijetu, s više od 1.700 ribljih vrsta zabilježenih u njezinim vodama. Od njih, 47 vrsta ima komercijalnu važnost, 69 ih se nalazi samo u dubokoj vodi, a 171 vrsta je ugrožena. Za pretpostaviti je da s takvim bogatim resursima Tanzanija ne bi trebala uvoziti ribu, ali vlada, regionalne agencije i UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu (eng. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) upozoravaju kako prekomjerni izlov ribe osiromašuje riblje zalihe, podiže cijene i ugrožava prehrambenu sigurnost.

„Sramota je da zemlja poput Tanzanije uvozi ribu, dok postoji mnogo vrsta koje bi mogle zadovoljiti zahtjeve za ribom u zemlji“, rekao je Abduallah Ulega, zamjenik ministra za stočarstvo i ribarstvo.

Unatoč broju ribarskih brodova koji su u pet godina porasli za skoro 20 % na brojku od 66.000, Tanzanija je zabilježila značajan pad ulova, od prosječnih 390.000 tona godišnje na 360.000 tona u 2017. godini.

Ukupna potražnja za ribom je 2016. godine u Tanzaniji iznosila oko 730.000 tona, od čega je oko 50 % ribe bilo ulovljeno u moru, a ostatak u jezeru Viktorija ili iz ribogojilišta. Manjak ribe se nadomještao uvozom iz Kine i ostalih zemalja.

Vrlo je teško pronaći podatke o godišnjem ulovu Tanzanije ili o dostupnim ribljim zalihama, budući da nezakonit, neprijavljen i nereguliran ribolov izlovljava čak 20 % ribe u zemlji, oštećujući državnu ekonomiju za 400 milijuna dolara godišnje. Mnogi od tih brodova rade ilegalno ili pod lažnim identitetom, a ulovljena riba se dalje transportira morem.

Ono što je sigurno jest da je ribolov od iznimne važnosti za prehranu tanzanijskog stanovništva koje bilježi ubrzani porast, s oko 34 milijuna u 2000. na 59 milijuna danas i očekivano 89 milijuna do 2035. godine. Dar-Es-Salaam i ostali obalni centri brzu rastu, povećavajući potražnju za morskim plodovima, a jezero Victoria, koje Tanzanija dijeli s Ugandom i Kenijom, također je izloženo prekomjernom izlovu ribe.

„Kombinacija rastuće potražnje, visokih cijena i morskog bogatstva potaknula je neobuzdano ilegalno ribarstvo“, izjavila je nevladina organizacija Stop Illegal Fishing sa sjedištem u Bocvani, koja je financirana od strane europskih i američkih donatora.

Ribolov eksplozivom

Najjednostavnija metoda kojom se služe ilegalni ribari, a koja je ujedno i ekološki najopasnija jest ribolov eksplozivom, koji podrazumijeva korištenje dinamitnih bombi ili ostalih eksploziva iz kućne radinosti izrađenih od gnojiva ili kerozina. Jedna eksplozija može ubiti čak 400 kg ribe u radijusu od oko 30 metara, u vrijednosti od 1.800 američkih dolara, a također uništava i koraljne grebene. Zabrinjavajuće je da je mogućnost hvatanja prekršitelja zanemariva.

„Eksplozivi se lako mogu nabaviti iz rudarskih i građevinskih industrija“, rekao je glasnogovornik Stop Illegal Fishinga, „Nisku stopu kažnjavanja prijestupnika pogoršava korupcija te zastrašivanje službenika i ribara, čime se također uništavaju koraljni grebeni i ugrožava međunarodna turistička industrija zemlje.“

Angažiranje stranih snaga za borbu protiv prijestupnika

U svrhu zaustavljanja ilegalnog ribarenja, tanzanijska vlada angažirala je kalifornijsku konzervatorsku grupu Sea Shepherd Global, najpoznatiju po svojim izravnim akcijama djelovanja protiv japanskih kitolovaca u Južnom oceanu, za patroliranje po Indijskom oceanu. Grupa, koja je prethodno bila angažirana na nadzoru i uhićenju ilegalnih ribara na otočju Galápagos i zapadnoj afričkoj obali, izvijestila je u srpnju kako je njezina tromjesečna Operacija Jodari rezultirala uhićenjem vlasnika dvije ribarske koće, oduzimanjem 27 i kažnjavanjem 19 ribarskih plovila.

Problem također predstavlja i prisustvo stranih koća koje su postale sve češće na obalama istočne Afrike, a koje korištenjem velikih, neselektivnih mreža ugrožavaju prisutne riblje vrste. Tako su inspekcijski timovi tanzanijske vlade,kao dio operacije Jodari, novčano kaznili u iznosu od 8 milijuna dolara dva strana broda, kineski Tai Hong 1 i malezijski Buah Baga 1.

Iako se ribarska plovila mogu lako pratiti GPS-om i satelitskim sustavima, problem predstavlja njihovo hvatanje i dovođenje na sud, što je iznimno teško i skupo. Prošle godine je projekt proveden između EU i Svjetske banke proveo 49 patrola u osam zemalja na istočnoj obali Afrike, što je rezultiralo oduzimanjem 12 plovila i zabilježavanjem 120 prekršaja. Istodobno je praćeno 670 plovila, od kojih su mnogi bili osumnjičeni za ilegalni ribolov.

Kritično nije samo na moru

Situacija na jezeru Viktorija također je kritična, navode iz Lake Victoria Fisheries Organisation (LVFO). Procjenjuje se da između Kenije, Tanzanije i Ugande sada ima više od 200.000 ribara i 60.000 ribarskih plovila, s dodatnih 2.000 plovila svake godine. Navedeno je rezultiralo u brojčanom i masenom padu nilskog smuđa, od čak 50 kg po ribi u 1980-ima do manje od 10 kg danas.

“Ovaj problem raširen je diljem Afrike. Kako velika riba nestaje, prisiljeni smo hvatati manje ribe. No, hvatanjem manje ribe koje nisu imale vremena za reprodukciju, prijetimo opstanku čitavih vrsta”, dodao je za kraj lokalni ribar Peter Damasi.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER