Solarnom energijom slana se voda pretvara u pitku za 35.000 Kenijaca

Neprofitna organizacija GivePower instalirala je u Keniji prvo svjetsko postrojenje za desalinizaciju na solarni pogon u Keniji

Ovo je prvo svjetsko postrojenje za desalinizaciju na solarni pogon, a vijest je tim važnija s obzirom da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) polovina svjetskog stanovništva do 2025. neće imati siguran pristup pitkoj vodi.

Stanovništvo kenijske Kiunge godinama je bilo  prisiljeno piti, kuhati i kupati se u onečišćenoj bočatoj vodi, sve dok neprofitna organizacija GivePower 2018. godine ovdje nije ugradila prvo svjetsko postrojenje za desalinizaciju na solarni pogon. Zahvaljujući ovom postrojenju sada 35.000 stanovnika Kiunge svakog dana ima osigurano gotovo 76.000 litara čiste, pitke vode.

Proces desalinizacije oceanske vode je do sada bio previše skup te energetski vrlo zahtjevan, no zahvaljujući Teslinim učinkovitim solarnim pločama i baterijama za pohranu energije danas u tu svrhu možemo koristiti beskrajnu sunčevu snagu.

  • Naplatom pitke vode po simboličnoj cijeni očekuje se da će se izgrađeno postrojenje isplatiti za pet godina, a prikupljena sredstva upotrijebiti za izgradnju drugog postrojenja. / Foto: GiwePower

„Morate pronaći način da vodu iz oceana koristite na održiv način, koji nije previše kompleksan, skup i nepraktičan“, rekao je predsjednik organizacije GivePower Hayes Barnard za Business Insider te je izrazio nadu kako će razvoj tehnologije obnovljivih izvora energije pokrenuti slične projekte širom svijeta kako bi se osigurala pomoć u nadolazećoj globalnoj krizi vode.

Naime, očekuje se da polovina svjetskog stanovništva do 2025. neće imati siguran pristup pitkoj vodi, dok taj problem prema UNICEF-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) danas ugrožava već trećinu svjetske populacije. Kao što smo ranije izvještavali, gradovi poput južnoafričkog Cape Towna, indijskog Chennaija ili Hararea, glavnog grada Zimbabvea, već se suočavaju s velikim problemom nestašice vode.

Solarna elektrana, vrijedna pola milijuna američkih dolara, lokalnom stanovništvu naplaćuje jedan peni za galon pitke vode (oko 3,8 litara), što je uistinu zanemariv iznos s obzirom na to da su ranije zabilježeni smrtni slučajevi od zatajenja bubrega zbog konzumiranja onečišćene bočate vode.

  • Stanovništvo Kiunge je bilo prisiljeno koristiti bočatu vodu iz bunara kontaminiranu bakterijom Escherichia coli / Foto: GivePower

Ograničeni pristup vodi djevojkama onemogućuje pohađanje škole

Naplatom pitke vode po simboličnoj cijeni očekuje se da će se izgrađeno postrojenje isplatiti za pet godina, a organizacija GivePower sredstva planira upotrijebiti za izgradnju drugog postrojenja. Tako bi se osim osiguravanja pitke vode riješio i problem financiranja izgradnje novih postrojenja te u narednih nekoliko godina troškovi izgradnje snizili na 100.000 USD po postrojenju.

Obalni kenijski grad Kiunga je posljednjih godina pretrpio strahovite posljedice suša i porasta razine mora, zbog čega je lokalno stanovništvo bilo prisiljeno koristiti bočatu vodu iz bunara kontaminiranu bakterijom Escherichia coli (E. coli).

Također, u organizaciji GivePower se nadaju da će mještani Kiunge pokrenuti posao prijevoza vode do lokalnih škola, bolnica i susjednih sela.

  • U narednih nekoliko godina troškovi izgradnje snizit će se na 100.000 USD po postrojenju. / Foto: GiwePower

Hayes Barnard je organizaciju GivePower osnovao 2013. godine kao dio tvrtke SolarCity, proizvođača solarnih panela čije je pokretanje pomogao Elon Musk još 2006. godine. SolarCity se 2016. spojio s Teslom, a Barnard je tri godine ranije osnovao GivePower kao svoju vlastitu neprofitnu organizaciju.

GivePower se uglavnom fokusira na izgradnju solarnih postrojenja za opskrbu električnom energijom u zemljama u razvoju te je do sada širom svijeta instalirao elektrane na preko 2.650 lokacija u 17 zemalja - prvenstveno u školama, bolnicama i udaljenim selima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

Dana 17. lipnja obilježava se Svjetski dan dezertifikacije i suše

Kako se mnoge zemlje počinju vraćati gospodarskim aktivnostima i olakšavaju mjere COVID-19, Svjetski dan dezertifikacije (opustošenja) i suše daje nam trenutak da razmislimo o tome kakav oporavak želimo vidjeti. Problemi dezertifikacije i suša postaju vodećim izazovima današnjice. Voda je naše blago, moramo je očuvati i zaštititi, a borbu protiv dezertifikacije nastaviti, piše dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

Chennai - Za krizu vode nisu krive samo klimatske promjene

Izostanak monsunskih kiša i loše upravljanje vlade države Tamil Nadu navode se kao glavni uzroci presušenih akumulacijskih jezera i katastrofalne situacije s vodoopskrbom u toj državi na jugoistoku Indije i njezinom glavnom gradu, čije se stanovništvo suočava s jednom od najgorih nestašica vode u posljednjih nekoliko godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER