U Kornatima se postavlja deset dodatnih ekološki prihvatljivih bova za sidrenje

Kaufland nastavlja štititi posidoniju – morsku travu sa zadatkom

Kaufland Hrvatska k.d. u suradnji s Nacionalnim parkom Kornati i ove godine radi na očuvanju Posidonije oceanice

Kako bi doprinijeli smanjenju negativnog utjecaja divljeg sidrenja na livade posidonije, Kaufland je u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Kornati drugu godinu zaredom odlučio postaviti deset ekološki prihvatljivih bova za sidrenje.

„Posidonija (Posidonia oceanica), ujedno znana kao morska pluća, endemska je vrsta Sredozemnog mora. Ova, svima poznata, morska trava ključna je za održavanje trenutačne temperature u svijetu i suočavanje s klimatskim promjenama. Međutim, posidonija je ozbiljno ugrožena, s jedne strane iznimno je osjetljiva na zagađenje mora i rast temperature, a s druge strane - pod stalnim je udarom ribarskih mreža i slobodnog sidrenja“, ističu u Kauflandu.

Kaufland se još prošle godine aktivirao kako bi spriječio daljnje uništavanje livada posidonije u Jadranskom moru te je u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Kornati dosad postavio 20 ekološki prihvatljivih bova za sidrenje. Važno je naglasiti da bove nisu postavljene uobičajenim načinom – vezanjem na betonske blokove, već metodom bušenja stjenovitog dna i postavljenjem tzv. sidra koje ostaje ukopano u bušotini bez značajnijeg oštećenja morskog dna.

„I ove godine aktivni smo u zaštiti posidonije, a cilj nam je podići svijest o njenoj važnosti kako bi se očuvao naš najvrjedniji resurs – Jadransko more. Osim toga, posidonija je ključna u smanjivanju emisija CO₂ što je dio sveobuhvatne strategije Kauflanda za zaštitu klime i okoliša“, poručila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija u Kauflandu.

Posidonia oceanica je strogo zaštićena i endemska vrsta Sredozemnog mora, morska je cvjetnica čije livade čine jedno od najvažnijih staništa u moru. Zovemo ih „tvornicama“ kisika. Procijenjeno je da jedan metar kvadratni proizvodi 14 litara kisika dnevno, a osim toga je izvor hrane i staništa za mnoge vrste koje među njenim listovima traže sklonište, mrijeste se i razmnožavaju. Unatoč rasprostranjenosti, njene livade ugrožene su brojnim ljudskim djelovanjima, a najveća prijetnja upravo je slobodno sidrenje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prilagodbe na klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

Znanstveno-stručni skup organizirali su Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquarium Pula, Udruga Morski obrazovni centar i Institut Ruđer Bošković. Zaključci sa Skupa objavljeni su s ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena na Jadransko more u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima.

„Divljim“ sidrenjem uništava se površina morskog dna

Na području Nacionalnog parka Kornati, zbog višegodišnjeg „divljeg“ sidrenja, livade posidonije su pod velikim pritiskom, i zato se u periodu od 2019. do 2022. godine provodio cijeli niz aktivnosti kojima su se obnavljale livade posidonije (Posidonia oceanica), strogo zaštićene vrste morske cvjetnice i endema Sredozemnog mora.

Projektom SASPAS nastoje se zaštititi morsko dno i morske cvjetnice, a posebno posidonija

Udruga Sunce želi istaknuti značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja te potaknuti nautičare na promišljanje o sidrenju i lokacijama sidrenja. Putem kampanje „Postani čuvar posidonije“ namjerava se stvoriti mreža društveno odgovornih tvrtki koji će kao 'ambasadori posidonije' pomoći u ostvarenju cilja te stvoriti mrežu nautičara koji svojim ponašanjem i djelovanjem izravno pomažu u zaštiti morskih cvjetnica.

Postanite čuvari posidonije

Kampanja „Postani čuvar posidonije“ provodi se od srpnja 2021. s ciljem osvještavanja javnosti, a posebice nautičara, o važnosti zaštite i očuvanja morskih cvjetnica, s posebnim naglaskom na posidoniju (Posidonia oceanica).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER