LEGO odustaje od planova za izradu kocki od recikliranih plastičnih boca

U kolovozu 2023. tvrtka LEGO obvezala se na postizanje nulte neto stope emisije do 2050.

Danski proizvođač igračaka LEGO obustavio je svoj pilot projekt izrade plastičnih kocki od recikliranih plastičnih boca. Otkriveno je kako bi njihova proizvodnja u konačnici imala veći ugljični otisak.

Danski proizvođač igračaka LEGO je 2021. godine predstavio svoj prvi prototip kockica izrađenih od recikliranog polietilen tereftalata (rPET) u sklopu cilja da do kraja desetljeća za proizvodnju svojih temeljnih proizvoda i ambalaže koristi isključivo održive materijale.

Nakon dvije godine testiranja, LEGO je ipak odustao od projekta jer su izračuni pokazali da bi preuređenje njegovih tvornica za preradu rPET-a – umjesto uobičajenog termoplastičnog polimera akrilonitril butadien stirena (ABS), koji se koristi za izradu 80 posto njegovih kocki, u konačnici proizvelo više emisija u odnosu na životni vijek proizvoda.

„To je kao da pokušavate napraviti bicikl od drveta, a ne od čelika“, rekao je Tom Brooks, šef održivosti tvrtke LEGO, za Financial Times. „Kako bismo povećali proizvodnju, razina poremećaja u proizvodnom okruženju bila je takva da smo morali promijeniti sve procese u našim tvornicama. Bili smo razočarani jer smo time povećali ugljični otisak.“

Reciklirani polietilen tereftalata (rPET) također zahtijeva velike količine energije za obradu i sušenje, objasnio je Brooks, kao i dodatne kemikalije kako bi se mogao mjeriti s izdržljivošću normalnih LEGO kockica. Umjesto prenamjene plastičnih boca, sada se ipak istražuju alternativna rješenja za pojedinačne kemikalije koje čine ABS.

„Ostajemo potpuno predani proizvodnji naših kockica od održivih materijala do 2032. godine. Trenutačno testiramo i razvijamo LEGO kockice izrađene od niza alternativnih održivih materijala, uključujući drugu recikliranu plastiku i plastiku napravljenu od alternativnih izvora kao što je e-metanol.“ – priopćili su iz tvrtke.

E-metanol se, naime, proizvodi spajanjem zelenog vodika i uhvaćenog ugljikovog dioksida, a proces ima potencijal za smanjenje emisije CO2 u atmosferu.

  • Prototip LEGO® kockica izrađenih od recikliranog PET-a (rPET) © LEGO

Tvrtka također istražuje potencijal bioplastike, koja od 2018. godine čini dio LEGO setova kocaka koje predstavljaju biljke poput lišća, grmlja i drveća, 100-postotno izrađenih od novodobivene plastike iz biljnog izvora.

Međutim, Niels Christiansen, izvršni direktor tvrtke LEGO, rekao je za Financial Times kako nakon testiranja više stotina materijala vjeruje da niti jedan materijal neće biti idealno rješenje.

Stoga će dio rješenja biti usmjeren na inkrementalno smanjenje emisija, kao i na shemu povrata, koju se tvrtka nada razviti tijekom sljedećih nekoliko godina kako bi se neželjene kockice mogle izravno ponovno upotrijebiti u novim setovima ili reciklirati.

Vijest o obustavi ovog projekta objavljena je svega mjesec dana nakon što se tvrtka obvezala da će postići nultu neto emisiju do 2050. Prije toga, LEGO se obvezao na smanjenje emisija od 37 posto do 2032. u usporedbi s 2019. godinom.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Neodoljive LEGO kocke odsad će biti i ekološki prihvatljive

Danski proizvođač igračaka LEGO svjestan je potrebe zadovoljavanja rastućih zahtjeva suvremenog potrošača, novih zahtjeva kvalitete i pouzdanosti, ali i ekološke prihvatljivosti. Budući da su kocke plastične, utjecaj njihove proizvodnje i odlaganja ima značajan utjecaj na okoliš. Sve to potaknulo je menadžment kompanije na ispitivanje novih metoda dobivanja jednako kvalitetnog materijala za kocke, ali s manjim utjecajem na okoliš, kako same metode proizvodnje tako i krajnjeg proizvoda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER