Jean Nouvel dovršio poslovni toranj La Marseillaise

27 nijansi plave, bijele i crvene

Francuski arhitekt Jean Nouvel dovršio je izgradnju novog poslovnog tornja u Marseilleu, a njegova betonska fasada obojana je u 27 nijansi plave, bijele i crvene boje.

Toranj La Marseillaise visok je 135 m i nalazi se u novoj poslovnoj četvrti grada Euroméditerranée, najvećem projektu urbane obnove u ovom dijelu Europe, koji se razvija na površini od 480 hektara duž lučke obale drugog po veličini francuskog grada. Nalazi se u neposrednoj blizini 142 metra visokog tornja koji je dizajnirala Zaha Hadid kao sjedište francuske brodarske tvrtke CMA CGM, kao i drugih fantastičnih građevina izgrađenih posljednjih godina prema dizajnu arhitekata kao što su Rudy Ricciotti (MUCEM - Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée), Stefano Boeri (La Villa Méditerranée) i Kengo Kuma (FRAC Marseille).

Novi toranj nazvan je po francuskoj himni prema ideji samog arhitekta, a projekt se razvijao punih 16 godina. Nakon tri i pol godine izgradnje, procjenjuje se da je toranj investitora, tvrtku Constructa, stajao oko 200 milijuna eura.

© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENTS

Jean Nouvel je novi toranj osmislio kao „novu arhitektonsku himnu regije“, postižući na njegovoj betonskoj fasadi zanimljiv efekt sjena korištenjem „brise-soleil“  strukture obojane u 27 različitih nijansi plave, bijele i crvene boje. Dok plava boja predstavlja nebo iznad ovog mediteranskog grada i boje omiljenog nogometnog kluba Olympique de Marseille, crvena je podsjetnik na njegove guste gradske krovove, a bijela označava boju vapnenačkih stijena planine Calanques, koja se sa svojim spektakularnim krajolicima proteže od Marseillea prema Cassisu.

„Tornjevi diljem svijeta izgledaju slično i često se dizajniraju prije nego što itko zna gdje će biti izgrađeni“, objašnjava Nouvel. „Oni rijetko opisuju svoj grad, visoki su, ali anonimni. Moj toranj je jedinstven i htio sam da se jasno ističe u panorami grada te stopi sa svojim mediteranskim okruženjem.“

© Michèle Clavel

Nouvel se odlučio na vrlo jednostavnu konstrukciju s iznenađujućom fasadom: toranj je prekriven posebnom tzv. „brise-soleil“ strukturom sjenila, sastavljenom od 3.850 vertikalnih i horizontalnih betonskih šipki i lamela različitih formata, koje se spajaju poput slagalice i uokviruju prozore različitim dimenzijama i pod različitim kutovima.

Izrađena od vrhunskog vlaknastog armiranog betona, „brise-soleil“ stuktura filtrira sunčevu svjetlost, omogućujući zaštitu interijera od izravne svjetlosti i topline kroz transparentno staklo. Nouvel je time izbjegao korištenje toniranog ili visoko reflektirajućeg stakla kakvo se obično može vidjeti na visokim poslovnim tornjevima.

Obojana struktura zgradi daje izgled „nedovršenog crteža“, kaže Nouvel, a kako boja s vremenom blijedi, stvarat će još više nijansi.

S ukupno 35.000 četvornih metara uredskog prostora, toranj će biti najveća poslovna građevina tvrtke Constructa u širem razvojnom projektu Quais d'Arenc, kojim je predviđena gradnja dodatna dva poslovna tornja. Dvanaest od ukupno 31 kata tornja La Marseillaise zauzimat će uprava Aix-Marseille-Provence Metropolis, a zgrada će također raspolagati restoranom, dječjim vrtićem i krovnim vrtom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

Zanimljiva fasada studentskog doma u Marseilleu

Zgrada sadašnjeg studentskog doma Kley izgrađena je 1960-ih godina uz samu autocestu. Zahvaljujući svojoj novoj fasadi, kao i položaju te povezanosti s protokom automobila, obilježava ulaz u Marseille te vozačima nudi uistinu fantastične prizore, ovisno o njihovom smjeru kretanja, brzini i položaju na cesti.

Toranj Torre Rosewood – viseći vrtovi São Paula

Toranj kao i stablo mora imati svoje „korijenje“ – na taj će se način idealno uklopiti u okoliš koji s njim dijeli, postati njegov ukras i izraz prostornog identiteta, koji se najlakše „čita“ iz daljine. Tako svoj novi projekt, Matarazzo Park Tower u brazilskom São Paulu, opisuje poznati arhitekt Jean Nouvel.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER