Ove spektakularne rode mnogi Zagrepčani nikad nisu vidjeli

Urbana bioraznolikost

Udruga Biom objavila je fotografije crne rode koje je na potoku Vrapčak, između zagrebačkih naselja Rudeš i Špansko, u jutarnjim satima 19. srpnja snimila Nives Borčić.

Iako u mnogim europskim i svjetskim gradovima nailazimo na sve češće primjere renaturalizacije vrijednih gradskih vodotoka te mijenjanja poimanja urbanističkog planiranja s ciljem očuvanja urbane prirode, u Zagrebu su mnogi gradski potoci već nadsvođeni za potrebe izgradnji novih prometnica, a prema postojećim gradskim planovima i djelomično reguliranom potoku Črnomercu prijeti betoniranje i izgradnja ceste na njegovoj trasi.

Potoci Črnomerec, Kustošak i Vrapčak rijetki su preostali „otkriveni“ zagrebački potoci i prava su oaza urbane bioraznolikosti usred sveopće betonizacije i uništenja zagrebačkih zelenih površina. Kako ističu u Udruzi Biom, noću iz tih potoka krekeću žabe, a danju se na njima mogu uočiti i predivni prizori, poput ove spektakularne crne rode (Ciconia nigra) koju mnogi ljubitelji i poznavatelji ptica nisu nikada vidjeli, a kamoli žitelji grada Zagreba.

Nekoliko stotina parova crne rode gnijezdi se u nizinskim poplavnim šumama te su u pravilu znatno osjetljivije na prisutnost ljudi od srodnih i poznatijih bijelih roda. Crne rode već počinju svoju seobu u Afriku, a zagrebački potoci, koliko god bili kanalizirani i izmijenjeni, ipak im pomažu na tom putu.

Fotografije je snimila Nives Borčić i to 19. srpnja u jutarnjim satima na potoku Vrapčak, između naselja Rudeš i Špansko, a nesvakidašnji posjet crnih roda još nam jednom potvrđuje važnost očuvanja zagrebačkih potoka te njihovog prirodnog okoliša i krajolika kao važnog staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Uz djelovanje klimatskih promjena, zbog zastarjelog načina regulacije vodotoka gradskih potoka te ubrzanog smanjenja urbanih zelenih površina i prave šumske kataklizmu na Medvednici, sve češće ćemo, nažalost, svjedočiti vodenim bujicama i poplavama kakve je Zagreb pretrpio prije nekoliko dana. Njihovim očuvanjem i eventualnim vraćanjem u prirodno stanje ipak možemo obogatiti zagrebačku zelenu infrastrukturu i stvoriti nove oaze urbane bioraznolikosti.

Preostale fotografije možete vidjeti na stranicama Udruge Biom.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

Uništeno jezerce na Kustošaku u Gornjoj Kustošiji

Građane i građanke Gradske četvrti Črnomerec uznemirili su nenajavljeni radovi koji se posljednjih dana izvode na retenciji Kustošak u podsljemenskoj zoni, a fotografije objavljene na društvenim mrežama svjedoče o još jednoj devastaciji prirode u Zagrebu.

Greenpeace: Zagreb mora iskoristiti puni potencijal svojih potoka!

Aktivistkinje i aktivisti Greenpeacea danas su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad čistili zagrebački potok Črnomerec i šetnicu uz njega u suradnji s građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići i građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER