Pomozite u suzbijanju krivolova - prijavite električne vabilice!

U Hrvatskoj se godišnje ustrijeli minimalno 40.000 prepelica, ali procjene dosežu i do 100.000 jedinki!

Povodom početka lovne sezone na prepelicu u Hrvatskoj, Udruga Biom upozorava da je korištenje električnih vabilica zabranjeno Zakonom o lovstvu te napominje da proteklih dana učestalo dobiva dojave s terena o korištenju vabilica.

Procjenjuje se da 40.000 do 100.000 jedinki godišnje strada u Hrvatskoj u protuzakonitom lovu uz pomoć električnog vaba. Dobar lovac može odstrijeliti do pet prepelica u jednom lovu, ali krivolovac uz upotrebu vabilica može nezakonito odstrijeliti i do 50 jedinki. Naravno, uz to riskira kaznu do tri godine zatvora.

 

Povodom početka lovne sezone na prepelicu u Hrvatskoj, udruga Biom upozorava da je korištenje električnih vabilica zabranjeno Zakonom o lovstvu, prema članku 66. kojim je jasno zabranjeno loviti divljač odašiljačima zvuka.

Prepelice (Coturnix coturnix) se na području čitave Hrvatske protuzakonito dozivaju elektronskim zvučnim vabom i odstreljuju u brojevima koji mogu biti i stoput veći od odstrela reguliranog zakonom. Procjenjuje se da u protuzakonitom lovu uz pomoć električnog vaba u Hrvatskoj godišnje strada 40.000 do 100.000 jedinki.

Udruga Biom je u samo 28 terenskih dana, u razdoblju od 2017. do 2021. godine, zabilježila 43 slučaja korištenja vabilica za prepelice, u kojima su se ukupno koristila 95 zabranjena uređaja. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je na čak 12 lokacija zabilježeno 36 elektronskih vabilica, ponekad na istoj lokaciji i 7 vabilica odjednom. Preostalim terenskim istraživanjima utvrđeno je 59 elektronskih vabilica u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj, Istarskoj te Osječko-baranjskoj županiji. Uz pomoć detaljnih dojava članova udruge, volontera i  pratitelja utvrđeno je korištenje elektronskih vabilica i u Virovitičko-podravskoj, Slavonsko-brodskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji. Problem je zapravo prisutan svugdje, diljem Hrvatske.

Čak i Državno odvjetništvo u svojim godišnjim izvještajima navodi kako je razmjer protuzakonitog lova veći nego što ima prijavljenih slučajeva, odnosno da se zbog nedovoljno razvijene svijesti javnosti takva kaznena djela ne prijavljuju. Slijedom toga nadležne službe i institucije, čiji je zadatak otkrivanje i prijavljivanje kaznenih djela protuzakonitog lova, ne djeluju u mjeri u kojoj bi trebale, ističu u udruzi.

  • Udruga BIOM

„Proteklih dana učestalo dobivamo dojave s terena o korištenju vabilica. Te nam dojave ponajviše pristižu od etičnih lovaca te Biomovih volontera i članova. Ovakve dojave očekujemo od kolovoza do listopada, kada u gotovo svakoj hrvatskoj županiji na brojnim poljoprivrednim zemljištima po cijele noći odjekuje ilegalni elektronski 'puć-pu-ruć'“, kažu u udruzi.

U cilju osvješćivanja javnosti o štetnoj i nezakonitoj praksi korištenja električnih vabilica, koje mogu prouzročiti značajne gubitke u populaciji određenih vrsta, udruga Biom je pokrenula kampanju putem 44 lokalne radijske postaje u Hrvatskoj kojom poziva sve građane da ukoliko čuju zvuk vabilica taj slučaj odmah prijave policiji na broj telefona 112.

Snimka radijske kampanje u trajanju 30 sekundi može se poslušati ovdje.

Kampanja je organizirana u sklopu projekta LIFE Against Bird Crime (LIFE17 GIE/NL/000599) u kojem je Udruga Biom jedan od partnera. Projekt je usmjeren na podizanje razine svijesti javnosti i dionika u svrhu učinkovitije borbe protiv nezakonitog ubijanja i uzimanja divljih ptica iz prirode. Provedba projekta LIFE Against Bird Crime financirana je kroz Program LIFE Europske Unije, a sufinancira ga i Ured za udruge Republike Hrvatske.

 

Korištenje vabilica: Vabilice se po Zakonu o lovstvu smatraju nedopuštenim pomoćnim sredstvom. Za njihovo korištenje u lovu Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju do tri godine. Krivolovci tijekom noći puštaju zvuk glasanja ptica iz elektroničkog zvučnika, čime se dozove značajno veći broj ptica, nego što bi ih inače bilo prisutno na lokaciji. Tako ih ujutro odstrijele i do stotinu puta više, nego u slučaju lova bez korištenja nedozvoljenih sredstava.

 

O Udruzi Biom: Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLife-a u Hrvatskoj , najvećoj svjetskoj mreži za zaštitu ptica i prirode. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

 

O Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode: HDZPP je nevladina i neprofitna organizacija posvećena zaštiti ptica i njihovih staništa te zaštiti cjelokupne prirode i biološke raznolikosti u Hrvatskoj. Društvo provodi znanstvena istraživanja, popularizira ornitologiju te razvija amatersko i profesionalno djelovanje u cilju zaštite ptica i prirode. Društvo surađuje s brojnim vladinim tijelima, domaćim i stranim nevladinim udrugama, te drugim institucijama koji se bave zaštitom prirode. Više na www.ptice.hr.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

2019. godina proglašena je godinom prepelice

Udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) proglasile su 2019. godinu „Godinom prepelice“. Obje udruge provode aktivnosti zaštite prepelice koje su prije svega usmjerene na sprečavanju krivolova. Procjenjuje se da u krivolovu godišnje strada minimalno 40.000 prepelica,  ali stvarni broj je vjerojatno veći.

Pod okriljem sezone lova ilegalno ubijanje prepelica u krivolovu

Partnerstvo nevladinih udruga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Albanije, koje zajednički rade na očuvanju ptica selica na Jadranskom preletničkom putu, predstavilo je kartu s označenim mjestima krivolova prepelica na Balkanu.

Crni kolovoz za ptice

Novim pravilnikom o lovostaju koji ponovno predviđa da sezona lova na prepelice počinje u kolovozu tijekom njihovog razmnožavanja, Hrvatska nastavlja kršiti europske i hrvatske propise o zaštiti ptica, upozorava Udruga BIOM.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER