COVID-19: Temeljna prava moraju se poštovati, upozoravaju zastupnici

Krizne mjere moraju biti u skladu s vladavinom prava te proporcionalne i jasno povezane sa zdravstvenom krizom, vremenski ograničene i podložne redovitom nadzoru

Dok Europa pokušava obuzdati krizu nastalu zbog koronavirusa, očuvanje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava i dalje je od ključne važnosti, smatraju zastupnici u Europskom parlamentu.

Krizne situacije traže krizne mjere, te su one uvedene u državama članicama kako bi se ograničilo širenje pandemije COVID-19. U mnogim slučajevima one su dovele do ograničavanja prava građana, među ostalim u pogledu prava na okupljanje i slobodu kretanja, te su povećale ovlasti tijela izvršne vlasti.

Iako prepoznaje potrebu za posebnim mjerama, Parlament je u rezoluciji od 17. travnja poručio da one moraju biti u skladu s vladavinom prava, te proporcionalne i jasno povezane sa zdravstvenom krizom. Zastupnici su također naglasili da mjere moraju biti vremenski ograničene i podložne redovitom nadzoru.

Zastupnici pozivaju na očuvanje vladavine prava

Tijekom plenarne sjednice 17. travnja zastupnici su izrazili zabrinutost zbog mjera uvedenih u Mađarskoj i Poljskoj. To se uglavnom odnosi na uvođenje izvanrednog stanja na neodređeno vrijeme i novu ovlast vlade za donošenje odluka dekretom u Mađarskoj, te odluku Poljske da održi predsjedničke izbore za vrijeme pandemije, unatoč zabrinutosti oko toga koliko su ti izbori pošteni zbog novog mehanizma glasanja i mogućnosti provođenja kampanje.

Zastupnici su pozvali Komisiju i Vijeće da osiguraju usklađenost mjera koje poduzimaju države članice s vrijednostima i ugovorima EU-a.

Tijekom sjednice Odbora za građanske slobode održane 23. travnja zastupnici su naglasili potrebu za poštivanjem svih temeljnih prava, uključujući zaštitu podataka i privatnosti, u svim državama članicama, te pozvali Europsku komisiju da izradi smjernice.

Grupa za praćenje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava odbora LIBE pomno prati posljedice mjera koje poduzimaju države članice, a povjerenik za pravosuđe Didier Reynders obećao je da će Komisija nastaviti pomno pratiti situaciju u vezi s vladavinom prava u državama članicama.

Zastupnici su pozvali na odlučno djelovanje Vijeća i Komisije u rješavanju najtežih kršenja prava u Poljskoj i Mađarskoj te ih kritizirali zbog nedostatka napretka u postupcima iz članka 7 koji bi mogli dovesti do sankcija, uključujući gubitak glasačkih prava u Vijeću, ako se utvrdi očita opasnost od teškog kršenja vrijednosti EU-a.

Stanje u Poljskoj i Mađarskoj

Zbog ograničenja vezanih uz COVID-19 Poljska je početkom travnja odlučila organizirati predsjedničke izbore 10. svibnja i glasanje poštom. Održavanje izbora usred pandemije i promjena pravila toliko blizu njihovog održavanja smatraju se problematičnim.

Dok je poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro rekao zastupnicima da su reforme bile u skladu s odredbama u drugim državama članicama, većina zastupnika pita se je li moguće održati slobodne i poštene izbore u trenutačnim okolnostima.

Postoji i sve veća zabrinutost u pogledu neovisnosti pravosuđa u Poljskoj nakon nedavnih reformi, dok sucima koji postavljaju pitanja prijete disciplinski postupci. U posljednje se vrijeme pojavila zabrinutost u vezi s preprekama utvrđenima u provedbi odluka Suda Europske unije. Nadalje, zastupnici su zabrinuti zbog predloženih reformi u vezi s pravima LGBTI osoba i ograničenjima u pogledu zakona o pobačaju i spolnog odgoja.

Mađarska je 23. ožujka objavila izvanredno stanje, koje je omogućilo vladanje dekretom. Parlament izražava veliku zabrinutost zbog povećanih izvršnih ovlasti u odlučivanju bez jasnog vremenskog ograničenja. Novi skup mjera uvedenih zbog koronavirusa uključuje kaznu do pet godina zatvora za širenje dezinformacija, čime raste bojazan o mogućnosti cenzure medije, napadima na opoziciju i pitanjima temeljnih prava.

Odbor LIBE sastavit će privremeno izvješće o utvrđivanju jasnog rizika od teškog kršenja vladavine prava od strane Poljske do sredine srpnja. Očekuje se da će Vijeće ponovno na dnevni red staviti rasprave i postupke povezane s člankom 7. protiv Poljske i Mađarske.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER