U blizini trga s najljepšim pogledom na Firencu nastaje novi park

Na mjestu nekadašnjeg auto kampa uređuje se novi park veličine četiri hektara

Nakon niza godina uređuje se prostor bivšeg auto kampa Michelangelo koji će uskoro postati nova javna površina za odmor i opuštanje u prirodi. Budući park, smješten na brdu San Miniato ispod trga Piazzale Michelangelo, prostirat će se na površini od četiri hektara i nalazit će se uz poznati firentinski Vrt irisa (Giardino dell'Iris).

Prostor nekadašnjeg auto kampa Michelangelo postaje velika javna zelena površina u neposrednoj blizini trga Piazzale Michelangelo s kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Toskane. U tijeku su radovi na uređenju parka između ulica Viale Michelangiolo i Via dei Bastioni kao novog prostora za opuštanje, igru, druženje i kulturna događanja. Na prostoru gdje su se nekada između stabala maslina postavljali šatori nastaje „najljepši park na svijetu“, navode lokalni mediji.

Novi park bit će podijeljen u nekoliko funkcionalnih dijelova. U jednom dijelu uredit će se opremljeni prostor za piknike, dok će se diljem parka urediti više prostora za odmor i opuštanje, kao i inkluzivno dječje igralište. Novost je i amfiteatar za održavanje raznih kulturnih događanja u kojem će se postaviti jednostavna drvena sjedala i klupe.

  • © Comune di Firenze

Maslinik s oko 700 stabala maslina

Projekt također predviđa obnovu postojećih i uređenje novih staza u skladu s novim funkcijama gradskog parka. Sve se staze stoga saniraju prirodnim materijalom i uređuju na način da omogućuju najveću moguću iskoristivost. Park će također dobiti dva nova ulaza s ulice Viale Giuseppe Poggi i Viale Michelangiolo, a postavit će se i nova ograda od žičane mreže uz koju će se zasaditi grmlje.

U potpunosti će se sačuvati golemi maslinik s oko 700 stabala maslina koji će se nakon otvaranja parka staviti na raspolaganje školama, udrugama i građanima. U sklopu projekta obnavlja se postojeće zelenilo, uređuju terase, ograde i zidovi te sadi nova živica koja će definirati različite dijelove vrta, kao što je prostor smješten u donjem dijelu padine brda San Miniato u kojem će se urediti zeleni labirint. Također, planira se područje parka u kojem će se na travnjacima urediti geometrijski oblici kako bi se dočarao mješovit uzgoj tipičan za stara toskanska sela.

Zalijevanje će se riješiti izgradnjom sustava navodnjavanja kap po kap, a park će dobiti i novu rasvjetu.

 

  • © Comune di Firenze

„Nastavljamo s realizacijom plana povećanja javnih zelenih površina u gradu. Uskoro ćemo uz velika ulaganja dovršiti uređenje parka Ville Strozzi u kojem će se posaditi nova stabla, poboljšati sigurnost, ukloniti arhitektonske barijere, obnoviti urbani namještaj i sve panoramske točke. Bit će to bolji i kvalitetniji zeleni prostor dostupan svima“, kazao je gradonačelnik Firence Dario Nardella.

U rujnu počinju radovi na obnovi i popločavanju ulice Via Cavour

Osim obnove ulice Via Cavour i njene prilagodbe potrebama pješaka, zelenilom će se oplemeniti i trg Piazza Vittorio Veneto kojim više neće prometovati automobili. Ukupna vrijednost ova dva projekta iznosi nešto manje od deset milijuna eura.

„Poznato mi je da se dio građana protivi najavljenim radovima na obnovi ulice Via Cavour, koja bi u sklopu uređenja trebala dobiti i 50 stabala naranče. Drago mi je što se otvara rasprava o tako važnoj temi kao što su javne zelene površine i klimatska kriza. Upravo iz tog razloga uvjeren sam da je naš projekt dobro osmišljen. Smatramo da je prisutnost zelenila i drveća u gradu nužnost te stoga odlučno provodimo mjere prilagodbe klimatskim promjenama i smanjujemo učinak urbanog toplinskog otoka kako bismo središte našeg grada učinili klimatski otpornijim i ugodnijim za život. Uostalom, već smo to uspješno napravili u drugim dijelovima grada kao što su trgovi Piazza Ciompi i Piazza del Carmine. Sadnja stabala naranče u ulici Via Cavour predstavlja dio naše predanosti eksperimentiranju s novim estetskim modelima kojima oživljavamo tradiciju povezanu s firentinskom renesansom. Zato idemo naprijed prema sve zelenijem gradu koji prilagođavamo potrebama sadašnjih i budućih generacija.“ – poručio je Nardella.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER