Greenpeace: Zagreb mora iskoristiti puni potencijal svojih potoka!

„Očekuje se da će nova vlast u Zagrebu imati kvalitetnu viziju održavanja i gospodarenja potocima i tako iskoristiti njihov puni potencijal.”

Aktivistkinje i aktivisti Greenpeacea danas su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad čistili zagrebački potok Črnomerec i šetnicu uz njega u suradnji s građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići i građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec.

U akciji čišćenja skupljeno je više od 80 vreća smeća duž devet kilometara potoka. Vrijedi istaknuti da je u srpnju, koji se obilježava kao mjesec bez plastike, i baš na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pronađena velika količina plastike u ovom potoku.

Zagreb ima tridesetak potoka koji su tijekom više desetljeća zanemarivani, a predstavljaju kulturnu i prirodnu vrijednost, stanište su zaštićenih vrsta i oaza bioraznolikosti unutar urbanih područja.

  • Ivan Gregov, voditelj Greenpeacove kampanje #ZazeleniGrad / © Bojan-Haron Markičević / Greenpeace

„Potoci trebaju otvaranje, ne dodatno zatvaranje i betonizaciju koji bi ih izbrisali. Idealni su za plavo-zelene koridore za pješake i bicikliste. Primjerice, potok Črnomerec dug 11 km bio bi sjajan koridor koji spaja Medvednicu i Savu”, izjavio je Ivan Gregov, voditelj Greenpeacove kampanje #ZazeleniGrad.  

Važnost potoka posebno dolazi do izražaja u aktualno doba ekstremno visokih temperatura i očitih posljedica klimatskih promjena. Gregov je u tom smjeru dodao da „očekuje da će nova vlast u Zagrebu imati kvalitetnu viziju održavanja i gospodarenja potocima i tako iskoristiti njihov puni potencijal.”

„Mali Beč“ mogao bi puno toga naučiti na primjeru renaturalizacije vodotoka potoka Liesingbach u Beču, koji se zbog ranije pretjerane regulacije postupno vraća u svoje prirodno stanje!

  • Prva faza renaturalizacije vodotoka bečkog potoka Liesingbach, uz istodobno unaprjeđenje zaštite od poplava, trajala je od 1997.-2016. godine, a druga je počela u listopadu 2020. Očekuje se kako će projekt u cijelosti biti završen do kraja 2027. godine. Provedene mjere uspješno su povećale kvalitetu vode i stvorile uvjete za održivu zaštitu od poplava te su svakako uljepšale taj dio Beča i učinile ga privlačnijim za lokalno stanovništvo i brojne izletnike. Osim toga, na potok su se vratile i mnoge životinjske i biljne vrste. (lijevo: obnova u 2004. godini, desno: 2015.) / © MA 45 i Wiener Wildnis

Spasimo potok Črnomerec, kao sestrinska inicijativa platforme 1POSTOZAGRAD, za glavni cilj ima očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i stvaranje javne šetnice uz njega.

„Prema najavama nove gradske uprave koja je u predizbornoj kampanji nedvosmisleno stala u prilog potoka, očekujemo da se potok primjereno tretira i kroz novi GUP i u cijelosti zaštiti kao otvoreni plavi i zeleni koridor. Uređena šetnica s komunalnom opremom i očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca osobito je važno u svjetlu urbanoloških kriterija, očuvanja staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta i zbog ublažavanja klimatskih promjena, a može i treba biti primjer planiranja grada po kriterijima 21. stoljeća”, izjavila je Mirela Ježina ispred inicijative Spasimo potok Črnomerec.

>>> Pročitajte još >>> „Tri lica potoka Črnomerca“

  • Ovakav se zastarjeli način regulacije vodotoka u svijetu sve manje koristi. / © Ekovjesnik

Čisteći medvjedići su u svojih 15 mjeseci postojanja u nekoliko navrata čistili potoke. Ističu da su u četiri akcije na potoku Vukov dol kod Kašine sakupili više od 300 vreća smeća, a kao najproblematičnijeg zagađivača ističu upravo plastiku.

„Ona je naš najveći neprijatelj, kako ovdje na potocima, tako i u šumama, plažama, moru, nasipima. Nerijetko se susrećemo s plastikom koja datira još iz bivše države, dakle sigurno je već desetljećima u prirodi. U svjetlu novih prijedloga zakona i prigodno na današnji Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, nadamo se da ćemo ubuduće imati manje posla, a i da će ljudi više cijeniti sve prirodne blagodati, pa i sve naše potoke koji nipošto ne smiju biti odlagališta smeća”, rekla je Ivana Leskur iz Čistećih medvjedića.

  • Ivana Leskur iz Čistećih medvjedića / © Bojan-Haron Markičević / Greenpeace

Čišćenje je podržao i National Geographic Hrvatska: „Naš moto je „Nadahnjujemo ljude da se skrbe o svom planetu“, a krvotok planeta su potoci, rječice i rijeke. Oni su temelj održive čistoće voda i skrb o njima je briga za planet. Zato nam je naročito nadahnuće na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica biti medijski pokrovitelj ove sjajne akcije čišćenja potoka Črnomerca”, izjavio je urednik Hrvoje Prćić.

Greenpeace / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uništeno jezerce na Kustošaku u Gornjoj Kustošiji

Građane i građanke Gradske četvrti Črnomerec uznemirili su nenajavljeni radovi koji se posljednjih dana izvode na retenciji Kustošak u podsljemenskoj zoni, a fotografije objavljene na društvenim mrežama svjedoče o još jednoj devastaciji prirode u Zagrebu.

ZAZELENI GRAD: Zagreb treba više zelenila, a manje betona

Aktivisti Greenpeacea danas su u suradnji s inicijativom 1POSTOZAGRAD zasadili drvored s 10 stabala medvjeđe lijeske (Corylus colurna) u Martićevoj ulici. Na sadnju je donesen i trometarski rekvizit drveća s porukom „TRI, ČETIRI, SADI!“ čime se Greenpeace uključio u Tjedan kolektivne sadnje stabala, ali i ukazao na važnost zelenih površina i drveća u našim gradovima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER