Firenca sadi nove drvorede s ciljem poboljšanja kvalitete života

Urbana bioraznolikost

Grad Firenca osmislio je novi projekt sadnje drveća i grmlja kojim će se uz poticanje urbane bioraznolikosti utjecati i na povećanje kvalitete života svih građana.

Uređenjem novih cvjetnih gredica na pločnicima i parkiralištima, kao i zelenih pojaseva između prometnih traka, dobit će se nove zelene površine s drvećem i grmljem koje će uz zasjenjenje i hlađenje javnog prostora u toplijem dijelu godine pružiti sve usluge ekosustava.

Na trenutačno asfaltiranim i popločanim površinama posadit će više od 170 stabala, čime će se poboljšati kvaliteta zraka i ublažiti učinak toplinskih otoka. Za sadnju su odabrane uglavnom autohtone vrste koje dobro podnose lokalnu klimu i sušnija razdoblja, a izbor je izvršen temeljem ekoloških vrijednosti biljaka, mogućnostima prilagodbe u urbanom prostoru te obliku krošnje koja omogućuje nastanjivanje arborealnih životinja. To su vrste kao što su javor, hrast crnika i ginkgo biloba.

Kao lokacije za sadnju drveća i grmlja izabrane su sljedeće lokacije: viale XI Agosto, viale Benedetto Croce, via Goffredo Mameli, via Mannelli, Largo Alcide de Gasperi-Lungarno Aldo Moro, via Rocca Tedalda, viale Filippo Strozzi, piazza Mentana, piazza Tasso i via Salvi Cristiani.

Za svaku od navedenih lokacija Grad Firenca navodi i kratko obrazloženje planiranih aktivnosti sadnje. Jeste li u protekle dvije godine sličnu informaciju pronašli na stranicama „zelenog“ Grada Zagreba?

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana ove godine bira drvored godine

U Ljubljani se posljednje četiri godine biralo stablo godine, a ove godine donijeta je odluka o pokretanju izbora drvoreda godine. Grad Ljubljana pozvao je građane da do kraja kolovoza 2023. dostavljaju prijedloge za ovaj laskavi naslov.

U blizini trga s najljepšim pogledom na Firencu nastaje novi park

Nakon niza godina uređuje se prostor bivšeg auto kampa Michelangelo koji će uskoro postati nova javna površina za odmor i opuštanje u prirodi. Budući park, smješten na brdu San Miniato ispod trga Piazzale Michelangelo, prostirat će se na površini od četiri hektara i nalazit će se uz poznati firentinski Vrt irisa (Giardino dell'Iris).

Firenca će ove jeseni postati bogatija za 700 stabala

Sudjelovanjem u projektu „Doniraj stablo“ („Dona un albero“) građani pomažu u povećanju broja stabala u glavnom gradu talijanske regije Toskana. Osim što time štite klimu, svako posađeno stablo ili više njih mogu posvetiti voljenoj osobi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER