Prosvjedna akcija „Zagreb u epicentru“

Vlada RH mora donijeti hitne mjere za saniranje štete od potresa

Inicijativa Zagreb te zove, Dario Juričan i Zelena akcija pozivaju na prosvjednu akciju „Zagreb u epicentru“ koja će se održati u ponedjeljak, 15. lipnja u 19 sati na zapadnom dijelu Trga bana Jelačića. Akcijom se traži rješavanje problema građana i građanki čiji su domovi nastradali u potresu.

Iako je od potresa prošlo već dva i pol mjeseca, i dalje nema pravog rješenja za sanaciju štete. HDZ i stranka Milana Bandića, koji su koalicijski partneri i na gradskoj i na državnoj razini, raspustili su Sabor bez donošenja Zakona o obnovi i time ostavili građane i građanke u kaosu nereguliranih propisa i nejasnih procedura, uz tek stidljive pokušaje uspostave sustava skromne financijske pomoći, ističe se u priopćenju organizatora prosvjedne akcije „Zagreb u epicentru“, usmjerene protiv takve politike koja je građan(k)e ostavila na cjedilu.

Organizatori pozivaju sve građanke i građane kojima je u potresu oštećen stan ili kuća, da ponesu mali komad žbuke, neki predmet koji im je uništen u potresu ili dragi predmet kojeg su morali ostaviti kad ste odlazili iz kuće. Također, pozivaju i sve ostale građane kojima potres nije na taj način oštetio dom da svakako dođu i podrže sugrađane u zahtjevu da im se što prije omogući dostojanstven život. Nakon okupljanja sudionika akcije, formirat će se kolona u Ilici.

Akcijom „Zagreb u epicentru“ Vladi RH se poručuje da mora donijeti hitne mjere za saniranje štete, kako bi se uspostavio sustav i omogućilo građanima da započnu s obnovom svojih domova. Kao sastavni dio mjera, Vlada treba razraditi sustav kreditiranja, a banke trebaju ponuditi povoljne kreditne linije i za pravne i za fizičke osobe. Navedene mjere trebaju biti na snazi sve dok novi saziv Sabora ne usvoji Zakon o obnovi.

Organizatori posebno ističu kako Grad Zagreb i Republika Hrvatska moraju omogućiti stvarno rješenje onim građanima i građankama čije nekretnine zbog potresa nisu sigurne za stanovanje te im osigurati smještaj u stanovima kojima raspolažu. Smještaj u studentskim domovima i slična polovična rješenja samo produbljuju agoniju nastradalih ljudi, a ujedno i smanjuju količinu smještajnih kapaciteta za studente.

Obnova Zagreba mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća, bez ikakvih špekulacija i zarada na muci potresom pogođenih građana i građanki. U izradu plana obnove, zaključuju organizatori prosvjedne akcije, Grad Zagreb i Republika Hrvatska kao ravnopravne sudionike moraju uključiti struku te građanke i građane Zagreba.

Više informacija o prosvjednoj akciji „Zagreb u epicentru“ potražite ovdje.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otpor Bandiću – sloboda Zagrebu!

„Zagreb je već dvadeset godina zatočen u klijentelističkoj mreži Milana Bandića, ali rastući otpor građana jasno pokazuje da je vrijeme za oslobođenje od te interesne sprege koja vodi grad u sve veću katastrofu“, glavna je poruka današnje akcije koju su uz zagrebački Savski nasip organizirali Udruga građana Siget, inicijativa Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER