Ovog petka Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković

„Odi na školski!“ slogan je ovogodišnjeg Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković, koji će se za sve registrirane škole odvijati uživo na Institutu, a za rodbinu online

Otvoreni dan Instituta (ODI2022), tradicionalno znanstveno-popularno događanje, koje je do sada na Institutu Ruđer Bošković (IRB) ugostilo više od 40 tisuća posjetitelja svih uzrasta, ove će se godine održati u petak 10. lipnja, od 10 do 17 sati uživo na Institutu isključivo za škole koje su se već predbilježile, dok su za sve ostale znanoljupce ruđerovci pripremili zanimljiv online program.

Ovoj uzbudljivoj znanstvenoj avanturi prethodit će svečano otvaranje Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković na kojem će uzvanici imati prilike čuti zanimljiva izlaganja, dok će program otvoriti gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević te, u ime ministra znanosti i obrazovanja, državni tajnik Ivica Šušak, izvijestili su iz Instituta. Nakon programa otvaranja gradonačelnik bi se trebao pridružiti djeci i znanstvenicima na istraživačkoj postaji te se okušati u pokusu iz kemije.

Ovogodišnji program odvija se u sklopu Europske godine mladih, a s obzirom da su upravo mladi, odnosno školske grupe tijekom pandemije bile najviše ograničene u svojim aktivnostima izvan škola, pa tako i posjetima IRB-u, ove je godine program usmjeren na osnovne i srednje škole te studente. Prilikom proglašenja Europske godine mladih, Europska komisija istaknula je kako je cilj aktivnosti ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

„Ako želimo zadržati mlade, dužni smo im osigurati uvjete za rad kakve imaju njihove kolege u naprednim zemljama diljem svijeta. Stoga, smatramo da je u godini mladih važno podsjećati i na nužnost stvaranja još kvalitetnijih uvjeta rada i napredovanja za mlade istraživače. Institut to nastoji postići jačanjem svoje infrastrukture, inovativnih i istraživačke kapaciteta te mobilnosti mladih istraživača, kao i jačanjem aktivnosti u području popularizacije znanosti, a kroz korištenje brojnih pogodnosti europskih fondova“, kazao je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Dio tih aktivnosti IRB će prezentirati u sklopu programa Svečanog otvaranja, nakon kojeg slijedi obilazak istraživačkih postaja.

Mladi za bolju, zeleniju, uključiviju i digitalniju budućnost!

„Nakon dvije virtualne, pandemijske, godine, vraćamo se programu uživo, ali i ove godine ćemo održati ODI2022 u hibridnom obliku. To znači da ćemo dio aktivnosti imati uživo na Institutu za škole koje su se prijavile na naš poziv, dok ćemo predavanja organizirati u virtualnom obliku preko web stranice IRB-a i društvenih mreža“, istaknuo je dr. sc. Marko Košiček, koordinator događanja, te dodao kako su ruđerovci i ruđerovke za više od 500 registriranih učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola pripremili pet  istraživačkih postaja na kojima će učenici raditi pokuse rame uz rame sa znanstvenicima.

Tako će učenici od kemičara moći naučiti ponešto o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok će im biolozi otkriti tajne diobenog vretena, zajedno će dijeliti stanice, mikroskopirati te istraživati supermoći našeg mozga. Na istraživačkoj postaji mora i okoliša saznat će kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša. S fizičarima će gledati kroz teleskope, učiti o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji. 

„Na potezu između kipa Josipa Ruđera Boškovića i Krila Ivana Supeka proteže se livada koja ovom prilikom postaje Aleja mislilaca. Prilika je to za školarce na putu između dva povijesna fizičara sretnete i neke naše fizičare koji će s vama podijeliti svoju strast prema istraživanjima. Tu će saznati zanimljivosti koje skrivaju atomi, poigrati se tekućinama koje imaju magnetska svojstva, pogledajte Sunce teleskopom, a ako imaju pitanje iz fizike koje su uvijek htjeli nekome postaviti? Ovo im je prava prilika za to“, poručuju fizičari s 'Ruđera'.

Tradicija ODI-a duga preko dva desetljeća!

Otvoreni dan Instituta je znanstveno-popularno događanje s ciljem promicanja znanosti, inovacija i znanja, pogotovo kod djece osnovnoškolskog uzrasta te srednjoškolaca. Povrh toga, cilj je ovakvih događanja građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane, ističu u Institutu te dodaju kako je zbog velikog interesa široke javnosti ODI postao tradicionalno godišnje druženje znanstvenika i djelatnika Instituta sa svim ljubiteljima znanosti.

Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković možete pratiti putem svih digitalnih platformi IRB-a: na YouTube kanalu, Instagramu (@interaktivni_labos_irb) i Twitteru (@institutrb) pod #odi2022skolski, #odi2022 i/ili #odinarudjer.

Više informacija o Otvorenom danu Instituta možete pronaći na internetskoj stranici događanja Otvoreni dan IRB-a 2022.

Idejni začetnik ove manifestacije je pokojna dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak, koja je svoj entuzijazam prenijela mlađim generacijama. Kako ističu u Institutu Ruđer Bošković, u sklopu Otvorenih dana Institut je do sada ukupno posjetilo preko 40.000 posjetitelja - učenika osnovnih i srednjih škola, i to ne samo iz Zagreba i s područja Zagrebačke županije, već iz svih dijelova Hrvatske: Rijeke, Splita, Pule, Varaždina, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Sinja, Korčule, kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Cilj je svih aktivnosti u popularizaciji znanosti kojima se znanstvenici IRB-a bave, motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te tako doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti.

 

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Istražite „Ruđerove“ znanstvene platforme!

Institut Ruđer Bošković (IRB) i ove godine od 18. do 22. svibnja održava tradicionalne otvorene dane Instituta. Zbog okolnosti uzorkovanih pandemijom bolesti COVID-19 ovogodišnje izdanje otvorenih dana (#ODI2021Hibrid) održava se online na web stranici i društvenim mrežama Instituta.

Velik korak za poboljšanje metode proizvodnje vodika kao OIE

Tim znanstvenika iz Grupe za računalne bioznanosti s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s njemačkim kolegama sa Sveučilišta Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU) razjasnio je industrijski-najiskoristiviji mehanizam proizvodnje vodika. Rezultati su objavljeni u jednom od najutjecajnijih časopisa u području kemije - Angewandte Chemie International Edition.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER