Pariz se zahvaljujući zelenom zaokretu popeo na drugo mjesto najboljih europskih gradova

Ovo su najbolji gradovi za život u Europi 2023. godine

Objavljen je najnoviji popis najboljih svjetskih i europskih gradova u izboru konzultantske tvrtke Resonance Consultancy koji daje pregled najboljih svjetskih praksi i usmjerava urbani dizajn za „novi“ svijet koji se prilagođava novoj postpandemijskoj stvarnosti.

Konzultantska tvrtka Resonance Consultancy specijalizirana je za strateško brendiranje, a do sada je izradila više od stotinu projekata, strategija i planova za vlade, turističke destinacije i razne tvrtke u više od 70 zemalja svijeta. Resonance Consultancy kombinira poslovnu strategiju i marketinšku kreativnost kako bi pomogao oblikovati budućnost zemalja, gradova i zajednica širom svijeta, a u svim svojim angažmanima nastoji njegovati tradiciju, valorizirati kulturnu baštinu, štititi okoliš te, naravno, ostvariti ekonomsku korist za sve uključene dionike.

U svojim najnovijim izvještajima World’s Best Cities 2023 i Europe's Best Cities 2023, Resonance Consultancy rangira najbolje i najposjećenije svjetske i europske gradove, a njihov se poredak određuje korištenjem cijelog niza statističkih podataka i kvalitativnih procjena lokalnog stanovništva i posjetitelja u 22 područja grupirana u šest osnovnih kategorija.

Prvom kategorijom ocjenjuje se kvaliteta prirodnog i izgrađenog okoliša grada, uključujući potkategorije klima, sigurnost, gradske četvrti, znamenitosti i otvoreni prostori. Drugom se kategorijom ocjenjuje kvaliteta gradskih institucija, atrakcija i infrastrukture, uključujući potkategorije kao što su povezanost sa zračnom lukom, atrakcije, muzeji, sveučilišni rang, kongresni centri i profesionalni sportski timovi. Ocjenjuju se kulturna, zabavna i kulinarska scena u gradu, uključujući potkategorije mogućnosti za kupovinu, kulturni život, restorani i noćni život, ali i stopa imigracije i multikulturalizam s potkategorijama udjela rođenih u inozemstvu i stupnja obrazovanja stanovništva. Peta kategorija prati mogućnosti zapošljavanja i broj poslovnih tvrtki, uključujući potkategorije raspoloživi dohodak kućanstava i stopu zaposlenosti, dok šesta kategorija ocjenjuje sveukupnost priča, medijskih objava te ocjena i preporuka podijeljenih na društvenim mrežama, uz potkategorije rezultata Google pretraživanja i trendova te izvršenih prijava i korištenih hashtagova na društvenim mrežama.

  • London / Pixabay

Gdje se danas najbolje živi u Europi?

Za sve one koji si postavljaju ovo pitanje planirajući privremeno ili trajno preseljenje, kao i city break ili duže putovanje, odgovor nudi konzultantska tvrtka Resonance Consultancy koja je sastavila najnoviji popis najboljih europskih gradova za život, rad i naseljavanje.

Dok su na vrhu popisa stotinu najboljih svjetskih gradova London, Pariz, New York City, Tokyo, Dubai, Barcelona, Rim, Madrid, Singapur i Amsterdam, među deset najboljih europskih gradova za 2023. godinu uvrstili su se London, Pariz, Amsterdam, Barcelona, Zürich, Madrid, Berlin, Rim, Basel i Ženeva.

London je i dalje „metropola svih metropola“ koja se zahvaljujući kvaliteti urbanog života, infrastrukturi, događajima, gospodarstvu i prosperitetu, kao i multikulturalnosti, medijskoj otvorenosti i međunarodnom imidžu našla na prvom mjestu najboljih svjetskih i europskih gradova.

  • Pariz - Joe deSousa / Unsplash

Grad Pariz napravio golemi zeleni zaokret

Odmah iza Londona, na popisu najboljih svjetskih i europskih gradova, našla se francuska metropola Pariz. Resonance Consultancy je najveći francuski grad nahvalio u gotovo svim kategorijama, međutim najviše ističe uspješnu preobrazbu njegovog urbanog prostora nakon pandemije Covid-19. Kao najveća prednost navodi se sposobnost prilagodbe aktualnim problemima i krizama, počevši od klimatskih promjena do fantastičnog razvoja održive urbane mobilnosti.

>>> Pročitajte još >>> Kako je u samom središtu Pariza nastao vrt s javnim voćnjakom?

  • Pariz postaje sve zeleniji grad prilagođen potrebama pješaka i biciklista © Guillaume Bontemps / Ville de Paris

Smanjenje ograničenja brzine na 30 km/h, stvaranje stotina kilometara kvalitetnih biciklističkih staza, širenje pješačkih zona i zatvaranje ulica za promet motornih vozila, kao i ukidanje 60.000 parkirnih mjesta radi širenja zelenih površina i sadnje drveća neke su od uspješno provedenih mjera zbog kojih je Pariz danas znatno ugodniji za život. Resonance Consultancy ističe kako su posljednjih godina, posebice od dolaska Anne Hidalgo na čelo francuskog glavnog grada, provedene brojne mjere koje su podigle kvalitetu života, a Grad svjetlosti dovele na drugo mjesto na ljestvici najboljih europskih i svjetskih gradova za život. Osim toga, pohvaljena je i primjena koncepta petnaestominutnog grada te sve veće uključivanje građana/ki u sudjelovanje u procesu donošenja odluka o kojima ovisi kvaliteta njihovog sadašnjeg i budućeg života. Uloženi napori pariške gradske uprave očito daju rezultate.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

10 godina zelene transformacije Grada Velikih Promjena

U subotu 23. ožujka pariška gradska vijećnica otvorit će svoja vrata svim Parižankama i Parižanima te organizirati brojne sportske i kulturno-zabavne aktivnosti. Ako se toga dana zateknete u Parizu, moći ćete otkriti kako se i koliko francuski glavni grad promijenio u posljednjih deset godina.

Ovo su najbolji gradovi svijeta za 2021. godinu

Objavljen je najnoviji popis najboljih gradova svijeta u izboru konzultantske tvrtke Resonance Consultancy koji daje pregled najboljih svjetskih praksi i usmjerava urbani dizajn za „novi“ svijet nakon pandemije koronavirusa.

Sve za četvrt sata – vrijeme je za novo urbano planiranje!

Svijet se promijenio, a promijenio se i način života u gradovima. Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog načina življenja i pronalaženjem novih rješenja kretanja, smještaja, prehrane, rada i opuštanja. Nastupilo je vrijeme za pronalaženje novih rješenja za suživot i ugodno življenje u lokalnoj zajednici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER