U Varaždinu održana Konferencija o dobroj energiji

KODE 2018.

Jučer je u varaždinskoj palači Herzer održana Konferencija o dobroj energiji - KODE 2018., prva stručna konferencija posvećena značaju obnovljivih izvora energije i energetskoj budućnosti koju je u suradnji s Gradom Varaždinom organizirao Centar kompetencije za obnovljive izvore energije.

Konferenciji su uz gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Uz izlaganja velikog broja stručnjaka iz ovog područja, zainteresirani su mogli saznati korisne informacije o energetskoj perspektivi i poticanju korištenja obnovljivih izvora energije, a sama izlaganja bazirala su se na strateškim ciljevima energetske učinkovitosti i potencijalima u Hrvatskoj. Zamjenik gradonačelnika Varaždina, Zlatan Avar, prezentirao je gradske projekte energetske učinkovitosti i obrazložio iskustva partnerstva s privatnim tvrtkama iz energetskog sektora, a na panelu su predstavljeni i primjeri dobre prakse o tome kako primijeniti mjere energetske efikasnosti. 

„Sinergija je po meni ključan pojam kad je riječ o obnovljivim izvorima energije. Sami, ni Vlada, ni Fond, ni županije, ni gradonačelnici, ne mogu ništa učiniti bez pomoći poduzetnika, Europskih fondova, sustava obrazovanja i znanosti. To je ona sinergija koja nam je potrebna želimo li stvarno biti učinkoviti u korištenju obnovljivih izvora energije. Grad Varaždin je rano počeo, čak i prvi u Hrvatskoj, s ovakvim sinergijskim pristupom. Naša agencija koju danas uspješno vodi g. Kišić, bila je prva takva agencija u Hrvatskoj. Uz to smo osnovali i REU, Regionalnu energetsku agenciju, zajedno s Koprivnicom. Već tada smo znali da su obnovljivi izvori energije sigurno dio gospodarstva koje će se najbrže razvijati. Varaždinski Solvis koji se otvorio 2008. godine je i prva takva tvornica na ovim prostorima. Među prvima smo i kada govorimo o vrtićima koje smo prijavili za energetsku obnovu, a danas se konačno i obnavljaju, uz sve poteškoće na koje nailazimo na putu“, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok prilikom otvorenja konferencije.

Fotografija: Grad Varaždin

No, u Gradu Varaždinu svjesni su da mogu postići još više i stoga apeliraju na Ministarstvo obrazovanja budući da još od 2010. godine razmišljaju o uvođenju zanimanja instalatera solarnih ćelija. Mišljenja su, također, da bi Geotehnički fakultet u suradnji sa Sveučilištem Sjever mogao razviti studij za inženjera obnovljivih izvora energije.

„Takvi studiji i zanimanja već postoje u skandinavskim zemljama, a mogli bi jako dobro povezati FOI, Sveučilište Sjever i Geotehnički fakultet. Važno je da se znanost uključi jer bez znanosti, obnovljivi izvori energije se teško mogu razvijati onom brzinom kojom bismo danas to u Hrvatskoj mogli. Grad Varaždin će i dalje biti potpora, preko naše agencije, naših obrazovnih institucija i izravno kada je riječ o gradskim institucijama. Sinergijom svih, privatnog sektora, energetskih tvrtki, Vlade, Fonda, gradova, možemo puno više učiniti u privlačenju investicija i korištenju obnovljivih izvora energije", zaključio je gradonačelnik Čehok.

Grad Varaždin / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zagreb od hrvatskog Malog Beča može puno naučiti o poticanju bioraznolikosti i očuvanju pčela

Nakon što smo o pčelarstvu i pčelama u glavnom gradu Austrije razgovarali sa stručnjacima za bioraznolikost iz Grada Beča i pčelarima iz Zemaljskog pčelarskog saveza, nastavljamo s temom poticanja uzgoja medonosnih i zaštite solitarnih pčela te donosimo razgovor sa Sašom Zavrtnikom, dr. med. vet., M.Th., doktorandom na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Varaždin dobiva Fakultet inženjerstva okoliša

Bez obzira koji smjer završe studenti dobivaju zvanje magistra inženjera inženjerstva okoliša, s određenom subspecijalnošću, bilo prema geoinženjerstvu, upravljanju vodama ili upravljanju okolišem. Završetkom diplomskog studija student je osposobljen upravljati okolišem na održiv način i preuzeti osobnu i timsku odgovornost za strateško odlučivanje i uspješno provođenje i izvršenje zadataka pri izradi elaborata, studija i projekata iz inženjerstva okoliša te primijeniti legislativu iz područja zaštite okoliša i preuzeti društvenu i etičku odgovornost za posljedice. 

Varaždin: Dan otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta

Obrazovanje za zanimanje budućnosti je tema Dana otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta u petak, dana 20. travnja 2018. za koji je pripremljeno mnoštvo događanja, predavanja i pokaznih vježbi. Vrata su za sve zainteresirane otvorena u vremenu od 9:00 do 16:00 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER