Uništeno jezerce na Kustošaku u Gornjoj Kustošiji

Još jedna devastacija prirode u Zagrebu

Građane i građanke Gradske četvrti Črnomerec uznemirili su nenajavljeni radovi koji se posljednjih dana izvode na retenciji Kustošak u podsljemenskoj zoni, a fotografije objavljene na društvenim mrežama svjedoče o još jednoj devastaciji prirode u Zagrebu.

Kako su ovog tjedna izvijestili zabrinuti građani i građanke Gradske četvrti Črnomerec, Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb d.o.o. tijekom nekoliko posljednjih dana potpuno su ispraznili i bagerima izrovali jednu prirodnu oazu – jezerce iznad brane na potoku Kustošaku u Gornjoj Kustošiji.

„U jezercu su obitavale brojne biljne i životinjske vrste, uključujući ribe, žabe, kornjače i zaštićenu vrstu potočnog raka Austropotamobius torrentium. Cijeli je taj ekosustav uništen kroz nestručno raskopavanje cijelog dna jezerca i korita potoka. Zahtijevamo da Hrvatske vode obustave štetne radove!“, objavljeno je na Facebook stranici Črnomerec je NAŠ kvartovske grupe koalicije Zagreb je NAŠ! - Nova ljevica - ORaH - Radnička fronta - Za grad na području gradske četvrti Črnomerec.

Nadalje, navodi se kako Hrvatske vode ni na koji način nisu najavili izvođenje ovih radova na području koje se nalazi unutar zaštićene zone Natura 2000, kao ni tko ih je odobrio, pa su građani stoga s razlogom uznemireni.

„Ovo je samo još jedan korak u daljnjem neodgovornom postupanju prema potocima u podsljemenskoj zoni u Zagrebu. Prve prijave mjerodavnim inspektorima već smo poslali, a podići ćemo temu i na Vijeću Gradske četvrti Črnomerec. Pozivamo se na pravilnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim se ovakvi radovi ne smiju izvoditi na staništima zaštićenih vrsta. Zahtijevamo uvid u studiju utjecaja na okoliš! Zahtijevamo odgovornost od mjerodavnih institucija i nadležnih inženjera i projektanata koji su dopustili da se ovako štetni radovi izvedu!“, navodi se u objavi.

Prema dojavi građana, na ovoj se lokaciji posljednjih dana može vidjeti teška mehanizacija i izvršitelji radova koji ne daju tražena objašnjenja, a suprotno zakonskoj regulativi nije ni istaknuta ploča kojom se označava izvođenje radova temeljem određenog projekta.

U međuvremenu je na Facebooku osnovana nova Facebook grupa pod nazivom „Građani-čuvari prirode zapadnog dijela grada Zagreba“ putem koje će se organizirati daljnje akcije protiv devastacije javnog dobra o čemu su obaviještene sve nadležne institucije. Prva akcija zakazana je već za petak 13. studenog kada će se na retenciji Kustošak održati kratko, prigodno, kulturno-sportsko okupljanje, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Građani i građanke Črnomerca, ali i cijelog Zagreba, imaju puno pravo na objašnjenje o budućnosti potoka Kustošaka, sada već devastiranog jezerca te općenito čitave podsljemenske zone koja se posljednjih godina kontinuirano devastira. Iako nam praksa brojnih europskih gradova ukazuje na mogućnost renaturalizacije vrijednih gradskih vodotoka te mijenjanje poimanja urbanističkog planiranja s ciljem očuvanja urbane prirode, u Zagrebu su mnogi gradski potoci već nadsvođeni za potrebe izgradnji novih prometnica, a po svemu sudeći betonizacija i izgradnja cesta prijeti i preostalom dijelu otvorenih korita.

Uz sve izraženije djelovanje klimatskih promjena, zbog zastarjelog načina regulacije vodotoka te ubrzanog smanjenja urbanih zelenih površina i prave šumske kataklizmu na Medvednici, očito je da ćemo sve češće svjedočiti vodenim bujicama i poplavama kakve je Zagreb pretrpio ovog ljeta, a na što nas je upozorio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

Greenpeace: Zagreb mora iskoristiti puni potencijal svojih potoka!

Aktivistkinje i aktivisti Greenpeacea danas su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad čistili zagrebački potok Črnomerec i šetnicu uz njega u suradnji s građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići i građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec.

Drugi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“

Ovogodišnji projekt „Kvartovski objektiv“ Ureda za fotografiju započeo je prošle subote kada je održan prvi dio tematske šetnje „Tri lica potoka Črnomerca“. Dana 6. lipnja šetalo se trasom potoka Črnomerca od Medvednice do okretišta Črnomerec, a šetnja se u subotu 13. lipnja, ponovno uz vođenje Saše Šimprage, nastavlja do okretišta Savski most.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER